Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Proč se zajímat i o neamerické akcie. Důvodů je hned několik

Proč se zajímat i o neamerické akcie. Důvodů je hned několik
iStock
Zdeněk Pečený

Investoři, kteří chtějí svá portfolia skutečně diverzifikovat, by se měli poohlédnout po jiných než „globálních“ indexech. Ty totiž obsahují příliš mnoho amerických akcií.

Reklama

Americkým akciím se daří nejvíce na světě. Jejich nadstandardní výkonnost v posledních letech ale zapříčinila růst jejich váhy i v globálním indexu MSCI All Country World. Aktuálně 63 procent indexu jde na vrub akciím z USA.

„Investoři si tak musí položit otázku, zda jejich investice umístěné v podobném indexu nejsou v rozporu s jejich očekáváním o globální diverzifikaci, zda nepodstupují přílišnou expozici vůči Spojeným státům,“ říká Richard Bechník, hlavní investiční a ekonomický analytik Swiss Life Select a situaci připodobňuje ke zlaté éře japonských akcií.

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Macron hraje vabank proti Le Penové, odnesly to trhy v celé Evropě

Z Francie v pondělí odtekly miliardy. Investoři v nervozitě vyprodávali francouzské akcie i dluhopisy, proti dolaru spadlo euro. Nejistota se může protáhnout na celý měsíc.

Přečíst článek

„Japonské společnosti v 80. letech rychle rostly, což vedlo k tomu, že Japonsko mělo v jednu chvíli 40procentní váhu v indexu MSCI All World, tou dobou vyšší než Spojené státy. Po prasknutí bublin na realitním a akciovém trhu však Japonsko kleslo a dnes má v globálním indexu pouze pětiprocentní váhu,“ připomíná Bechník.

Reklama

Historická data nicméně ukazují, že nadvláda amerických akcií trvá již minimálně přes půl století. „Americký akciový index S&P 500 vzrostl od roku 1972 o 4591 procent, zatímco portfolio, kde tvoří jednu polovinu S&P 500 a tu druhou MSCI World vzrostlo „pouze“ o 3796 procent,“ konstatuje Tomáš Cverna analytik XTB.

Zbrojaři i výrobci čipů táhnou růst světových akcií

Světové akciové indexy letos zpevňují, některé z nich v květnu vylepšily rekordní hodnoty. Nejsledovanější americký indikátor S&P 500 od začátku roku přidává přes 11 procent, stejně jako německý DAX či panevropský STOXX Europe 50. Americký index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, pak přidává více než 13 procent, vyplývá z burzovních statistik.

Přečíst článek

„Setkávám se s názorem, že investice do samotného S&P 500 není diverzifikovaná, protože investoři nakupují pouze americké akcie. Toto je z velké části omyl, protože podstatná část firem z S&P 500 působí na globálních trzích, a tak výkonnost akcií závisí i od vývoje nejen americké ekonomiky, ale především té globální,“ oponuje Cverna.

Indie na vzestupu

„Pokud investoři nechtějí investovat do amerického či „globálního“ indexu a zvyšovat tak svou expozici vůči americkým společnostem, ale chtějí být částečně exponovaní na rozvojových trzích, nabízí se varianta nákupu ETF kopírující právě akciové indexy na tzv. emerging markets,“ radí analytik XTB.

Velkým hitem byly v minulosti čínské akcie, těm se ale nyní moc nedaří. „V současnosti je na vzestupné vlně Indie,“ dodává Cverna. S tím souhlasí také investiční specialista pro rozvíjející se trhy Rajiv Nihalani z Amundi Asset Management podle kterého je indický akciový trh velký, diverzifikovaný a s velkým potenciálem růstu.

Dnes tak podle podle Nihalaniho existují minimálně čtyři lokální důvody, kvůli kterým se do budoucna může vyplatit mít v dynamickém portfoliu část peněz investovanou i na indickém akciovém trhu. O tom, které to jsou, jsme psali zde.

Indický burzovní palác - National Stock Exchange of India Ltd. (NSE)

Analýza: Ruce pryč od Číny. Proč se investoři slétají na indický trh

Indie se zásadně modernizuje. Pověst chudé rozvojové země je minulostí. Skoro všichni Indové mají občanku i účet v bance. Velmoc láká peníze z celého světa, nahradila kvůli geopolitickému riziku dlouho oblíbenou Čínu.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Má Západ sázet na pád Číny? To by se těžce přepočítal

Snaha Pekingu opřít ekonomický růst Číny o něco jiného, než jsou pod tíhou dluhu kolabující reality v zemi, vytváří nové nároky na tamní veřejnou kasu. A to zhoršuje stav veřejných financí této druhé největší ekonomiky světa. Může být hůř, varuje přitom Fitch. Pekingský režim zřejmě bude zhoršení ratingového výhledu Číny ze „stabilního“ na „negativní“ záhy rozporovat, nicméně je zjevné, že Číňanům více než kdy jindy hrozí, že jim dluh přeroste přes hlavu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Michael Kopta, člen vedení XTB

Chceme vytvořit investiční „superaplikaci“ a být jedničkou na evropském trhu, říká Michael Kopta z XTB

Přečíst článek
Burzovní palác

Lukáš Kovanda: Pražská burza patří k nejvýkonnějším na světě. Víme proč

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Žádná katastrofa. Money manažeři už zase masivně nakupují akcie

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme