Proti proudu. Ceny olivového oleje mají klesnout z letošních maxim na polovinu
Největší světový producent „tekutého zlata“, španělská společnost Deoleo, říká, že jeden z nejnáročnějších okamžiků v historii tohoto odvětví se zřejmě chýlí ke konci. Díky dobré úrodě.
Ve světle stále bobtnajících cen másla i dalších potravinářských „komodit“ se to zdá být jako nadmíru příznivá zpráva. Řeč je o olivovém oleji. Španělská společnost Deoleo, jeho největší světový producent, uvedla, že jeden z nejnáročnějších okamžiků v historii tohoto odvětví se zřejmě chýlí ke konci. Očekává, že ceny „tekutého zlata“ v nadcházejících měsících klesnou téměř na polovinu z historického maxima.
Dlouhé období extrémního počasí a sucha v jižní Evropě v posledních letech vážně ovlivnilo sklizeň oliv. To vyvrcholilo závratným růstem cen.
Výrobci olivového oleje čelí jednomu z nejsložitějších období v historii. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl největší producent olivového oleje na světě, španělská společnost Deoleo. Na vině je změna klimatu, prudký růst cen, vysoké úrokové sazby a vysoká inflace. Odvětví proto podle něj musí projít hlubokou transformací.Olivový olej už jen pro bohaté? Jeho výrobci čelí nejtěžšímu období
Trhy
Nedostatek olivového oleje, superpotravinového základu středomořské stravy, posunul průmysl do krizového režimu, podnítil obavy z nedostatku potravin, a dokonce vyvolal nárůst kriminality ve španělských supermarketech.
Pozitivní výhled
Ceny však od té doby ochladly. Odhady ukazují na výrazně lepší sklizeň v sezoně 2024 až 2025, zejména v klíčových producentských zemích, jako je Španělsko, Řecko a Tunisko.
„Ačkoli byly učiněny kroky ke zlepšení, nebylo by úplně přesné říkat, že krize skončila,“ řekl CNBC Miguel Ángel Guzmán, ředitel prodeje společnosti Deoleo.
„Stále procházíme fází napětí v cenách olivového oleje, zejména u olejů vyšší kvality, jako je extra virgin,” řekl Guzmán s tím, že před sklizní oliv v sezoně 2024–2025 stále existuje určitá nejistota na trhu. .
„Výhled pro nadcházející měsíce je však pozitivní, protože se očekává, že se trh začne stabilizovat a očekává se postupné obnovení normálního stavu. Nová sklizeň postupuje a nabídka se zvyšuje,“ řekl Guzmán.
Olivy a z nich vylisovaný olivový olej jsou tradiční součástí jídelníčku ve Středomoří a zdravou potravinou v moderní stravě po celém světě. Olivy jsou druh ovoce, které se ale musí zpracovat, aby bylo jedlé. Je to tím, že olivy obsahují opravdu hořký oleuropein a i plně zralé jsou prakticky nepoživatelné. Namáčejí se tedy do láku v kterém se louhují a ztrácí hořčiny a naopak se stávají slanými. Olivy jsou i přes vysoký obsah tuku poměrně nízkokalorické a zdravé, plné olivového oleje a dalších živin. Jsou to převážně v tucích rozpustné vitamíny E a A a pak také minerály jako vápník a hořčík. Nejdůležitější ale je značný výskyt polyfenolických látek, které vykazují významné zdravotní účinky na lidský organismus.Biohacking: Olivy a olivový olej nabízejí vynikající podpůrné efekty na lidské zdraví, jen pozor na sůl
Enjoy
Podle společnosti Expana, zemědělské a potravinářské firmy zaměřené na průzkum trhu, činily ceny extra panenského olivového oleje ve španělské Andalusii k 6. listopadu šest eur (6,33 dolaru) za kilogram. To je pokles o přibližně 19 procent na měsíční bázi a téměř 35 procent z rekordního maxima 9,2 eura v lednu.
Španělsko představuje více než 40 procent světové produkce olivového oleje. „Očekává se, že uvolnění cen v místě původu začne mezi listopadem, prosincem a lednem za předpokladu, že počasí a podmínky sklizně zůstanou v následujících týdnech stabilní,“ řekl Guzmán.
Společnost Deoleo uvedla, že ceny olivového oleje by měly klesnout přibližně na pět eur za litr.
Média jsou plná rad, co a jak bychom měli jíst. Od odborníků i laiků s vlastními zkušenostmi jsme bombardováni návody a svědectvími, jak se lze "uzdravit a zhubnout". Neexistuje však všeobecná shoda, jak má vypadat lidská strava. A tak se každý rozhoduje a intuitivně jedná, jak uzná za vhodné. Existuje ale stravovací styl, který je experty hodnocen jako velmi vhodný pro většinu společnosti - středomořská strava.Biohacking: Středomořská strava je efektivní a nejjednodušší ze stravovacích diet
Enjoy