Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Evropské firmy nabízejí americký potenciál. Za nižší cenu

Akcie evropských firem s výrazným americkým byznysem skýtají investiční příležitost
Profimedia
Zdeněk Pečený

Investoři, kteří chtějí vydělat na prosperujícím americkém trhu, mohou zalovit i mezi společnostmi v evropských vodách.

Reklama

Růst světových akciových trhů v poslední letech táhne relativně malé množství firem ze Spojených států. I v Evropě se ale dají nalézt společnosti, které mají velkou část svého byznysu za Atlantikem, přičemž jejich akcie lze pořídit poměrně lacino.

Levná Evropa

Právě po evropských firmách, jež mají významnou expozici v USA, mohou sáhnout investoři, kteří chtějí vydělat na prosperujícím americkém trhu. Jejich cenné papíry se totiž obchodují se slevou vůči transatlantickým konkurentům. 

„Po deseti letech ohromujících výkonů, které předstihly Evropu a zbytek světa, se americký akciový trh obchoduje na 21násobku zisků. Naproti tomu evropské akcie se obchodují pouze za 14násobek a britské akcie za 12násobek,“ napsala nedávno Sharon Bellová, evropská portfoliová stratéžka investiční banky Goldman Sachs. Ta v létě apelovala na klienty, aby nakupovali pozice přibližně v 45 evropských podnicích s velkou přítomností ve Spojených státech, a využili tak vyššího růstového potenciálu. Hurá do Ameriky

Jiří Šindelář, CEO a předseda představenstva investiční společnosti MONECO

Prašivé dluhopisy jsou pastí pro mnoho investorů, poznat je přitom není tak těžké

O raketovém růstu amerických technologických akcií se mluví dnes a denně, s poklesem úrokových sazeb se ale zase hlásí o slovo i dluhopisy. Ovšem kde je popularita, tam je i mnoho podvodů. Proto je třeba jistá ostražitost a imunita vůči titulům, které jsou výhodné jen na oko. „Často je tam nápadně vysoký úrok a emitentem je společnost s velmi krátkou nebo žádnou historií, která navíc bývá hodně zadlužená“, vysvětluje Jiří Šindelář, generální ředitel investiční společnosti MONECO. 

Přečíst článek

Reklama

polečnosti jako britská zbrojní skupina BAE Systems, francouzský Schneider Electric či dánský farmaceutický gigant Novo Nordisk patří mezi velké evropské hráče, kteří letos prudce vzrostly na ceně. Důvodem je zájem investorů, kteří hledají podobné, ale levnější verze nejvýkonnějších amerických společností.

Akcie BAE letos stouply o 17 procent, Schneideru o 29 procent a Novo Nordisku o 11 procent. „Expozice investorů v USA skrze akcie evropských firem není nic nového,” konstatuje analytik společnosti XTB Tomáš Cverna, podle kterého je však tento jev nyní očividnější. „Protože americké akcie jsou dražší a investoři se snaží být na tomto trhu za každou cenu, hledají všemožné způsoby,” vysvětluje.

Čína vrací úder. Odnesou to evropští výrobci koňaku

Čína zavede prozatímní antidumpingová cla 30,6 až 39 procent na dovoz brandy z Evropské unie. V úterý to oznámilo čínské ministerstvo obchodu. Děje se tak poté, co členské státy sedmadvacítky minulý týden umožnily zavést definitivní cla na dovoz elektromobilů z Číny. Evropská komise (EK) považuje cla za neodůvodněná a napadne je u Světové obchodní organizace (WTO). Akcie výrobců koňaku na evropských burzách začaly po oznámení klesat.

Přečíst článek

U Číny obrat

„Skutečnost, že jste schopni získat tyto podniky za nižší ocenění, mnozí přehlížejí,“ upozornil pro deník Financial Times Dev Chakrabarti, investiční šéf pro globální růst ve společnosti AllianceBernstein. Ta zastává pozice v několika evropských společnostech, včetně například softwarového giganta SAP, s velkou expozicí v USA.

Evropské společnosti kótované na burze mají podle Bellové asi třetinu svých aktiv ve Spojených státech. Oproti 18 procentům před deseti lety jde o značný nárůst.
U Číny je vývoj opačný. Pořizování aktiv v říši středu evropské firmy zastavily a spíše se jich zbavují. „V Evropě kótovaní výrobci, jako jsou LVMH nebo Hermès, působí ve velkém v Číně. Investoři tak platí ocenění evropské akcie s výrazným zásahem na trh, kde se pohybují valuační násobky firem níže,” dodává Cverna.

Vzhledem k tomu, že akcie evropských firem s výrazným americkým byznysem šly v posledních měsících nahoru, Goldman Sachs jejich hodnocení změnila a aktuálně pro ně nevede „žádné aktivní doporučení“. Přesto zůstává hodnota „nákupního košíku“ společností jako Novo Nordisk, BAE Systems či Stellantis pod svým dlouhodobým průměrem.

Tvůrce herního hitu Assassin's Creed se pod tlakem investorů třese v základech

Čínská firma Tencent Holding a rodina Guillemotových zvažují odkup francouzského výrobce videoher Ubisoft Entertainments. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje. Podle nich Tencent a firma zakladatelů Ubisoftu Guillemot Brothers zvažují, jak zvýšit hodnotou výrobce hry Assassin's Creed a stabilizovat ho. Akcie firmy reagovaly na zprávu růstem o více než 30 procent.

Přečíst článek

Reklama

Související

Investice (ilustrační foto)

Americké akcie oslabily. Investoři napjatě čekají na klíčové hospodářské statistiky

Přečíst článek
Soumrak nad fenoménem burzovních bianko-šek firem? Roste počet těch, které do roka zkrachují

Soumrak nad fenoménem burzovních bianco-šek firem? Roste počet těch, které do roka zkrachují

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme