Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Trhy Trumpovo odsouzení nezneklidnilo, počítaly s ním

Donald Trump je vinen z falšování účetnictví
Profimedia
Lukáš Kovanda

Za exprezidentem Donaldem Trumpem stojí také Wall Street a bohatí finančníci. Nasliboval jim, že pokud se vrátí do prezidentského úřadu, zasadí se o snížení daní.

Reklama

Trhy zatím výrazněji nereagují na včerejší odsouzení amerického exprezidenta Donalda Trumpa – historicky první v trestním procesu. To, že porota takový přelomový verdikt vyřkne, investoři víceméně čekali, takže už jej do cen akcií a dalších aktiv promítli. Zneklidnilo by je až to, pokud by se vlivem verdiktu začaly preference veřejnosti od Trumpa zásadněji odklánět ve prospěch jeho rivala v letošním boji o Bílý dům, stávajícího prezidenta Joea Bidena.

Zda ale Trump nyní začne přízeň veřejnosti ztrácet, není vůbec jasné. Objevují se i takové názory, že aureola štvaného mučedníka, proti němuž se spikl systém, mu naopak může další voliče v konečném efektu přilákat. Trump se jistě bude snažit se do takové role stylizovat.

Akcie společnosti Trump Media & Technology Group sice po rozsudku ztratily citelných patnáct procent, nakonec se ale část ztrát umazaly, takže klesly jen o šest procent.

Za Trumpem nadále stojí také Wall Street a tamní finančníci typu Stephena Schwarzmanna, spoluzakladatele investiční společnosti Blackstone, který se řadí mezi čtyřicítku nejbohatších lidí planety dle magazínu Forbes. Trumpa nadále podporují také miliardáři a vlivní investoři jako Howard Lutnick nebo Omeed Malik, referuje agentura Bloomberg. Trump si je dokázal takto neochvějně získat kromě jiného slibem snížení daní, které hodlá uskutečnit, pokud se do úřadu amerického prezidenta vrátí.

Reklama

Trump je vinen. „Byl to hanebný a zmanipulovaný proces, odvolám se,“ reagoval exprezident po rozsudku

Trump je vinen. „Byl to hanebný a zmanipulovaný proces, odvolám se,“ reagoval exprezident po rozsudku

Dvanáctičlenná porota v New Yorku ve čtvrtek shledala amerického exprezidenta Donalda Trumpa vinným ve všech 34 bodech obžaloby z falšování finančních záznamů v souvislosti s platbami pornoherečce za mlčenlivost. Trump se tak stal prvním bývalým americkým prezidentem odsouzeným v trestním procesu. Podle agentury AP si verdikt poroty vyslechl s kamenným výrazem ve tváři, později proces označil za zmanipulovaný a soudce za zkorumpovaného. Soudce rozhodl, že výši trestu oznámí 11. července.

Přečíst článek

Americký prezident Joe Biden

Biden s Trumpem finančně zbrojí na prezidentské volby. Za měsíc vybrali miliardy

Americký prezident Joe Biden a Demokratická strana získali za duben na předvolební kampaň 51 milionů dolarů (1,16 miliardy korun), což je výrazně méně než vybrali od dárců v březnu. Bidenův pravděpodobný soupeř v listopadových prezidentských volbách Donald Trump a Republikánská strana za duben vybrali 76 milionů dolarů (1,7 miliardy korun), napsala agentura AP.

Přečíst článek

Další komentáře ekonoma Lukáše Kovandy čtěte zde

Reklama

Související

Wall Street

Týden tradera: Trhy připomínají investiční horečku z počátku tisíciletí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme