Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na trzích stále panuje vysoká nervozita, shodují se analytici

Září zůstává pro trhy historicky nešťastným obdobím, což se v letošním roce nemění
Profimedia
 ČTK

Světové akciové indexy, z nichž mnohé letos již vykázaly rekordní hodnoty, by ve zbytku roku už příliš růst neměly. Shodli se na tom analytici. Na trzích podle nich panuje stále vysoká nervozita. Notnou dávku nejistoty představují blížící se americké prezidentské volby a neutěšená geopolitická situace.

Reklama

„Po nadprůměrném prvním pololetí bude pro globální akciové trhy obtížné setrvat v růstové trajektorii. Už v srpnu jsme byli svědky zvýšené rozkolísanosti v souvislosti s ochlazováním sentimentu v americkém technologickém sektoru, který byl dosud hlavním tahounem letošního růstu,“ řekl makléř Wood & Company Vladimír Vávra. Hlavní severoamerické indexy od začátku roku připisují zisky kolem 15 procent, evropské akciové indexy v průměru rostly o zhruba desetinu. Pokud se významně nezhorší makroekonomické podmínky, po zbytek roku v základním scénáři očekává stagnaci či mírný pokles.

Růst už je za námi

„Naprostá většina letošního růstu je už za námi,“ míní analytik XTB Jiří Tyleček. Trhy se podle něj do konce roku budou prát s horšícím se makroprostředím, podporou budou naopak klesající sazby. Z pohledu sektorů bude klíčový vývoj AI firem, které musí minimálně potvrdit své vysoké 'valuace'. Nelze opomenout ani sezonní faktory, protože začátek podzimu není z tohoto pohledu pro akcie příznivý a naopak na konci roku trhy většinou rostou. Navíc tento rok jsou na programu prezidentské volby v USA, upozornil.

„Pokud budeme trhy podrobně analyzovat, pak ano, existuje určité možnost, že budou ve své rally pokračovat dále. Stoprocentně si ale můžeme být jistí tím, že finanční akciové trhy zdaleka nejsou zdravé,“ uvedl analytik Purple Trading Jaroslav Tupý. Lze to podle něj lehce pozorovat na událostech posledních dnech, kdy trhy dramaticky reagovaly na určité události. Domnívá se, že trhy budou pokračovat spíš v opatrném růstu s tím, že dosažené rekordy nebudou v letošním roce již překonány.

Analytik Portu Marek Malina očekává, že akciím se může nadále letos dařit, ačkoli je pravděpodobná zvýšená rozkolísanost. Impuls pro akciové investory by mělo být uvolňování měnové politiky v podobě snižování úrokových sazeb v USA a v eurozóně. Levnější financování bude mít obzvlášť vliv na menší firmy s velkým podílem variabilních úrokových sazeb. Na druhou stranu ale nepředpokládá tak silný závěr roku, jakým se vyznačoval rok 2024 v prvních měsících. Bránit mu bude geopolitické napětí, vysoké ocenění amerických a technologických akcií a zejména pomalý globální ekonomický růst, podotkl.

Reklama

Donald Trump

Týden tradera: Trumpovy ekonomické plány působí jako pravicový populismus

Tržní účastnici se dál více a více obávají vývoje v americké ekonomice. Ta v týdnu dostala několik zásahů, kdy čísla z výrobního sektoru ukazují na pokračující kontrakci a rovněž tvorba pracovních míst v ekonomice zůstává poměrně slabá. Výsledkem je další turbulence na finančních trzích. Hlavní americký index S&P 500 klesnul k úrovni 5500 bodů.

Přečíst článek

Elon Musk

Elon Musk v americké vládě? Proč ne. Dnes je možné vše

Výstředník a jeden z nejbohatších lidí světa Elon Musk půjde řídit komisi, která má naučit americkou vládu šetřit. Pokud Donald Trump vyhraje volby.

Přečíst článek

Reklama

Související

Donald Trump

Týden tradera: Trumpovy ekonomické plány působí jako pravicový populismus

Přečíst článek
Německý kancléř Olaf Scholz

Týden tradera: Jak z toho ven? Německá ekonomika opět klesla a výhled není růžový

Přečíst článek
Wall Street

Týden tradera: Burzy po propadech letí vzhůru, kritická situace zůstává v Německu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme