Reklama

Vyberte si z našich newsletterů

Přihlásit odběr

Kostka másla za 70 korun. To je realita. A bude hůř

vánoční cukroví (ilustrační foto)
Darina Křivánková / Newstream
 ČTK

Lidé si letos za vánoční cukroví připlatí, zdražily totiž základní suroviny na pečení svátečních laskomin, uvedl Svaz pekařů a cukrářů. Kostka másla aktuálně atakuje cenovku 70 korun. Výrazně dražší než loni jsou suroviny jako ořechy, kakao i čokoláda. A podle odhadu Potravinářské komory ČR i analytiků ceny surovin do Vánoc neklesnou.

Reklama

Máslo podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) dále zdražuje. Tento měsíc stojí 275,06 koruny za kilogram, tedy asi 68,8 koruny za běžnou kostku o 250 gramech. Proti září se cena zvýšila o 11,2 procenta, ve srovnání s loňskem o 34,04 procenta.

Máslo zdražuje z několika důvodů, do cen se promítá i teplé počasí, kvůli kterému dojnice produkují méně mléka. „Po másle je také vysoká poptávka z mezinárodních trhů, což zvyšuje jeho cenu. Lze předpokládat, že předvánoční poptávka ceny dále vyžene nahoru,“ uvedl mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek. Podobný vývoj očekává i analytik XTB Jiří Tyleček. „Ceny důležitých surovin pro výrobu cukroví už do Vánoc klesat nebudou, spíše mohou být ještě dražší,“ uvedl.

Zhořknou Vánoce?

„Výrazně zdražily dražší suroviny, jako jsou ořechy, kakao, máslo, čokoláda. Cukr a mouka mírně zlevnily, ale zbytek raketově roste včetně mzdových nákladů. Dá se tedy očekávat, že cena vánočního cukroví by mohlo jít nahoru, a to jak u domácího pečení, tak i u prodávaného cukroví," řekl  ředitel Svaz pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý.

Poptávku po cukroví to ale neovlivní, lidé podle Hlavatého předobjednali podobné množství cukroví jako loni. „Očekáváme stejný zájem jako vloni i jako předloni, a to i kdyby došlo k navýšení cen cukroví. Vánoce jsou specifický svátek a lidé na něm nešetří,“ dodal.

Reklama

Lidé si připlatí také za kakao a čokoládu, 100gramové balení mléčné tabulkové čokolády mohli zákazníci loni v září pořídit za 25,47 koruny, letos stojí přes 30 korun. „Zdražily v důsledku klimatické změny a neúrody, u této suroviny evidujeme až čtyřicetiprocentní nárůst oproti loňskému roku. Stejně tak v důsledku celosvětové neúrody podražily jádroviny,“ sdělil ředitel cateringové společnosti IN CATERING Luděk Vocílka. Je podle něj ale pravděpodobné, že řetězce budou bojovat o zákazníky a mléko či máslo budou nabízet v časově omezených slevových akcích. „S plošným a výrazným poklesem ceny nepočítáme,“ dodal.

Naopak kilogram cukru krystal vyšel letos v říjnu průměrně na 22,73 koruny, což je zhruba o devět korun méně proti loňsku. Pšeničná mouka hladká meziročně zlevnila o téměř dvě koruny na 18,97 koruny. Deset vajec stojí letos v říjnu necelých 50 korun, loni to bylo 48,37 koruny.

Čokoláda jako luxusní zboží? Její cena se může do konce roku zdvojnásobit

Olivia Lacenová: Čokoláda jako luxusní zboží? Její cena se může do konce roku zdvojnásobit

Pokud patříte mezi milovníky čokolády, měli byste zpozornět, protože cena hlavní složky této pochoutky v podobě kakaa prudce vzrostla a v polovině dubna překročila hranici 12 tis. Klimatické změny, nemoci nebo nedostatečné investice znamenají, že cenovka kakaových výrobků pravděpodobně dále poroste, přičemž možnou záchranou je Latinská Amerika.

Přečíst článek

Kakao láme cenové rekordy. Jaké finty zkusí na spotřebitele výrobci cukrovinek

Smrskflace, módní slovo, které se v posledních dvou letech dostalo i do slovníku neekonomů, laiků. O co jde? Výrobci snižují množství nebo hmotnost výrobku, zatímco cena zůstává stejná. Finta se stala běžnou i u výrobců cukrovinek, kteří aktuálně čelí rekordním cenám kakaa, hlavní složky k výrobě čokolády. Spotřebitelé jejich "podvodný trik" ale prokoukli. Od výrobců se nyní čeká kreativnější řešení, třeba v podobě hledání alternativ ke kakau.

Přečíst článek

Vědci objevili nový způsob výroby čokolády, bude šetrnější k životnímu prostředí

Nová éra pro čokoládu. Vědci objevili zdravější a šetrnější způsob jejího zpracování

Švýcarští vědci vyvinuli nový způsob výroby čokolády, která by měla být zdravější a šetrnější k životnímu prostředí. V nové receptuře se využívají vedle kakaových bobů ještě další části kakaového plodu, které slouží také částečně jako sladidlo, informovala agentura DPA.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme