Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Macron hraje vabank proti Le Penové, odnesly to trhy v celé Evropě

Francouzský prezident Emmanuel Macron
ČTK
Tereza Zavadilová
tzv

Z Francie v pondělí odtekly miliardy. Investoři v nervozitě vyprodávali francouzské akcie i dluhopisy, proti dolaru spadlo euro. Nejistota se může protáhnout na celý měsíc.

Reklama

Francouzský prezident Emmanuel Macron se těsně před výsledkem evropských voleb pustil do riskantní hry o svůj politický život: Když bylo zjevné vítězství ultrapravicové strany Marine Le Penové, oznámil rozpuštění parlamentu a vyhlásil nové parlamentní volby.  Investoři tak jsou pod dvojím tlakem, jednak kvůli vítězství francouzských populistů a za druhé kvůli nejisté budoucnosti. Jak napsal deník Le Monde: Tahle sázka ve stylu 'všechno, nebo nic' může Francii přinést krajně pravicového premiéra za méně než měsíc.

Index francouzských akcií CAC 40 klesl o dvě procenta. Nervozitu odnášejí hlavně banky, jejich akcie padaly až o devět procent. Výprask na trhu dostala i nejhodnotnější evropská firma LVMH. Výrobce luxusního zboží vlastněný rodinou Arnaultových klesal během dne o více než tři procenta. 

Euro se proti dolaru propadlo na 1,0750, což je měsíční minimum. Stouply také výnosy francouzských vládních dluhopisů, které značí vyšší riziko toho, zda stát dodrží své závazky, a to na nejvyšší letošní úroveň. To je další rána poté, co kvůli zvyšujícímu se státnímu dluhu srazila agentura Standard & Poor zemi rating na AA-. Francouzský vabank včera stáhl celoevropský akciový index Stoxx 600 o procento. 

Odvahu má, ale....

Strana Národní sdružení (NR) Marine Le Penové si v neděli však připsalo své doposud největší vítězství ve volbách do Evropského parlamentu, kdy Macronovu centristickou koalici porazilo o více než 15 procentních bodů. Macron uvedl, že první kolo voleb vypíše na 30. června, druhé na 7. července. Pokud Le Penová vyhraje parlamentní volby, Macron přijde o vliv nad domácí politikou, varují analytici. 

Reklama

Investoři to považují za velký gamble. „Investoři nesdílejí Macronovu ochotu riskovat,“ řekl Bloombergu Stefan Koopman, hlavní makro stratég Rabobank. „Jeho odvaha je nepopiratelná, to bychom mu přiznali, ale vypadá to jako zdvojnásobení sázky po špatných výsledcích.“ Analytici varují, že Macronův krok uvrhl do nejistoty celou Evropu na celý měsíc. 

Emmanuel Macron po porážce v eurovolbách rozpustil parlament

Macron po vítězství Le Penové v eurovolbách rozpustil parlament. Francii čekají předčasné volby

Francouzský prezident Emmanuel Macron v reakci na jasnou porážku své strany v eurovolbách oznámil, že rozpouští Národní shromáždění a vypíše nové volby na přelom června a července. Vzestup krajní pravice, která volby podle prvních odhadů s velkým náskokem vyhrála, označil Macron za nebezpečí pro Francii.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Padre Babiš a jeho věrní. Na videu vidíme příští vládu

Andrej Babiš vyvěsil na svůj instagramový profil nové videjko. Se svými příznivci se chtěl podělit o radost z volebního úspěchu. Možná ukázal víc, než chtěl. Ale možná mu je to úplně jedno, prostě jenom sdílel emoce z vítězných voleb.

Přečíst článek

Stanislav Šulc: Eurovolby jako velké vítězství sociálních sítí

Nejde jen o mimořádný úspěch Filipa Turka, hvězdy sociálních sítí podpořené miliardářem Richardem Chladem a exprezidentem Václavem Klausem. Finální výsledky voleb do Evropského parlamentu ukazují, jak sociální sítě nově formují společenská hnízda, která se uvnitř utvrzují o svých světonázorech a snaží se je vnutit celku. Ať to stojí co to stojí.

Přečíst článek

Reklama

Související

Jeden ze symbolů burzy na newyorské Wall Street

Pár burzovních pouček od zkušeného harcovníka: V akciích si kupujete zítřek za dnešní peníze

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme