Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nové stíhačky F-35 do Rumuska. USA jich prodají třicet dva

Rumunsko získá z USA nové stíhací letouny
Profimedia.cz
 ČTK

Spojené státy schválily prodej 32 bitevníků s technologií stealth pro obtížnou zjistitelnost F-35A Rumunsku za 163 miliard korun. Informovalo o tom ministerstvo zahraničí USA.

Reklama

Kontrakt, který ještě musí schválit Kongres, zahrnuje prodej stíhaček a motorů od společnosti Lockheed Martin. "Tento zamýšlený prodej podpoří cíle zahraniční politiky a národní bezpečnost Spojených států tím, že posílí bezpečnost spojence v NATO, který je důležitou silou pro politickou a ekonomickou bezpečnost v Evropě," uvádí komuniké amerického ministerstva zahraničí.

Oznámení o kontraktu přichází v době, kdy ukrajinští piloti tento týden začali trénovat na letounech F-16 ve speciálním centru v Rumunsku. Kyjev chce urychlit použití těchto amerických stíhaček k odražení ruských úderů.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj bude chtít ve Washingtonu další bezpečnostní záruky a stíhačky

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hodlá při třídenním summitu Severoatlantické aliance ve Washingtonu bojovat za prosazení silných rozhodnutí ohledně posílení ukrajinské vzdušné obrany a dodávek dalších stíhacích letounů F-16 Ukrajině, která nadále čelí ruské agresi.

Přečíst článek

Rumunsko zaujímá strategickou pozici brány na Ukrajinu a do Černého moře a chce se stát mezinárodním uzlem pro výcvik na strojích F-16, poznamenala AFP.

Reklama

Také česká vláda loni v září schválila nákup 24 letounů F-35 za 150 miliard korun.

USA zřejmě poskytnou Ukrajině střely dlouhého dosahu JASSM

Další vybavení. Ukrajinci dostanou americké rakety dlouhého doletu JASSM

Spojené státy jsou blízko souhlasu s poskytnutím střel dlouhého doletu JASSM Ukrajině, která by jimi mohla zasahovat cíle hluboko v Rusku. Kyjev ale bude muset počkat několik měsíců, než budou vyřešeny technické záležitosti. Zařazení těchto střel vzduch-země do balíčku vojenské pomoci pro Kyjev by mělo být oznámeno letos na podzim, uvedly tři zdroje agentury Reuters s tím, že konečné rozhodnutí ještě nepadlo.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme