Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Babiš způsobil poprask na akciovém trhu

Babiš, Havlíček, Schillerová
Profimedia
Kryštof Míšek

V minulém týdnu se dál řešil poměrně robustní růst americké ekonomiky před volbami, který ukazuje na delší období vyšších úrokových sazeb – tedy fenomén „higher for longer“. Hodně o tom vypovídá stav na americkém dluhopisovém trhu, právě tady došlo k masivnímu růstu výnosů na delším konci, kdy dochází k tzv. „beer steepening“. Americký index S&P 500 korigoval zpět k metě 5750 bodů.

Reklama

Benchmarkové desetileté výnosy amerických státních dluhopisů dosáhly tříměsíčního maxima, když investoři přehodnotili výhled snižování sazeb Fedu v příštích několika měsících na pozadí silných ekonomických údajů a nadcházejících prezidentských voleb. Zejména vyhlídky na zvolení Donalda Trumpa nutí investory čím dál více počítat s možným zrychlením inflace v příštím roce, což by sebou nevyhnutelně přineslo delší éru vysokých úrokových sazeb. Oproti tomu se nepočítá s nějakou výraznější konsolidací přebujelého amerického rozpočtu.

Coca-Cola ve středu oznámila čtvrtletní výsledky, které překonaly očekávání analytiků díky vyšším cenám, které vyvážily nižší poptávku po produktech společnosti. Akcie společnosti v reakci reagovaly poklesem o několik procent. Upravený zisk na akcii činil 77 centů, oproti očekávaným 74 centům, a upravené tržby dosáhly 11,95 miliardy dolarů, zatímco Wall Street očekávala 11,60 miliardy dolarů. Firma se hodně potýká s hospodářskými vlivy, které zpomalují růst tržeb. Oporou podnikání byly trhy ve Spojených státech, Indii a Jižní Koreji. Coca-Cola uvedla, že za celý rok očekává růst organických tržeb na horní hranici svého předchozího rozpětí, což je zhruba o deset procent. Z mého pohledu je tento dividendový titul stále relativně atraktivní i při vyšším P/E násobku.

Poprask na akciích ČEZ na domácím trhu způsobil svým vyjádřením Andrej Babiš, kdy začal slibovat, že v případě vlády Ano v příštích letech dojde k vykoupení minoritních akcionářů z této společnosti. Akcie reagovaly prudkým růstem až o 5 procent. S tím, že bych byl zatím opatrný tento krok hodnotit. Volby jsou daleko a není příliš jisté, že by se těch pár stovek miliard Kč jen tak našlo v rozpočtu. Sám ČEZ na to dle mého názoru nemá.

Chladicí věže jaderné elektrárny

Chcete zbohatnout? Kupujte jaderné akcie

Bill Gates, Jeff Bezos, Sam Altman, zakladatelé Googlu. Největší mozky dneška a těžké váhy byznysu zlákal sektor jaderné energetiky.

Přečíst článek

Reklama

Donald Trump

Stanislav Šulc: Věříte průzkumům? Pak má Trump vítězství jisté

Americké prezidentské volby se uskuteční již za pár dní. A do cílové rovinky vstupuje jako favorit opět Donald Trump. Podle téměř všech průzkumů republikánský kandidát opět dokáže přesvědčit většinu voličů a stane se prezidentem. Jestli bude demokratická kandidátka Kamala Harris hledat příčinu porážky, bude se muset podívat na dění 18. října, tehdy totiž podle všeho volby prohrála.

Přečíst článek

Reklama

Související

Olaf Scholz, německý kancléř

Týden tradera: Německá ekonomika je nemocná, a to přímo strukturálně

Přečíst článek
Německý kancléř Olaf Scholz

Týden tradera: Jak z toho ven? Německá ekonomika opět klesla a výhled není růžový

Přečíst článek
Wall Street

Týden tradera: Burzy po propadech letí vzhůru, kritická situace zůstává v Německu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme