Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Horečku kolem umělé inteligence střídá bolestivá fáze střízlivění

Horečku kolem umělé inteligence střídá bolestivá fáze střízlivění
Profimedia
Zdeněk Pečený

Spojení umělá inteligence téměř dva roky ovládalo investiční svět. Firmy, které zachytily první vlnu generativní AI, enormně vyrostly, což platilo zejména pro výrobce čipů Nvidia, jejíž hodnota se v řádu měsíců zněkolikanásobila, a Nvidia se dokonce na čas stala nejhodnotnější veřejně obchodovanou firmou světa. Na čele vystřídala Microsoft, který se i díky investici do OpenAI stal jedním z vítězů AI horečky. Nyní investiční svět čeká fáze střízlivění, investoři začínají být opatrnější.

Reklama

Z boomu umělé inteligence těží především technologičtí giganti jako Nvidia a Microsoft. „Tradičnější oblasti a menší technologické firmy, jako je běžný software a IT, stále čelí slabší poptávce,“ říká Lukáš Raška, analytik společnosti Portu a dodává: „Nelze úplně říct, že by se stihly vzpamatovat z dopadů pandemie a vysokých úrokových sazeb.“

To potvrzují i slova Tony Kima, šéfa divize technologického investování v BlackRock. „Mnoho technologických podsektorů je stále v recesi. Jediná věc, která skutečně rostla, byla AI. Mimo ni se toho tolik neděje,“ řekl Kim deníku Financial Times.

AI přestává být zlatým teletem investorů. Přichází éra vystřízlivění a problémů

Aktuální výsledková sezona naznačuje, že po necelých dvou letech od startu ChatuGPT se miliardová investiční jízda spojená s umělou inteligencí vyčerpává. Nejvíc na to zatím doplatil Microsoft, který však spolu s výrobcem čipů Nvidia patřil k největším vítězům první vlny AI. Další fáze vývoje umělé inteligence však může přinést nové výzvy i problémy. A také nové vítěze.

Přečíst článek

Vývoj na poli umělé inteligence zastínil v posledních letech celé technologické odvětví, respektive dění na poli AI se zaměňovalo s děním v celém technologickém sektoru. „Většina tech společností však na vlnu AI nenaskočila, nebo se jim nepodařilo zaznamenat významné úspěchy,“ říká Jiří Tyleček, hlavní analytik společnosti XTB, podle kterého se ale nedá hovořit o recesi zbytku odvětví.

Reklama

„Když se podívám na finanční výsledky celého technologického sektoru za poslední kvartál, tak meziroční růst zůstává nejvyšší ze všech sektorů a nejvyšší bylo také pozitivní překvapení vzhledem k očekávání,“ podotýká analytik. Více se z pohledu růstu zisku a tržeb dařilo softwaru a službám. Výroba hardwaru a čipů už podle něj tak silná nebyla.

Nyní už podle analytiků dochází k částečnému vystřízlivění také v core AI sektoru. „Dobrým indikátorem byla poslední výsledková sezóna, kdy ani lepší výsledky ve srovnání s očekáváním nebyly zárukou růstu cen akcií,“ připomíná Tyleček. Kdo chtěl na vlnu AI naskočit, tak už to udělal a investoři se začali ve velkém ptát, zda současná valuace odpovídá výhledu a zda výhled zůstává stále tak růžový, jak si mysleli v době nákupu.

Možná, že se v dohledné době situace mezi technologickými firmami částečně srovná. Většímu rozvoji menších firem v poslední letech bránily vyšší úrokové sazby, které jim prodražují financování nových investic. „Pokles sazeb už je ale na dohled a šance, že i těmto společnostem se začne dařit, se tak zvyšuje,“ uzavírá Raška.

Češi prchají před inflací ke zlatu

Cena zlata letos zboří všechny rekordy, tvrdí analytici

Cena zlata, která letos překonává dosavadní rekordy, podle analytiků v příštích měsících zřejmě dále poroste. Důvodem je především snižování úrokových sazeb, špatná geopolitická situace či poptávka centrálních bank. Od začátku roku cena zlata vzrostla o více než 20 procent. Zlato se pohybuje několik týdnů na hraně historického rekordu nad úrovní 2500 dolarů za unci.

Přečíst článek

Reklama

Související

Apple, ilustrační foto

Hodnota společnosti Apple opět překonala hranici tří bilionů dolarů, pomáhá zájem o umělou inteligenci i Fed

Přečíst článek
Šampiony akciových trhů jsou letos technologické firmy. Japonsko a Německo trhly rekord

Šampiony akciových trhů jsou letos technologické firmy s AI. Japonsko a Německo trhly rekord

Přečíst článek
Michael Kopta, člen vedení XTB

Chceme vytvořit investiční „superaplikaci“ a být jedničkou na evropském trhu, říká Michael Kopta z XTB

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme