Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tesla se chová jako meme akcie, varuje uznávaný investor

Opening Tesla Factory Berlin Brandenburg
ČTK
 nst
nst

Čistá loterie. Tak označil dlouholetý a uznávaný investor Bill Gross akcie Tesly. Chtěl tím poukázat na jejich výrazné a ničím nepodložené cenové pohyby.

Reklama

Tesla se chová jako spekulativní "meme" akcie, uvedl v úterý večer ve svém příspěvku na síti X bývalý investiční ředitel a spoluzakladatel společnosti Pimco. Osmdesátiletý Gross přirovnal akcie Tesly k vysoce spekulativním titulům jako jsou například akcie společností GameStop, Chewy nebo Zapp.

„Zdá, že se teď každý druhý den objeví nová meme akcie. Scénář se nemění, je to pump and dump,“ cituje Grosse server CNBC. Tesla nyní naskočila na ohromující vítěznou vlnu, od 24. června vzrostla o neuvěřitelných více než 40 procent. Jedenáct dní uzavíraly akcie v plusu. Tato rally byla původně vyvolána údaji o výrobě a dodávkách vozidel Tesla za druhé čtvrtletí, které překonaly očekávání analytiků.

Od svého letošního dna z 22. dubna, kdy jedna akcie stála 142 dolarů, se vyhoupla až na téměř 264 dolarů, což je cena s níž titul otevíral burzu dnes ráno. V průběhu dne ale akcie už část zisků pozvolna odevzdávají. Aktuálně se obchodují za 246 dolarů. Předvedou tak další otočku?

Gross, který byl svého času nejvlivnějším investorem na americkém dluhopisovém trhu, si myslí, že silná zpráva o dodávkách nebyla dostatečným důvodem k tak prudkému růstu. A dnešní cvrkot na burze mu již možná dává za pravdu. 

Reklama

Jak vypadaly začátky Tesly? Podívejte se:

Čínská automobilka BYD

Konec vlády Tesly na poli čistě elektrických aut? Na trůn se dere gigant z Číny

Na nejlepší cestě stát se králem na poli elektromobility je v současné době čínská automobilka BYD. Server CNBC na základě výpočtů a sdělení analytiků uvedl, že v letošním roce by měl tento gigant překonat i Muskovu Teslu.

Přečíst článek

Bitcoin za půl milionu dolarů? Je to méně šílené, než se zdá

Vítězství vypadá jako bitcoin. I kdyby zase spadl

Nad 72 tisíc dolarů se poprvé podíval bitcoin. Už téměř odepisovaná kryptoměna, která v listopadu 2022 stála 15787,28 dolaru. Charakter bitcoinu pohádkově zesílil, dokázal se už několikrát odrazit ode dna.

Přečíst článek

Tesla, ilustrační foto

Kdysi král elektromobility, dnes chřadnoucí impérium. Konec Tesly se blíží

Kdo dnes kupuje elektromobil, nekouká pouze po Tesle. Spíše naopak. Pravděpodobnost, že si Teslu v nabídce elektromobilů vybere klesá každý měsíc. Hodnota akcí od svého vrcholu ztratila už 60 procent. Začíná se impérium hroutit?

Přečíst článek

Reklama

Související

Draví investoři z Redditu jsou zpět. A opět si zahrávají s akciemi firmy GameStop

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme