Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Komodity zlevňují. Využijí toho centrální bankéři k rychlejšímu poklesu sazeb?

Komodity zlevňují. Využijí toho centrální bankéři k rychlejšímu poklesu sazeb?
Profimedia
 ČTK

Z komodit na světových trzích v prvních sedmi měsících roku výrazně zdražilo zlato, stříbro a hlavně kakao a káva, zvýšila se ale i cena ropy, uhlí a elektřiny. Naopak významně zlevnila bavlna, pšenice nebo kukuřice. Hlavní komoditní index agentury Bloomberg od začátku roku do konce července klesl o dvě procenta.

Reklama

„Jarní růst se komoditám nepodařilo udržet. Hlavním důvodem jsou poslední makrodata z Číny, která spotřebovává nejvíce surovin na světě. Navíc po posledním sjezdu komunistické strany je jasné, že období vysokých stimulů do stavebnictví a těžkého průmyslu je u konce. Naopak příznivý vývoj průmyslu stále převažuje v Indii a zlepšuje se také výrobní sektor v USA,“ uvedl analytik XTB Jiří Tyleček. Nižší ceny komodit dovolují podle něj centrálním bankéřům snižovat úrokové sazby rychleji, než se čekalo.

Kakao láme cenové rekordy. Obiloviny jsou na opačné trajektorii

Nejvyšší růst z komoditního trhu předvádí kakao. Tato komodita vykazuje i po korekci stále růst o 90 procent v tomto roce kvůli nepříznivému počasí v západní Africe, které zdecimovalo tamní úrodu. S vysokým rozdílem následuje káva arabica. Za 23procentním růstem stojí strach o brazilskou úrodu arabiky, kterou ohrožuje nedostatek srážek. A výrazným faktorem je také sucho ve Vietnamu, které sráží exporty oblíbené robusty.

Kakaové boby

Lukáš Kovanda: Za astronomickým růstem cen kakaa jsou i finanční spekulace

Obchodníci s kakaovými boby zpravidla využívají termínových kontraktů coby zajištění proti riziku nežádoucích pohybů ceny bobů. Tito obchodníci, kteří mají boby na skladě a další jim či jejich dodavatelům právě rostou na plantážích či se právě sklízí, pochopitelně doufají, že cena půjde nahoru. Zároveň se ale právě zajišťují pro případ, že cena bobů klesne. Zajišťují se tak, že spekulují na pokles ceny bobů. Takto spekulují prostřednictvím právě termínových kontraktů.

Přečíst článek

Drahé kovy, vyjma zlata, jsou v minusu

S významnými růsty následují drahé kovy. „Cena zlata se od začátku letošního roku do konce července zvýšila o téměř 16 procent. V polovině sedmého měsíce přitom dosáhla historického rekordu 2480 dolarů za unci,“ řekl analytik Golden Gate Pavel Ryba. Stříbro pokračovalo v podobném trendu a od začátku roku přidalo 18 procent. Zlevňuje naopak palladium, které ztratilo téměř dvacet procent hodnoty. Podobně je na tom platina, jejíž cena klesla o 5,9 procenta.

Reklama

V plusových hodnotách se letos podle Tylečka stále pohybuje také ropa. Severomořský Brent roste o 6,5 procenta a texaský benchmark WTI přidává devět procent. Ropa aktuálně profituje z vysoké poptávky v letošní motoristické sezoně. Do bohatých zemí Evropy i Severní Ameriky se vrátil cestovatelský duch.

Nárůst ceny od počátku roku vykázaly také další energie. Cena ročního kontraktu na uhlí v Rotterdamu roste o 12 procent a roční kontrakt na plyn přidává 13 procent. Cena elektřiny na burze v Lipsku k dodání v příštím roce roste jen mírně, a to o dvě procenta.

Výrazně rozkolísané jsou v tomto roce průmyslové kovy. Po vysokém květnovém růstu se v následujících měsících padly na nižší úrovně kvůli absenci akcelerace čínské ekonomiky. Měď sice stále v Londýně roste o 6,5 procenta, ovšem hliník ztrácí už pět procent a v negativním teritoriu se nachází také nikl s poklesem o pět procent a železná ruda v Číně. Ta zlevnila o 23 procent.

Za zmínku stojí také ztráty bavlny, jejíž cena klesla o 17 procent, a obilovin. Výrazně spadla cena kukuřice, o 14 procent, a pšenice s propadem o 15 procent. Hlavním důvodem je očekávaná globální nadúroda a vysoké zásoby z posledních let. Jen v USA se letos čeká nejvyšší produkce pšenice od roku 2016, uzavřel Tyleček.

Čokoláda jako luxusní zboží? Její cena se může do konce roku zdvojnásobit

Olivia Lacenová: Čokoláda jako luxusní zboží? Její cena se může do konce roku zdvojnásobit

Pokud patříte mezi milovníky čokolády, měli byste zpozornět, protože cena hlavní složky této pochoutky v podobě kakaa prudce vzrostla a v polovině dubna překročila hranici 12 tis. Klimatické změny, nemoci nebo nedostatečné investice znamenají, že cenovka kakaových výrobků pravděpodobně dále poroste, přičemž možnou záchranou je Latinská Amerika.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme