Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Plán vydírat Evropu plynem Rusku tvrdě nevyšel

Plán vydírat Evropu plynem Rusku tvrdě nevyšel
Profimedia
Zdeněk Pečený

Plyn v Evropě nyní stojí méně než polovinu před ruským útokem na Ukrajinu a z předloňských maxim ceny spadly o 90 procent. Výhružky ředitele Gazpromu, že nechá Evropu zmrznout, se tak nenaplnily. Naopak ruský státní podnik se kvůli kolapsu cen plynu loni propadl do rekordní ztráty.

Reklama

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022 prošly ceny plynu v Evropě značnými výkyvy. Na začátku konfliktu, v roce 2022, dramaticky vzrostly kvůli nejistotě ohledně dodávek z Ruska, které dlouhodobě představovaly hlavní zdroj plynu pro Evropu. „Právě to vedlo k prudkému nárůstu cen na rekordních 345 eur za MWh v létě 2022,“ říká Lukáš Raška, analytik společnosti Portu.

Od té doby cena klesla téměř 90 procent pod 40 eur za MWh. Jsou i nižší než před začátkem ruské invaze na Ukrajinu, kdy se cena za MWh pohybovala na 80 eurech. „Důvodem takto drtivého poklesu je eliminace obav o přítok ruského plynu do Evropy, protože se evropským státům podařilo nahradit tyto dodávky ve formě LNG,“ říká Tomáš Cverna, analytik XTB. Svoji roli sehrála také úspěšná diverzifikace energetických zdrojů díky nárůstu využívání obnovitelných energií, například větrných i slunečních elektráren.

LNG

Sankce Rusy netrápí, zkapalněný plyn vyváží i z nového terminálu

Rusko navzdory západním sankcím zřejmě bez problémů vyváží zkapalněný zemní plyn (LNG) i ze svého nového terminálu Arctic LNG 2. Naznačují to data monitorovací služby TankerTrackers.com, píše agentura Reuters. Jeden z tankerů, který podléhá americkým sankcím, byl v pondělí časně ráno zachycen severně od Suezského průplavu, jak překládá náklad na jinou loď, uvedla monitorovací služba na síti X.

Přečíst článek

Češi šetří na plynu

„Za dalším poklesem cen plynu poté stálo to, že Evropské unii se daří plnit své zásobníky plynu na vysoké úrovně, což poskytlo jistotu, že i při přerušení dodávek z Ruska bude možné uspokojit poptávku,“ říká Raška. 

Reklama

Evropské zásobníky jsou nyní naplněny z 90 procent. Druhým rokem za sebou se tak podařilo dosáhnout cílového limitu již v srpnu, tedy s dostatečným předstihem před listopadovým termínem. Německo, které má největší zásobníky v EU, je naplnilo na 93 procent kapacity. Česká republika na 90,43 procenta, ukázaly údaje společnosti Gas Infrastructure Europe (GIE).

Tlak na ceny mizí také proto, že klesá spotřeba plynu domácnostmi. V Česku byla v prosinci 2022 o více než 20 procent nižší než v předchozí topné sezoně.   

Pád cen z vrcholů z léta 2022 se tvrdě podepsal i na ruském státním Gazpromu. Jeho hospodaření se loni propadlo do ztráty ve výši 629 miliard rublů, tedy zhruba 155 miliard korun. Přitom ještě na podzim 2022 Evropě vyhrožoval ředitel Gazpromu Alexej Miller, že ji nechá zmrznout.

Výroba elektřiny klesla, snížila se i spotřeba

Výroba elektřiny klesla, snížila se i spotřeba plynu. Češi lépe hospodaří

Výroba elektřiny v Česku v prvním pololetí meziročně klesla o 5,6 procenta na 36,1 terawatthodiny (TWh). Produkci oproti loňsku snížily téměř všechny tradiční zdroje, naopak výroba z fotovoltaik či větrných elektráren vzrostla. Nejvíc elektrické energie i tak vyprodukovaly tradičně jaderné a parní elektrárny, a to dohromady 81 procent. Spolu s výrobou letos klesla i spotřeba, u elektřiny meziročně o 2,3 procenta a u plynu o 7,9 procenta. Informoval o tom Energetický regulační úřad (ERÚ).

Přečíst článek

Před válkou na Ukrajině měloRusko podíl na dodávkách plynu do Evropy 40 procent. Po vypuknutí války se země EU snaží snížit svoji závislost na ruském plynu a dováží více plynu z jiných zemí, včetně Norska a USA. Letos v zimě hrozí, že Evropa přijde o další ruský plyn, protože na konci roku vyprší platnost tranzitní dohody o dodávkách ruského plynu přes Ukrajinu. EU uvedla, že nebude na Ukrajinu tlačit, aby tuto dohodu prodloužila, a prohlásila, že země se bez těchto dodávek obejdou.

Neradujme se předčasně

Evropa přesto nemá vyhráno, protože ceny plynu se nachází na dvojnásobku cen z období před koronavirovou pandemií. Plyn, který je klíčový v průmyslu dusí evropské firmy, které se v mezinárodní konkurenci stávají nekonkurenceschopnými kvůli vysokým výrobním nákladům. „Pro srovnání, ceny amerického NATGAS se pohybují pod úrovní cen z roku 2019, což dává americkým průmyslovým výrobcům výhodu nižších výrobních vstupů,“ konstatuje Cverna.

Vývoj na trhu s plynem však zůstává křehký a podmíněný nejen průběhem konfliktu na Ukrajině, ale i globálními energetickými trendy a geopolitickým napětím, například na Blízkém východě,“ uzavírá Raška. Aktuálně je situace na trhu s evropským plynem napjatá například, protože Rusko zaútočilo na ukrajinské kompresorové stanice a trh v obavách o dodávky vytlačil ceny na letošní maxima. 

Plyn pro Evropu láme cenové rekordy. Zásobníky se před zimou plní

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh v pondělí prudce stoupá a je na letošním maximu. Před polednem se cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v září ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku pohybovala nad 41,20 eur za megawatthodinu (MWh), což představuje denní nárůst o více než dvě procenta. Cena v TTF je pro evropský trh s plynem určující.

Přečíst článek

Reklama

Související

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Lukáš Kovanda: Zřejmě slušný byznys. Francie dováží víc ruského plynu než Maďarsko

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme