Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na akciovém trhu se rýsuje historický obrat. Peníze tečou do menších firem, Meta a Google mají utrum

Na akciovém trhu se rýsuje historický obrat. Peníze tečou do menších firem, Meta a Google mají utrum
Profimedia
Zdeněk Pečený
pez

Naděje na zářijový pokles americké úrokové sazby odsávají peníze z akcií velkých technologických firem a přesměrovávají je do akcií menších společností, které jsou náchylnější na cenu úvěrů.

Reklama

Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla, Meta a Nvidia. Top technologické akcie, které v posledních letech táhly celý trh. Patří jim dnešek. Ale co budoucnost? 

Zdá se, že na akciových trzích v tichosti dochází k velkému obratu. Jen málo investorů tuto změnu očekávalo a mnozí si lámou hlavu nad tím, co za ní stojí. Akcie takzvaných Magnificent Seven v poslední době zaostávají za cennými papíry menších společností. Indexu menších akcií Russell 2000 se v posledních týdnech dařilo o poznání lépe než indexu S&P 500, kam patří právě zmíněná "sedmička statečných". 

Podporovat malé a střední podniky? Situace na burze ukazuje, že to je nesmysl

Velcí přežijí a malí budou mít velké problémy. Tak v současnosti vypadá byznysový svět. Velké firmy totiž mohou investovat obří sumy do vývoje, akvizic a marketingu, tedy do růstu. Malé firmy naopak mají potíže sehnat financování, zvláště v době vysokých úrokových sazeb, která nyní vrcholí. I proto se nůžky mezi hodnotou velkých a malých firem rozevřely nejvíc za 20 let. Vrací se tak otázka, jestli má smysl podporovat malé a střední podniky, čímž se často zaštiťují české vlády. Americká situace ukazuje, že to nemusí vést k ničemu.

Přečíst článek

„Akciový trh zažívá obrat, který nastartovalo zveřejnění americké inflace za měsíc červen,“ komentuje Tomáš Cverna, analytik společnosti XTB. Meziroční růst cen se totiž v minulém měsíci přiblížil k cíli centrální banky a trh začal počítat s prvním snížením sazeb již v září.

Reklama

„Investoři uvěřili, že posun směrem k nižším sazbám je téměř na dosah, a proto se předháněli v investicích do akcií firem, které po poklesu sazeb pravděpodobně vzrostou,“ píše o aktuálních přesunech finančních toků na trzích deník Wall Street Journal. 

A které to jsou? Z očekávání investorů těží společnosti s nižší tržní kapitalizací a také firmy z odvětví, která obecně trpí na vysoké úrokové sazby. Právě do těchto společností se začal přesouvat kapitál z Big tech firem. „Myslím, že do konce roku Fed přistoupí ke snížení sazeb dvakrát a vždy o 25 bazických bodů, což bude další vzpruha nejen pro akcie z indexu Russell 2000, ale i pro celý akciový trh,“ dodává analytik.

Na trzích působí ještě další síla: rostoucí očekávání, že se Donald Trump po listopadových volbách vrátí do Bílého domu. „Domnívám se, že případné vítězství Donalda Trumpa ve volbách podpoří růst akciových indexů, protože jedním z kroků nové administrativy by mohlo být snížení korporátních daní, a taky mírnější regulace,“ uzavírá Cverna.

Pět investičních poznatků z roku 2023

Jedinou jistotou je nejistota. Pět lekcí, které rok 2023 udělil investorům

Rok 2023 se nesl ve znamení nečekaných zvratů a událostí. Od regionální bankovní krize přes rostoucí geopolitická rizika až po prudký nárůst úrokových sazeb hypoték. Přes všechny tyto výzvy si trhy vedly nečekaně dobře a předpovídaná recese se nikdy nekonala. Co minulý rok začínající investory naučil a v čem ostřílené investiční matadory utvrdil, shrnuje analytik Jakub Kudýn z J&T.

Přečíst článek

Reklama

Související

Německý kancléř Olaf Scholz

Týden tradera: Jak z toho ven? Německá ekonomika opět klesla a výhled není růžový

Přečíst článek
Wall Street

Týden tradera: Burzy po propadech letí vzhůru, kritická situace zůstává v Německu

Přečíst článek
Wall Street

Bouře na finančních trzích je pryč. Výhled přesto zůstává nejasný

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme