Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak utržený ze řetězu. Japonský akciový index překonal svůj historický rekord

Japonský akciový index Nikkei 225
ČTK
 ČTK

Japonský akciový index Nikkei 225 uzavřel obchodování na rekordu 40,913,65 bodu, když si připsal 0,8 procenta. Následuje tak americké indexy S&P 500 a Nasdaq, jež ve středu rovněž uzavřely na maximech. Dosavadního rekordního závěru Nikkei dosáhl letos v březnu.

Reklama

Na tokijské burze se dařilo zejména technologickým akciím a cenným papírům exportně zaměřených firem, poznamenala agentura Reuters. Dosud nejvyšší průběžné maximum zůstává na 41.087,75 bodu, kam index vystoupal při obchodování letos 24. února. Od začátku roku potom index přidal téměř 23 procent.

Slabý jen

Americkým akciím pomáhá rekordně slabý japonský jen, připomněl Reuters. Japonská měna se aktuálně proti dolaru pohybuje na 34letých minimech.

Do letošního roku pocházel dosavadní rekord indexu z 29. prosince 1989, tedy z doby takzvané bubliny na japonském nemovitostním a akciovém trhu. Ceny akcií a nemovitostí tehdy vzrostly na neudržitelně vysoké úrovně a tehdejší rekord se mezi analytiky považoval za nepřekonatelnou hodnotu. Po prasknutí bubliny na začátku roku 1990 se index zhroutil.

Propásli jste akciovou rally? Nevadí, nejvhodnější čas k investování je teď

Propásli jste akciovou rally? Nevadí, nejvhodnější čas k investování je teď

Pokaždé, když akciový trh opět dosáhne nového maxima, drásají titulky v médiích nervy investorů, který na vlnu nestihli naskočit. Má ale smysl dívat se do minulosti a sužovat se výčitkami z promrhaných příležitostí? V pohledu do zpětného zrcátka vypadá svět jednodušší, než ve skutečnosti je, jak vystihuje oblíbené české přísloví „po bitvě je každý generál“.

Přečíst článek

Reklama

Německé automobilky apelují na EK, aby nezaváděla cla na elektromobily z Číny

Jde do tuhého. Nezavádějte cla na čínské automobilky, prosí Němci Evropskou komisi

Německý Svaz automobilového průmyslu (VDA) apeluje na Evropskou komisi (EK), aby ustoupila od záměru uvalit od čtvrtka dodatečná cla až 38,1 procenta na dovoz elektromobilů z Číny.

Přečíst článek

Reklama

Související

Japonský akciový index překonal rekord z roku 1989

Japonská burza je letos jak utržená ze řetězu. Nyní překonala rekord z roku 1989

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme