Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pád evropských akcií, sestoupily nejníž za téměř půl roku

Pád evropských akcií, sestoupily nejníž za téměř půl roku
Profimedia.cz
 ČTK

Evropské akcie zahájily týden propadem, za kterým podle analytiků stojí obavy ohledně vývoje ekonomiky Spojených států. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 krátce po zahájení dnešního obchodování sestoupil až na 481,73 bodu, což byla nejnižší úroveň za téměř půl roku. Kolem 10:00 SELČ pak ztrácel asi 2,4 procenta a pohyboval se blízko 486 bodů.

Reklama

Už v pátek indikátor odepsal 2,7 procenta. K jeho poklesu výrazně přispívají akcie bankovních a technologických společností.

Americké ministerstvo práce v pátek oznámilo, že míra nezaměstnanosti v USA v červenci vzrostla na 4,3 procenta z červnových 4,1 procenta. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od října 2021. Červencová tvorba pracovních míst v USA navíc proti červnu citelně zpomalila a výrazně zaostala za odhady analytiků.

Nejnovější údaje o vývoji trhu práce podporují očekávání, že americká centrální banka (Fed) v září zahájí snižování úrokových sazeb. Podle analytiků společnosti Cyrrus se však investoři obávají, že by to mohlo být pozdě.

Kvůli obavám o americkou ekonomiku se dostaly pod tlak akciové trhy po celém světě. Hlavní index japonských akcií Nikkei 225 se dnes propadl o 12,40 procenta a uzavřel obchodování na 31.458,42 bodu. Utrpěl tak nejprudší jednodenní pokles od roku 1987. Výrazně dnes oslabovaly také další asijské burzy.

Reklama

Týden tradera: Jízda ve znamení ČNB, Fedu a Microsoftu

Finanční trhy zažily v uplynulém týdnu doslova bouři událostí. Hlavními body byly zasedání centrálních bank, včetně České národní banky (ČNB) a Federálního rezervního systému (Fed). Svoje výsledky reportoval rovněž významný technologický gigant Microsoft.  Hlavní americký index S&P 500 se vrátil na pozitivní vlnu a dosáhnul úrovně nad 5500 bodů.

Přečíst článek

Růst sazeb v Japonsku

Za poklesem japonských akcií stojí kromě obav o americkou ekonomiku také růst kurzu japonského jenu, který se dnes vůči dolaru vyšplhal na nejvyšší úroveň od ledna. Kolem 10:00 SELČ dolar k jenu ztrácel zhruba dvě procenta a pohyboval se blízko 143,6 jenu. Euro k jenu pak vykazovalo pokles o 1,7 procenta na zhruba 157,20 JPY, zatímco vůči dolaru si připisovalo 0,3 procenta a nacházelo se nedaleko 1,0945 USD.

Za růstem kurzu jenu stojí zpřísňování měnové politiky v Japonsku. Japonská centrální banka minulý týden zvýšila základní úrokovou sazbu na 0,25 procenta z předchozího rozpětí nula až 0,1 procenta. Sazba se tak dostala na nejvyšší úroveň od finanční krize v roce 2008.

Tragická výsledková sezona stahuje peníze z burzy. Zlé časy doléhají hlavně na hvězdy minulých měsíců

Nejhorší chvíle za poslední rok prožívají americké burzy. Výsledky velkých společností téměř bez výjimky nabízejí špatná čísla, případně očekávají negativní, nebo značně nejistý vývoj. A nedaří se napříč sektory. Špatné časy dolehly na luxus, výrobce, ale hlavně na technologické firmy, které v posledním roce patřily k superhvězdám. Výsledek? Propadají se indexy i akcie konkrétních firem. A to pořádně.

Přečíst článek

Akcie Intelu po zprávě o rozsáhlém propouštění prudce padají

Akcie Intelu po zprávě o rozsáhlém propouštění prudce padají

Akcie amerického výrobce čipů Intel prudce oslabují po zprávě, že firma chystá rozsáhlé propouštění a že přeruší výplatu dividend. Krátce po zahájení dnešního obchodování na burze v New Yorku akcie Intelu ztrácely téměř 30 procent. Tržní hodnota podniku tak vykazovala pokles přibližně o 35 miliard dolarů, tedy zhruba 800 miliard korun.

Přečíst článek

Reklama

Související

Investoři se bojí recese v USA i velké války na Blízkém východě

Dokonalá bouře? Akcie ve světě těžce krvácí. Investoři se bojí recese v USA i velké války na Blízkém východě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme