Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Svět čelí masivnímu výpadku služeb Microsoftu. Problémy mají banky, letiště i burzy i televize

Svět čelí masivnímu výpadku služeb Microsoftu. Problémy mají banky, letiště i burzy i televize
Profimedia
Lukáš Kovanda

Nebývale rozsáhlý výpadek online služeb Microsoftu v pátek postihl země od Spojených států, přes Británii po Japonsko či Nový Zéland.

Reklama

Mezi zasaženými firmami jsou McDonalds, United Airlines, londýnská burza LSE, Letiště Václava Havla a mnohé další.

V Japonsku McDonalds pozastavil provoz hned třetiny svých tamních restaurací. V Británii televizní stanice Sky nemohla kvůli výpadkům dnes ráno živě vysílat.

Výpadek ochromil burzu

Situace může mít dnes závažný dopad na trhy po celém světě. Výpadek na burzách negativně ovlivňuje profesionální obchodníky s derivátovými kontrakty nebo tvůrce trhu, neboť se mohou potýkat s nedostatkem likvidity, jež znemožní naceňování či provádění zajišťovacích operací u existujících investic.

Akcie londýnské burzy v reakci klesají.

Reklama

Oslabují také akcie Microsoftu nebo společnosti CrowdStrike, jejíž kyberbezpečnostní software je středobodem výpadku. CrowdStrike potvrdila, že právě počítače s jejím softwarem čelí výpadkům, při nichž operační systém Microsoft Windows náhle „padá“.

První výpadky se objevily v USA včera večer a týkaly se služeb Microsoftu Azure a 365. Některé letecké společnosti v USA proto v reakci uzemnily své lety a tedy pozastavují provoz. Týká se to i těch největších, jako jsou United Airlines, Delta Airlinies či American Airlines.

Problémům čelí také pražské Letiště Václava Havla, které zaznamenává výpadek odbavovacího systému.

Tomáš Mikolov

Tomáš Mikolov: Čeští vědci neumějí svoji práci dobře prodat

Slavným po celém světě se stal český vědec Tomáš Mikolov po působení ve firmách Microsoft, Google a Facebook. Svých největších objevů v oboru umělé inteligence ale dosáhl ještě jako student na Vysokém učení technickém v Brně. Už před patnácti lety výrazně pohnul s vývojem neuronových jazykových modelů, které dnes všichni znají díky chatbotům jako ChatGPT. „Přesto mě ve světě citují více díky mé práci v Googlu než opravdu přelomovým vynálezům z Brna,“ řekl Tomáš Mikolov v rozhovoru pro Export.cz.

Přečíst článek

Microsoft ve Švédsku investuje miliardy do cloudové infrastruktury

Americká technologická společnost Microsoft ve Švédsku v příštích dvou letech investuje 33,7 miliardy švédských korun (73 miliard korun) do rozšíření infrastruktury pro cloudové služby a umělou inteligenci (AI). Pro Microsoft je to zatím největší investice v této skandinávské zemi, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Umělá inteligence (AI)

Objem globálních investic do umělé inteligence se letos přiblíží HDP Česka

Investice světových firem do umělé inteligence (AI) se budou letos dál zvyšovat a na konci roku mohou dosáhnout šesti bilionů korun, což se blíží hrubému domácímu produktu ČR. Ten loni činil 7,3 bilionu korun. Vyplývá to z analýzy investiční společnosti XTB.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme