Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Propásli jste akciovou rally? Nevadí, nejvhodnější čas k investování je teď

Propásli jste akciovou rally? Nevadí, nejvhodnější čas k investování je teď
iStock
Karin Šoóšová

Pokaždé, když akciový trh opět dosáhne nového maxima, drásají titulky v médiích nervy investorů, který na vlnu nestihli naskočit. Má ale smysl dívat se do minulosti a sužovat se výčitkami z promrhaných příležitostí? V pohledu do zpětného zrcátka vypadá svět jednodušší, než ve skutečnosti je, jak vystihuje oblíbené české přísloví „po bitvě je každý generál“.

Reklama

Fenomén FOMO (fear of missing out) již nejednoho investora dohnal k špatnému rozhodnutí. Stejně jak v jiných oblastech i na akciovém trhu platí, že historie nabízí užitečné informace a více jak spontánní reakce se vyplácí promyšlené jednání.

Jak často akciový trh dosahuje maxima?

Od začátku roku 1990 americký akciový trh zaznamenal 690 dnů, kdy úroveň indexu dosáhla nového maxima. To je z celkového počtu burzovních dnů za toto období 8 procent dnů. Jinak řečeno můžeme předpokládat, že každý rok dosáhneme nové maximum na trhu v průměru 20 krát. Nikdo ale nedokáže spolehlivě předpovědět kdy se tak stane.

Zároveň nám ale historie ukazuje, že akciový trh žije ve vlnách. To znamená že jsou roky, nebo několik let za sebou, kdy ceny akcií silně rostou a jedno maximum následuje v rychlém sledu další. Například roky 1995, 2017 a 2021. Pak můžou nastat delší období, kdy je trh delší dobu vodou.

Strašákem opatrných investorů jsou právě období delšího „sucha“, kdy se trh nějakou dobu neumí vzpamatovat. Zpravidla jsou ale propady způsobeny výjimečnými událostmi jako bylo prasknutí dot-com bubliny nebo subprime krize kolem roku 2008.

Reklama

Časování trhu nefunguje

Z historie tedy nelze soudit, že by zákonitě po dosažení nových maxim musela následovat korekce. Spousta článků a studií již prokázala, že je velmi těžké ideálně načasovat investice do akciového trhu. Směrování trhu je souhrou nespočet

faktorů, které většina z nás nedokáže spolehlivě předvídat. Na maximech se trh může držet několik let za sebou. A stejně tak může jeho vývoj být delší dobu utlumen. Jak tedy zabránit pocitu promrhané příležitosti a zároveň si nenechat ujít potenciál který akciový trh nabízí?

Karin Šoóšová: Rozkolísaný a rozmanitý akciový trh přeje aktivnímu investování

Volatilita akciového trhu, tedy míra rozkolísanosti cen akcií, je intenzivně sledovaným parametrem mezi profesionály. Existuje řada nástrojů, jak na volatilitu sázet, nebo naopak své portfolio vůči volatilitě zajistit. Méně známým, ale neméně důležitým parametrem je, jak velké jsou rozdíly mezi pohyby cen jednotlivých akcií, neboli rozptyl (dispersion).

Přečíst článek

Správný čas investovat je vždy teď

Častou chybou začínajících investorů je že dlouho čekají a pak do ringu hází velké částky najednou. Mnohem lepší strategie je investovat pravidelně, v menších částkách. Zabráníte tak zklamání z nevhodného načasování. Pravidelným investováním se nákupní cena zprůměruje a vy tak zvýšíte svoje šance na úspěch. Nejjednodušší a časem ověřená metoda je investovat pravidelně stejnou částku.

Zdá se vám pravidelné investování jako nuda?

Zdánlivě nudné pravidelné investování nejlépe funguje i pro ty, kdo v sobě nosí kousek duše gamblera. Jestli vás adrenalín spojený s investováním baví, investujte pravidelně ale můžete zkusit výši investice měnit. Ostatně, podobnou strategii využívají také profesionálové. Do riskantnějších obchodů jdou po malých krůčcích. Větší objemy si dovolí zobchodovat jenom v případě, že mají vysokou míru jistoty, že se jejich předpoklady naplní.

Portfolio průměrného českého investora je vcelku nuda. Přitom by stačilo tak málo

Nemovitosti, dluhopisy…a možná ještě akcie. Tak vypadá průměrné portfolio českého investora. Kdo chce v budování svého majetku trochu více „koření“, má ale daleko víc možností. Třeba fondy, které jsou díky svému odlišnému charakteru dobrým doplňkem klasického portfolia. Více se o investičních příležitostech rozepsala analytička J&T Karin Šoóšová.

Přečíst článek

Jak se vyhnout riziku finančních bublin

Akciové trhy z dlouhodobého hlediska připomínají horskou dráhu. Období euforie a růstu jednou za čas střídají propady a strach. Některé vlny jsou mělké, některé nebezpečné a traumatizující. Proč vlastně na finančních trzích vznikají bubliny a jak se před nimi můžeme chránit? Odpovídá analytička J&T Karin Šoóšová.

Přečíst článek

Reklama

Související

Karin Šoóšová: Rozkolísaný a rozmanitý akciový trh přeje aktivnímu investování

Přečíst článek
Indický burzovní palác - National Stock Exchange of India Ltd. (NSE)

Analýza: Ruce pryč od Číny. Proč se investoři slétají na indický trh

Přečíst článek
Ropná rafinérie

Saudi Aramco či Samsung. Burzovní klenoty, ke kterým se Čech může jen stěží dostat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme