Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Strmý pád japonských akcií. Stahují je obavy z recese americké ekonomiky

Strmý pád japonských akcií. Stahují je obavy z recese americké ekonomiky
iStock
 ČTK

 Japonské akcie dnes prudce oslabily. Jejich hlavní index Nikkei 225 se propadl o 12,40 procenta a uzavřel obchodování na 31 458,42 bodu. Utrpěl tak nejprudší jednodenní pokles od roku 1987. Výrazně dnes oslabovaly také další asijské burzy, v Jižní Koreji krátce zastavili obchodování. Akcie po celém světě se dostaly pod silný tlak kvůli obavám, že ekonomika Spojených států by se mohla nacházet v horším stavu, než se předpokládalo.

Reklama

Index KOSPI, který je hlavním indikátorem akciové burzy v jihokorejské metropoli Soulu, odepsal 8,77 procenta na 2441,55 bodu. Akcie jihokorejské společnosti Samsung Electronics, která je největším světovým výrobcem paměťových čipů, chytrých telefonů a televizorů, se propady o více než deset procent. Výrazně oslabovaly rovněž tchajwanské akcie. Na jejich poklesu se velkou měrou podílela společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), která je největším smluvním výrobcem polovodičů na světě.

Nepříznivá páteční zpráva o vývoji trhu práce v USA vyvolala obavy z recese americké ekonomiky, která je největší na světě. Míra nezaměstnanosti v USA v červenci vzrostla na 4,3 procenta z červnových 4,1 procenta, a dostala se tak na nejvyšší úroveň od října 2021. Červencová tvorba pracovních míst v USA navíc proti červnu citelně zpomalila a výrazně zaostala za očekáváním analytiků.

Lidé před obchodem Louis Vuitton

Slabý jen. Nákupy turistů v Japonsku dělají luxusním značkám vrásky

Zástupy turistů cestují do Japonska, aby nakoupili luxusní oblečení a kabelky, jejichž cena se výrazně snížila v důsledku oslabení jenu. Podniky vyrábějící luxusní zboží, jako je LVMH, mateřská společnost firmy Louis Vuitton, by ale byly raději, kdyby turisté zůstali ve svých zemích a nakupovali tam, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek

Zpřísňování měnové politiky v Japonsku

K poklesu japonských akcií navíc přispívá růst japonského jenu, za kterým stojí zpřísňování měnové politiky v Japonsku. Index Nikkei 225 už v pátek odepsal téměř šest procent.

Reklama

Japonská centrální banka minulý týden zvýšila základní úrokovou sazbu na 0,25 procenta z předchozího rozpětí nula až 0,1 procenta. Sazba se tak dostala na nejvyšší úroveň od finanční krize v roce 2008.

Japonský jen se dnes vůči dolaru vyšplhal na nejvyšší úroveň od ledna. Silnější kurz domácí měny po přepočtu snižuje hodnotu zahraničních příjmů podniků.

Revolut (ilustrační foto)

Fintechová firma Revolut chystá prodej akcií až za 500 milionů dolarů

Fintechová společnost Revolut oznámila zaměstnancům, že chystá prodej stávajících akcií až za 500 milionů dolarů, čímž by se hodnota podniku dostala zhruba na 45 miliard dolarů, tedy přes bilion korun. Píše o tom na svém webu deník Financial Times (FT). Revolut by si tak upevnil postavení nejhodnotnějšího start-upu v Evropě.

Přečíst článek

Akcie Intelu po zprávě o rozsáhlém propouštění prudce padají

Akcie Intelu po zprávě o rozsáhlém propouštění prudce padají

Akcie amerického výrobce čipů Intel prudce oslabují po zprávě, že firma chystá rozsáhlé propouštění a že přeruší výplatu dividend. Krátce po zahájení dnešního obchodování na burze v New Yorku akcie Intelu ztrácely téměř 30 procent. Tržní hodnota podniku tak vykazovala pokles přibližně o 35 miliard dolarů, tedy zhruba 800 miliard korun.

Přečíst článek

Reklama

Související

Evropa i Amerika budou dál škrtit ekonomiku. Naopak Čína povoluje šrouby a akcie letí nahoru (na snímku sídlo Evropské centrální banky).

Evropa i Amerika budou dál škrtit ekonomiku. Naopak Čína povoluje šrouby a akcie letí nahoru

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme