Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pád akcií velké sedmy. Technologické firmy zasáhly turbulence na burzách

\Pád akcií velké sedmy. Technologické firmy zasáhly turbulence na burzách
Profimedia
 ČTK

Americké akcie v úvodu obchodování prudce poklesly. Technologický index Nasdaq oslaboval o více než šest procent k 15 700 bodů. Širší index S&P 500 odepisoval kolem čtyř procent na zhruba 5150 bodů. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, odepisoval kolem čtyř procenta přibližně na 39 056 bodu. V následujících minutách začaly indexy ztráty mírně umazávat.

Reklama

Ztráty Nasdaqu kolem 15:50 činily zhruba čtyři procenta, zatímco Dow Jones odepisoval necelých 2,7 procenta a S&P 500 něco přes tři procenta.

Akcie společnosti Apple kolem 15:50 SELČ oslabovaly zhruba o 5,5 procenta. Před začátkem obchodování přitom akcie této firmy odepisovaly dokonce kolem deseti procent poté, co investiční skupina Berkshire Hathaway Warrena Buffetta snížila svůj podíl na polovinu. Podle agentury Reuters to naznačuje, že investor přezdívaný "věštec z Omahy" se začíná obávat o vývoj americké ekonomiky nebo příliš vysokého ocenění akcií.

Warren Buffett

Warren Buffett prodal polovinu svých akcií Apple. Má rekordní množství peněz na investice

Investiční Společnost Berkshire Hathaway, kterou ovládá miliardář  z Omahy Warren Buffett, prodala téměř polovinu  svých- akcií ve společnosti Apple. Prodeje ve druhém letošním čtvrtletí Buffetovi již vynesly rekordních 270 miliard dolarů.  Provozní zisk společnosti za pololetí vzrostl na 11,6 miliardy dolarů z 10 miliard za stejné období před rokem.

Přečíst článek

Sedmička odepisovala

Sledované jsou zejména akcie takzvané "úžasné sedmičky". Termín odkazuje na western v Česku známější jako Sedm statečných a označuje akcie sedmi technologických firem, které jsou považovány za významné v rámci amerických akciových indexů a které mají velký vliv na indexové pohyby. Kromě Applu sem patří i akcie společností Alphabet, Tesla, Microsoft, Amazon, Meta a Nvidia.

Reklama

Nvidia kolem 15:50 SELČ odepisovala zhruba osm procent, Tesla kolem 5,5 procenta, Amazon přes pět procent, Meta kolem čtyř procent, Microsoft přes tři procenta a Alphabet kolem tří procent.

„Americké akcie, zejména technologický sektor, byly (v portfoliích) nadměrně zastoupené," řekl agentuře Reuters analytik společnosti Jefferies Mohit Kumar. „Korekce rizikových aktiv nepovažujeme za začátek hospodářského poklesu. Podle našeho názoru má korekce a vyčištění pozic smysl."

Na akciovém trhu se rýsuje historický obrat. Peníze tečou do menších firem, Meta a Google mají utrum

Naděje na zářijový pokles americké úrokové sazby odsávají peníze z akcií velkých technologických firem a přesměrovávají je do akcií menších společností, které jsou náchylnější na cenu úvěrů.

Přečíst článek

Mark Zuckerberg, Elon Musk, Jeff Bezos a Satya Nadalla jako kovbojové

Sedm statečných, co vydělává a vydělávat bude dál

Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla, Meta a Nvidia. Top technologické akcie, jimž patří dnešek i budoucnost, jak se dočtete v dalším dílu seriálu Psychologie trhu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zakladatel internetového obchodu Amazon Jeff Bezos

Historická chvíle pro Amazon. Tržní hodnota firmy překonala hranici dvou bilionů dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme