Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dva se perou, třetí se směje. Nvidia je nejhodnotnější firmou, sesadila Apple i Microsoft

Akcie výrobce čipů Nvidia raketově rostou
ČTK
 ČTK

Americký výrobce čipů Nvidia se díky pokračujícímu růstu ceny svých akcií stal nejhodnotnější firmou na světě.

Reklama

Tržní hodnota společnosti Nvidia, která stojí v čele světového trhu s čipy pro umělou inteligenci (AI), se v úterý vyšplhala až na zhruba 3,3 bilionu dolarů (přes 76 bilionů korun). Nvidia v poslední době výrazně těží z prudkého růstu zájmu o AI.

Od začátku letošního roku cena akcií firmy Nvidia vzrostla o více než 170 procent. Nvidia z hlediska tržní hodnoty předstihla softwarovou společnost Microsoft i technologickou firmu Apple, které se v poslední době přetahovaly o vedoucí pozici, píše agentura Bloomberg.

Nová meta

Analytik Daniel Ives ze společnosti Wedbush Securities předpověděl, že firmy Nvidia, Apple a Microsoft budou v průběhu následujícího roku soupeřit o to, která z nich v tržní hodnotě jako první překročí hranici čtyř bilionů dolarů. „Grafické čipy společnosti Nvidia jsou v podstatě novým zlatem či ropou v technologickém sektoru,“ prohlásil rovněž.

„Čekali jsme na to už nějakou dobu,“ uvedl analytik společnosti CFRA Angelo Zino. „Umělá inteligence mění prostředí. V reálném světě, ale i na trzích,“ dodal a poukázal na to, že polovodičový průmysl je nyní nejdůležitějším odvětvím na Wall Street.

Reklama

Podle analytika společnosti XTB Tomáše Cverny je za růstem akcií Nvidie v posledních dnech především rozdělení akcií v poměru 10:1. „Nominální snížení ceny akcií podpořilo poptávku drobných investorů,“ uvedl Cverna.

Společnost Nvidia minulý měsíc oznámila, že její čistý zisk se v prvním finančním čtvrtletí končícím v dubnu více než zesedminásobil na 14,88 miliardy dolarů z 2,04 miliardy dolarů před rokem.

Před korunovací Nvidie se na vrcholu světové tržní kapitalizace po čtvrt století střídaly společnosti General Electric, Cisco, ExxonMobil, Microsoft a Apple.

Indexy S&P a Nasdaq uzavřely v úterý, před středečním svátkem,  díky pokračujícímu růstu Nvidie na rekordech. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,25 procenta na 5487,03 bodu a index Nasdaq Composite se zvýšil o 0,03 procenta na 17 862,23 bodu. 

Apple opět kraluje žebříčku nejhodnotnějších firem. Sesadil Microsoft

Americká společnost Apple se vrátila na pozici nejhodnotnější firmy na světě. Po pěti měsících sesadila z tohoto postu Microsoft.

Přečíst článek

CEO společnosti Nvidia Jensen Huang

Apple sesazen. Pozici druhé nejhodnotnější firmy světa bere Nvidia

Tržní hodnota amerického výrobce čipů Nvidia poprvé překročila tři biliony dolarů (zhruba 68 bilionů korun). Společnost Nvidia tak podle agentury Reuters předstihla americkou technologickou firmu Apple a stala se druhým nejhodnotnějším podnikem na světě. Jedničkou zůstává americký softwarový gigant Microsoft.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme