Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Silný den pražské burzy. Index PX po 16 letech uzavřel nad 1600 body

Pražská burza
Pražská burza
 ČTK

Index PX pražské burzy poprvé od června 2008 uzavřel nad 1600 body. K dnešnímu nárůstu o 0,62 procenta na závěrečných 1600,23 bodu mu pomohla většina hlavních titulů, včetně finančních nebo akcií energetické skupiny ČEZ. Rekordní hodnota indexu PX činí 1936,1 bodu, burza jí dosáhla koncem října 2007.

Reklama

Se ziskem uzavřelo dnešní obchodování devět z 11 titulů ovlivňujících hodnotu indexu. Nejvýraznější nárůst si dnes připsaly cenné papíry metalurgické společnosti Gevorkyan, které po zpevnění o 2,38 procenta uzavřely s cenou 258 korun. O více než procento na 300 korun za akcii posílila emise nápojářské společnosti Kofola.

Z finančních emisí si nejlépe vedla Komerční banka následovaná Monetou. Akcie Komerční banky si polepšily o 0,89 procenta na 794,50 koruny, cenné papíry Moneta Money Bank o 0,77 procenta na 104,80 koruny.

Dařilo se rovněž akciím polostátní energetické společnosti ČEZ. Zdražily o 0,66 procenta na 915 korun za kus.

Mezi ztrátové tituly se dnes zařadily pouze akcie výrobce dronů Primoco UAV SE a výrobce solárních elektráren Photon Energy. Zlevnily o 1,92 procenta na 1020 korun, respektive o 0,80 procenta na 43,35 koruny.

Reklama

Koruna od pátečního podvečera do dnešních 17:00 oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám. K euru klesla o sedm haléřů na 25,40 koruny za euro, vůči dolaru o dva haléře na 23,26 koruny za dolar, uvedl server Patria Online.

Zakladatel, předseda představenstva a generální ředitel TMR Igor Rattaj

Do Rattajova TMR vstupuje fond J&T Arch. Stane se druhým největším akcionářem

Fond kvalifikovaných investorů J&T Arch Investments upsal nově vydávané akcie slovenské společnosti Tatry mountain resorts (TMR) a s podílem 20,6 procenta se nepřímo stal jejím druhým největším akcionářem. Hlavním akcionářem TMR, která provozuje lyžařské areály a další atrakce ve střední Evropě včetně České republiky, zůstává i po skončeném úpisu zakladatel, předseda představenstva a generální ředitel Igor Rattaj.

Přečíst článek

Americká banka Goldman Sachs

Bance Goldman Sachs se daří. Zdvojnásobila zisk a její akcie zpevnily

Americká investiční banka Goldman Sachs ve druhém čtvrtletí více než zdvojnásobila čistý zisk na 3,04 miliardy dolarů (70,9 miliardy korun), před rokem srovnatelný zisk činil 1,22 miliardy dolarů.

Přečíst článek

Burberry

Ikona britského luxusu Burberry zabředla do problémů, snaží se zachránit silou

S jedenáctiprocentním propadem otevřely pondělní obchodování akcie luxusního britského módního domu Burberry. Není divu, 168 let staré módní impérium se otřásá v základech.

Přečíst článek

Reklama

Související

Burzovní palác

Dobré čtvrtletí pražské burzy. Index PX posílil o více než sedm procent, propadl ČEZ

Přečíst článek
Burzovní palác

Pražská burza je ve formě, uzavřela na nejvyšších hodnotách za posledních více než 15 let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme