Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fed oživil evropské akcie. Německý index DAX je na letošním rekordu

Hlavní index německé burzy DAX poprvé přesáhl hranici 19.000 bodů
ČTK
 ČTK

Hlavní index německých akcií DAX stoupl o 1,3 procenta a poprvé přesáhl hranici 19.000 bodů. Akciím v Německu a Evropě pomáhá středeční oznámení americké centrální banky (Fed), že poprvé po více než čtyřech letech sníží základní úrokovou sazbu. Hranici 18.000 bodů překonal hlavní německý akciový index v polovině března a hranici 17.000 bodů v polovině loňského prosince.

Reklama

Fed snížil základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu do rozpětí 4,75 až 5,00 procenta. Valná většina trhu přitom počítala se snížením pouze o čtvrt procentního bodu. Banka zároveň uvedla, že počítá s dalším snížením sazeb ještě v letošním roce. Vyhlídka na pokles úrokových sazeb je dobrou zprávou pro investory, protože podnikům zlevňuje úvěry a činí akcie atraktivnějším oproti na příklad spořicím účtům.

Pozitivní je pro německé podniky i zpomalující inflace, která se dostává pod dvouprocentní hranici. Podle prvního odhadu Spolkového statistického úřadu se míra inflace v srpnu snížila na 1,9 procenta z červencových 2,3 procenta a z červnových 2,2 procenta.

Kontrast s vývojem v Německu

Vývoj na akciových trzích kontrastuje se špatnou hospodářskou situací v Německu. Investoři do akcií se však často nesoustředí na současnou situaci, ale na budoucí zisky. Většina ze 40 společností zahrnutých v indexu DAX navíc podniká i na jiných trzích.

Hranice 15.000 a 16.000 bodů prolomil DAX v březnu a srpnu 2021, když překonal propad akciových trhů z času pandemie covidu-19. Na začátku pandemie index klesl na 8255,65 bodu. Od té doby se cena akcií výrazně zotavila a to přesto, že největší evropskou ekonomiku poškozuje ruská válka na Ukrajině a konflikt na Blízkém východě.

Reklama

Lukáš Kovanda: Čínu trápí slabá ekonomika, odnášejí to evropské ikony luxusu

Poslední sektor, kde Evropa ještě hrála světovou extratřídu, se nyní spíše jen potácí. Řeč je o luxusu. Kabelky, klenoty, šperky, drahé oděvy, hodinky… Měly být evropskou odpovědí na technologické obry z USA. Louis Vuitton se dokonce stal nejhodnotnější firmou starého kontinentu. Ale už je to pryč.

Přečíst článek

Evropská komise vyměřila Intelu novou pokutu

Intel odkládá výrobu čipů v Polsku a Německu

Americký výrobce čipů Intel zhruba o dva roky odložil výstavbu továren na čipy v německém Magdeburku a v polské Vratislavi, oznámil šéf společnosti Pat Gelsinger.

Přečíst článek

Reklama

Související

Tomáš Čupr

Týden tradera: Čupr přiživil pražskou burzu svou sázkou na Pilulku

Přečíst článek

Akciové trhy padají jak hrušky. Historické prokletí druhého kvartálu pokračuje

Přečíst článek
Sousoší symbolů burzovního obchodování - medvěda a býka - před burzou ve Frankfurtu nad Mohanem.

Týden tradera: Fed nastartoval akciovou jízdu, Fialova vláda zase tu dotační

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme