Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trumpovy akcie padají. Nejen politické, i ty na burze

Donald Trump
ČTK
Stanislav Šulc

Akcie společnosti Trump Media & Technology klesly na historické dno. Vedle špatných byznysových výsledků na to mají vliv také nedobré zprávy z politického boje. Trumpovi investoři tak tratí stamiliony dolarů.

Reklama

Letošní březen byl pro Donalda Trumpa fenomenální. Jeho politická cesta zpět do Bílého domu se zdála neotřesitelná, republikánská strana jej považovala za jediného možného kandidáta, Joe Biden byl jednoznačně protivníkem, kterého Trump mohl sfouknout jako svíčku. 

Navíc se mu podařilo uvést na burzu svou mediální společnost, jejímž hlavním aktivem byla jinak nepříliš úspěšná sociální síť Truth Social. Spojení se SPAC firmou Digital World Acquisition  (tedy de facto skořápkovou firmou, která byla na burze od roku 2021 a čekala na vhodného partnera, s níž se spojí – pozn. red.) ohodnotilo jen jeho mediální aktivity na miliardy dolarů. Trump tak rozehnal množící se spekulace, že jeho podnikatelská dráha není zase tak hvězdná, jak se snaží prezentovat.

Akcie nově vzniklého konglomerátu (nově vzniklou firmu na trhu Nasdaq najdete pod tickerem DJT evokující iniciály amerického exprezidenta) okamžitě vystřelily z úrovně pod 50 dolarů na více než 66 dolarů, investoři věřící v Trumpův zlaté ruce tak museli být spokojení.

Donald Trump

Íránští hackeři se zaměřili na Donalda Trumpa. Napadli jeho kampaň

Kampaň amerického exprezidenta Donalda Trumpa byla terčem hackerského útoku, za který je zodpovědný Írán, sdělily podle agentury AP americké zpravodajské služby včetně Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Íránští hackeři se podle prohlášení pokoušeli infiltrovat také okolí viceprezidentky Kamaly Harrisové, která kandiduje proti Trumpovi.

Přečíst článek

Reklama

Politika víc než byznys

Jenomže na konci srpna je vše jinak. Joe Biden předal kandidátské žezlo Kamale Harrisové, která se v průběhu pouhých týdnů dotáhla v předvolebních průzkumech na republikánského kandidáta. A momentálně jej dokonce přeskočila, ačkoli vedení je jen těsné a o skutečných šancích jednotlivých kandidátů mnoho nevypovídá.

Úspěšné tažení Harrisové a prozatímní bezradnost týmu Donalda Trumpa se pak negativně odráží také na akciích Trump Media & Technology Group. Ty se aktuálně propadly pod úroveň 22,25 dolaru, čímž se dostaly pod dosavadní minimum z poloviny letošního dubna.

Akcie DJT jsou totiž skutečně zvláštním způsobem navázané nikoli přímo na ekonomický výkon Trumpových mediálních společností, ale spíše na jeho politickou dráhu. To dokazuje také jejich mimořádný nárůst v polovině července, tedy bezprostředně po nezdařeném atentátu na meetingu ve městě Butler v Pensylvánii. Následné pondělní obchodování akciím přihrálo nárůst o neuvěřitelných 30 procent, když se z hodnoty 30 dolarů vyhouply na více než 40 dolarů za akcii.

Donald Trump

Karel Pučelík: Trumpovi se proti Harrisové nedaří. Hroutí se republikánská kampaň?

Donald Trump nedokázal zareagovat na raketový nástup Kamaly Harrisové do prezidentského souboje. Jeho kampaň ztratila vítěznou auru, zmítá se v chaosu a pouští se na velmi tenký led.

Přečíst článek

Trumpovská televize

Od té doby akcie setrvale klesají, až klesly na historická minima.

Vliv však může mít skutečně i byznys. Podle Jennifer Hughesové z Financial Times totiž Trump Media & Technology Group nepřináší takové zisky, jaké nejspíš akcionáři očekávali.

„Tento měsíc společnost oznámila čtvrtletí příjmy ve výši 837 tisíc dolarů, tedy o 30 procent méně než v předchozím roce. Nicméně zároveň se jí podařilo snížit celkovou ztrátu z 22,8 milionu dolarů na 16,4 milionu dolarů.“

Po prvotním nadšení pak zatím vyprchává efekt oznámení nové televizní stanice, kterou Trump Media & Technology Group chystá. „Nejprve jsme vytvořili Truth Social, tedy bezpečný přístav svobody projevu na internetu. Nyní spouštíme důvěryhodný domov pro televizní pořady, který není ovlivňován velkými korporacemi a nehrozí mu žádné zrušení,“ uvedl k plánům novinky CEO společnosti Trump Media Devin Nunes.

Reklama

Související

Warren Buffett

Týden tradera: Buffett vyrazil na nákupy. Trhy vystrašil výbuch rakety v Polsku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme