Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Špatná zpráva pro milovníky kávy. Její cena půjde nahoru

Špatná zpráva pro milovníky kávy. Její cena půjde nahoru
iStock
Zdeněk Pečený

Cena kávových zrn letos už vzrostla zhruba o 40 procent. Náklady na šálek kávy navíc pravděpodobně dál porostou poté, co klíčové výrobce jako Brazílie a Vietnam zasáhlo extrémní počasí.

Reklama

Futures na kávu Arabica v New Yorku tento týden vyskočily na 13leté maximum přes 2,60 dolaru za libru. Může za to především rekordní sucho v Brazílii. Situaci navíc zhoršují dlouhodobé problémy na trhu s typem Robusta. „Kvůli suchu ve Vietnamu a dalších zemích jihovýchodní Asie už cena letos vyskočila o 85 procent,“ říká Jiří Tyleček, hlavní analytik společnosti XTB.

„Situace na trhu s kávou je stále velmi napjatá a cena téměř každý den překonává vrcholy těch předchozích,“ potvrzuje napjatou situaci Václav Durďák, majitel pražírny Coffeespot. Příčin je celá řada a vysoká cena je až důsledkem toho, co se ve světě děje. Několik měsíců v řadě je velkým problém nižší dostupnost kávy, než bylo běžné. „Mohu potvrdit, že i nám v Coffeespotu se zpožďují téměř všechny dodávky a někdy jsou tato zpoždění i několik týdnů,“ říká Durďák a pokračuje: „Neustále proto posouváme nakládky u domluvených kontraktů.“

Změna klimatu

Jednou z dalších příčin je změna klimatu. Na tu reagují tradiční pěstitelé kávy v Asii a začali s pěstováním jiných plodin, které jsou odolnější vůči změnám počasí a ze kterých mají i vyšší výnos. „Typickým příkladem je například Durian, který začali na úkor kávy pěstovat ve větší míře ve Vietnamu. Tím snížili svou produkci a ostatní producenti ve světě nejsou schopni tento výpadek v plné míře nahradit,“ říká Durďák.

„Navíc na konci roku se začne projevovat efekt regulace odlesňování EU, což dále zdraží kávu pro evropské zákazníky,“ říká Tyleček. Podle Durďáka nová evropská legislativa není dosud pořádně vyjasněna a jen tak na evropském trhu zvyšuje nejistotu.

Reklama

O desetinu více

Ceny v kavárnách rozhodně porostou, ale nejspíše ne tak moc, jako cena kávy na burze „Na cenu kávy například v kavárnách bude mít zmíněná situace bezpochyby vliv. Provozovatelé kaváren ale v cenotvorbě zahrnují i další faktory, jako jsou třeba energie nebo mzdy. Nárůst cen tedy pravděpodobně nebude tak dramatický,“ klidní obavy konzumentů kávy Lukáš Raška ze společnosti Portu. Podle Tylečka by cena kávy v kavárnách mohla zdražit přibližně o desetinu. Díky zásobám navíc bude trvat ještě několik měsíců, než se cenový růst naplno projeví také v maloobchodě.

Kortizol je hormon, který potřebujeme naprosto nutně pro zdravé fungování těla

Biohacking: Kortizol je pro lidské tělo nezbytný, může však i pořádně potrápit

Kortizol je steroidní hormon, vylučovaný žlázami s vnitřní sekrecí, nadledvinkami. Je to párový orgán, „sedící“ na každé ledvině. Kortizol je hormon, který potřebujeme naprosto nutně pro zdravé fungování těla. Naše tělo je ale také náchylné mít kortizolu přebytek nebo i nedostatek.

Přečíst článek

ilustrační foto

Biohacking: Olivy a olivový olej nabízejí vynikající podpůrné efekty na lidské zdraví, jen pozor na sůl

Olivy a z nich vylisovaný olivový olej jsou tradiční součástí jídelníčku ve Středomoří a zdravou potravinou v moderní stravě po celém světě. Olivy jsou druh ovoce, které se ale musí zpracovat, aby bylo jedlé. Je to tím, že olivy obsahují opravdu hořký oleuropein a i plně zralé jsou prakticky nepoživatelné. Namáčejí se tedy do láku v kterém se louhují a ztrácí hořčiny a naopak se stávají slanými. Olivy jsou i přes vysoký obsah tuku poměrně nízkokalorické a zdravé, plné olivového oleje a dalších živin. Jsou to převážně v tucích rozpustné vitamíny E a A a pak také minerály jako vápník a hořčík. Nejdůležitější ale je značný výskyt polyfenolických látek, které vykazují významné zdravotní účinky na lidský organismus.

Přečíst článek

Reklama

Související

Starbucks má problémy, supi se slétají. Poradí si s nimi nový šéf? Zkušený je na to dost

Přečíst článek
René Sion, ředitel společnosti Dallmayr

Češi vypijí tři šálky kávy za den. Za rok jí v průměru spotřebují 2,4 kilogramu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme