Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Historická chvíle pro Amazon. Tržní hodnota firmy překonala hranici dvou bilionů dolarů

Zakladatel internetového obchodu Amazon Jeff Bezos
ČTK
 ČTK

Tržní kapitalizace společnosti Amazon poprvé překonala hranici dvou bilionů dolarů (46,66 bilionu korun). Stalo se tak, když její akcie při obchodování na burze připsaly 3,9 procenta na 193,61 dolarů.

Reklama

Minulý týden tržní kapitalizace výrobce polovodičů Nvidia překonala dokonce hranici tří bilionů dolarů. Její akcie od začátku roku připsaly zhruba 160 procent. Na chvíli tak vystřídala v žebříčku nejhodnotnějších firem podle tohoto kritéria Apple. Po korekci posledních pěti dnů, kdy odepsala kolem 15 procent, se do čela zase vrátil Apple.

Nvidia těží ze zájmu o technologii umělé inteligence (AI), pro níž jsou polovodiče nepostradatelné. Do technologie investuje i Amazon. Společnost se většinou zaměřuje na produkty zaměřené na podnikání, včetně modelů AI a chatbota s názvem Q, kterého Amazon zpřístupňuje firmám využívajícím jeho cloudovou výpočetní jednotku AWS, připomněla agentura Reuters.

Tržní kapitalizace vyjadřuje hodnotu firmy podle celkové hodnoty všech akcií v oběhu. Vypočítá se vynásobením počtu akcií v oběhu a aktuálního kurzu jedné akcie.

Firma ze skupiny Volkswagen pracuje na průlomové baterii pro elektromobily

Lukáš Kovanda: Volkswagen a Rivian jsou spolunocležníci ze zoufalství

Akcie Volkswagenu ve středu padají na letošní minimum, do blízkosti minima víceletého. Až pět miliard dolarů totiž nově hodlá investovat do potácejícího se amerického výrobce elektroaut Rivian. Ten jen letos vykáže ztrátu nejspíše kolem tří miliard dolarů. A v příštím roce mu peníze mají dojít zcela.

Přečíst článek

Reklama

Airbus A350 neo

Airbus otřásl trhem. Firma zhoršila hospodářský výhled a evropské akcie zamířily dolů

Evropské akcie oslabily. Nedařilo se zejména výrobci letecké techniky Airbus, který v pondělí zhoršil hospodářský výhled. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 klesl o 0,3 procenta na 517,7 bodu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Akcie Nvidie mohou díky silnému růstu překonat tržní hodnotu Amazonu

Raketový začátek roku pro Nvidii. Firma hodnotou vyrovnala Teslu a dotírá na Amazon

Přečíst článek
Apple, ilustrační foto

Hodnota společnosti Apple opět překonala hranici tří bilionů dolarů, pomáhá zájem o umělou inteligenci i Fed

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme