Hořká prognóza. Čokoláda zase zdraží
Kakao je kvůli obavám z nedostatečné produkce nejdražší za 44 let. Cena termínového kontraktu na tunu kakaa se splatností v prosinci se podle agentury Bloomberg a zpravodajského serveru CNBC v pondělí na komoditní burze v New Yorku vyšplhala na 3786 dolarů (téměř 88 tisíc korun), což je nejvýše od roku 1979. Meziročně stoupla o zhruba 60 procent.
To podle serveru BFM Bourse samozřejmě neznamená, že o tolik zdraží čokoláda. Kromě surovin se do konečné ceny její tabulky započítávají i další náklady, které pravděpodobně nemají tak inflační charakter, jako jsou doprava, zpracování, balení, distribuce a marketing.
Jak sklízejí kakaové boby v Ghaně:
CNBC v pondělí uvedla, že nárůst cen kakaa bude mít za následek vysoký účet za Halloween, zejména proto, že se za poslední rok o 52 procent zvýšily také ceny cukru v důsledku sucha a extrémních povětrnostních podmínek, kdy v některých producentských zemích, jako jsou Indie a Mexiko, velmi málo pršelo.
Napětí na trhu s kakaem zvyšuje kromě nedostatečné produkce také pravděpodobný růst poptávky. Podle společnosti Spherical Insights se očekává, že světový trh s kakaem a s čokoládou poroste v letech 2023 až 2030 průměrným ročním tempem 4,37 procenta.
Inflace rapidně zrychluje, takže pozor na „smrskflaci“. Výrobci potají zmenšují velikost balení, aby nemuseli tolik zvyšovat cenu.Obchodníci se bojí zdražovat přímo. Čeká nás období smrskflace
Názory
Úrodu poničily silné deště
„Přetrvávají obavy z nedostatku nabídky v západní Africe (region, který se podílí na světové produkci kakaa přibližně 75 procenty) a prognózy ukazují na třetí světový deficit v řadě v sezóně 2023 až 2024,“ uvedl na konci září investiční poradce společnosti Mirabaud John Plassard.
Mezinárodní organizace pro kakao (ICCO) odhadla, že v sezóně 2022 až 2023, která skončila v září, byl deficit na trhu 100 tisíc tun. Sklizeň kakaových bobů narušily nepříznivé povětrnostní podmínky. Týká se to zejména Pobřeží slonoviny, na které připadá více než 40 procent světové produkce.
„Obzvláště intenzivní období dešťů ovlivnilo kakaové plantáže, což způsobilo opadávání květů hned po jejich vytvoření a podpořilo šíření houbových chorob,“ napsal v září deník Le Monde. ICCO ve zprávě zveřejněné na konci srpna upozornila, že tyto silné deště postihly také Ghanu, kde se sklízí 20 procent světové produkce kakaa, a způsobily zde stejné problémy.
Ceny čokolády, které se už delší dobu zvyšují, by podle analytiků mohly pokračovat v růstu. Pro jejich další vývoj bude klíčová sklizeň kakaa v Západní Africe. V uplynulém roce se ceny kakaa zvýšily téměř o polovinu kvůli obavám, že nepříznivé počasí a choroby rostlin zasáhnou produkci v Pobřeží slonoviny a Ghaně. Tyto dvě země se na celosvětových dodávkách kakaa podílejí zhruba dvěma třetinami. Informuje o tom agentura Bloomberg.Cena kakaa se žene do astronomických výšin. Čokoláda ještě podraží
Trhy
Pocit únavy, stres, deprese. V uspěchaném světě stále častější problém. A nevyvážená strava se na tom podílí významnou rolí. Naštěstí je výzkum látek, které mohou tělu pomoci zvládat vyšší zátěž, čím dál přesnější. Zkoumání aminokyselin, jako je například tyrosin, může lidem pomoci žít mnohem zdravěji a s menším stresem.Biohacking: Proč je káva zabiják spánku? Nabourává funkci nadledvinek. Pomoci může tyrosin
Enjoy