Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Burzy po propadech letí vzhůru, kritická situace zůstává v Německu

Wall Street
iStock
Kryštof Míšek

V minulém týdnu trh reagoval na nedávné mohutné propady. Plnohodnotná růstová korekce se dostavila a burza se tak solidně zazelenala. Podporou byla rozumná čísla o inflaci v USA nebo fáze určitého odklonu pozornosti na rozbouřený Blízký východ. Hlavní americký index S&P 500 se vrátil na dohled mety 5500 bodů.

Reklama

Hodně potěšila čísla o vývoji cenové hladiny v USA, právě zde investoři tak trochu čekají impulzy pro Fed, aby snižoval úrokové sazby rychleji. Výrobní ceny ve Spojených státech se v červenci zvýšily méně, než se očekávalo, protože náklady na služby klesly nejvíce za téměř 1,5 roku, což ukazuje na slábnoucí inflační tlaky, které posílily naděje na výraznější snížení úrokových sazeb v září.

Rovněž data o spotřebitelské inflaci CPI nedopadla špatně. Ta rostla v červenci 0,2 procenta meziměsíčně, 2,9 procenta meziročně při očekávání 0,2 procenta a 3,0 procenta dle konsensu společnosti Bloomberg. Rovněž na jádrové úrovni byl růst cenové hladiny dle očekávání, jádrová inflace činila v červenci 0,2 procenta.

Problémy v Německu

Skutečně problematický zůstává vývoj ekonomiky v Německu, kde se situace zatím vůbec nezlepšuje. ZEW index mapující vývoj v tamní ekonomice významně propadnul, index důvěry se propadl na 19,2 bodu ze 41,8 bodu v červenci. Kontrakce tamní ekonomiky zesiluje, což je špatná zpráva i pro ČR. ECB pak začíná mít více argumentů pro rychlejší pokles sazeb.

Razantní růst předvedly akcie Starbucks, které reagovaly na výměnu CEO růstem o více než 22 procent na úroveň kolem 95 dolarů. Společnost oznámila, že Brian Niccol byl jmenován předsedou představenstva a výkonným ředitelem. Niccol nastoupí do své nové funkce 9. září 2024. Niccol v současnosti působí jako předseda představenstva a generální ředitel společnosti Chipotle.

Reklama

Od roku 2018, kdy se stal generálním ředitelem, Niccol změnil společnost Chipotle. Ta se pod ním hodně zlepšila. Osobně si dokážu představit, že akcie teď trvaleji čekají světlejší zítřky, ocenění taky nevypadá úplně zle. I když prvotní tržní reakce mi připadá přehnaná.

Významný investor David Roche se chystá na pád burz. Má přijít už za pár měsíců

Takzvaný medvědí trh, kdy vytrvale klesají ceny akcií, lze na burzách očekávat v příštím roce. Myslí si to dlouholetý investor David Roche. Přispěje k tomu podle něj pomalé snižování úrokových sazeb ve Spojených státech, pokles tempa růstu americké ekonomiky a přílišná euforie kolem umělé inteligence (AI). V pořadu Squawk Box Asia televize CNBC to v pondělí řekl dlouholetý investor David Roche ze společnosti Quantum Strategy.

Přečíst článek

Starbucks má problémy, supi se slétají. Poradí si s nimi nový šéf? Zkušený je na to dost

Kavárenský řetězec se rozhodl problémům s akcionáři čelit výměnou svého šéfa. Zachránit ho má fastfoodový matador Brian Niccol.

Přečíst článek

Reklama

Související

Německý kancléř Olaf Scholz

Týden tradera: Jak z toho ven? Německá ekonomika opět klesla a výhled není růžový

Přečíst článek
Wall Street

Týden tradera: Turbulentní období na burzách. Pohodu vystřídala krušnější tržní realita

Přečíst článek
Rýn

Týden Tradera: Americká ralley pokračuje, hrozba pro ekonomiku nyní leží na Rýně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme