Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Evropským akciím se daří. Panevropský index STOXX 600 vystoupal na rekord

Evropským akciím se daří. Panevropský index STOXX 600 vystoupal na rekord
iStock
 ČTK

Evropské akciové trhy uzavřely na novém rekordu a zisky si připsaly i za celý měsíc. Náladu na trhu ovlivnila zpráva o inflaci, která posílila očekávání snížení úrokových sazeb. Panevropský index STOXX Europe 600 během dne stoupl až na rekordních 526,66 bodu. Později sice většinu zisků smazal, i tak poprvé uzavřel nad 525 body a za celý srpen si připsal 1,3 procenta.

Reklama

Za celý týden index vzrostl o 1,4 procenta. Zisk zaznamenal již čtvrtý týden za sebou, což je nejdelší růstové období indexu od konce března. Dnes index stoupl o 0,1 procenta a uzavřel na 525,05 bodu.

Globální akciové trhy dnes podpořil zvýšený optimismus ohledně vývoje americké ekonomiky a očekávání snížení úroků v září centrální bankou USA (Fed) a Evropskou centrální bankou (ECB). Toto očekávaní posílily tento týden zprávy o inflaci z Evropy i Spojených států.

Výkonný ředitel OpenAI Sam Altman

OpenAI jedná o nové investici, firmu by to mohlo ocenit na více než dva biliony

Americká společnost OpenAI, která stojí za oblíbeným chatovacím programem ChatGPT, jedná s investory o novém kole financování, ve kterém chce získat miliardy dolarů. Hodnota firmy by díky tomu mohla dosáhnout více než 100 miliard dolarů (2,2 bilionu korun), uvedl list the Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na informované zdroje.

Přečíst článek

Snížení úrokových sazeb

Dařilo se dnes realitním společnostem, které jsou citlivé na vývoj úrokových sazeb. Trhy nyní očekávají, že ECB na svém zasedán příští měsíc sníží základní úrok o čtvrt procentního bodu. Posílily také banky. Klesly však akcie nápojové firmy Pernod Ricard, kvůli kterému zaznamenal pokles i celý index francouzských akcií CAC 40.

Reklama

Za srpen si všechny hlavní regionální evropské burzy připsaly zisky. Nejúspěšnější byl španělský akciový trh, který vzrostl o tři procenta.

Zisk výrobce čipů Nvidia vzrostl ve druhém čtvrtletí o 168 procent

Výrobci čipů Nvidia vzrostl zisk o 168 procent, trh však od firmy čekal víc

Americkému výrobci čipů Nvidia vzrostl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 168 procent na 16,6 miliardy dolarů (373,7 miliardy korun) a tržby byly rekordní. Firmě se daří díky jejímu dominantnímu postavení při výrobě čipů pro umělou inteligenci (AI). Výhled firmy na třetí čtvrtletí však nenaplnil vysoká očekávání analytiků a akcie firmy po oficiálním uzavření americké burzy klesají.

Přečíst článek

Lepší ekonomické údaje a naděje na snížení úrokových sazeb v Evropě i v USA pomohly evropským akciím odrazit se po masivním výprodeji na počátku srpna, kdy prudký pokles technologických akcií, ukončení spekulativních obchodů s jeny a obavy z recese v USA způsobily pád globálních akcií. Index STOXX 600 tak 5. srpna klesl na nejnižší hodnotu za šest měsíců, od té doby však posílil o téměř deset procent.

Evropský statistický úřad Eurostat ve svém rychlém odhadu dnes uvedl, že míra inflace v eurozóně v srpnu klesla na 2,2 procenta z červencových 2,6 procenta. Byla tak nejnižší od července 2021. Přispěl k tomu hlavně pokles cen energií.

Reklama

Související

Tomáš Čupr

Týden tradera: Čupr přiživil pražskou burzu svou sázkou na Pilulku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme