Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Čupr přiživil pražskou burzu svou sázkou na Pilulku

Tomáš Čupr
ČTK
Kryštof Míšek

Globální akciové indexy si zatím připisují růst za růstem. Hlavní americký index S&P 500 se přiblížil úrovním okolo 5600 bodů. Také na pražské burze v tomto týdnu padaly rekordy. Do velké míry se o ně zasloužila sázka Tomáše Čupra na Pilulku bratrů Kasových.

Reklama

Guvernér americké centrální banky Jerome Powell ve svém vystoupení v Kongresu uvedl, že „americká ekonomika již není přehřátá“, trh práce se ochladil od extrémních hodnot z dob pandemie a v mnoha ohledech se vrátil tam, kde byl před pandemií. Šance, že brzy sazby poprvé po několika letech půjdou dolů se znatelně blíží. Bankéř totiž vyzdvihl významné zpomalení inflace, kdy cílem měnové autority je dosáhnout dvouprocentního tempa růstu cenové hladiny.

Dimon z JPMorgan: Ekonomický výhled je spíše příznivý, zůstáváme ale ostražití

Největší americké banky reportují výsledky za druhé letošní čtvrtletí. Kvartál to byl úspěšný zejména pro banku JPMorgan Chase. Přesto podle svého šéfa Jamie Dimona nepodceňuje rizika spojená se současnou geopolitickou situací.

Přečíst článek

Ropa letos zatím na trzích převážně zdražovala. Severomořská ropa Brent si od začátku roku připsala už 13 procent. Texaský benchmark WTI za stejnou dobu přidal dokonce 15 procent. Pod tímto růstem se podepsala mimo jiné silná motoristická poptávka nebo vysoké teploty. Proti tomu je ve vzduchu hrozba postupného snižování dobrovolných kvót OPEC+ a také rostoucí těžba v zemích mimo kartel. V druhé polovině roku bude rovněž zajímavé sledovat, jak na cenu „černého zlata“ bude dopadat vývoj americké ekonomiky, která citelně zpomaluje.

Akcie Pilulky se staly vítězi uplynulého týdne. Ve srovnání s minulým pátkem posílily o 77,42 procenta na 220 korun. V jednu chvíli ale posílily až nad hranici 330 korun. Cenné papíry prošly „rally“ po zprávách, že investor Tomáš Čupr z Rohlíku poskytne firmě založené bratry Kasovými úvěr ve výši až 80 milionů korun. Ten by měl napomoci stabilizaci společnosti po neuspokojivých výsledcích. Ve hře je stále i převzetí společnosti, což motivuje kupce spekulovat na zajímavou „prémii“, při možném odchodu z trhu Start pražské burzy.

Reklama

Dařilo se také akciím VIG, které posílily o 3,15 procenta na 785 korun. Akcie ČEZ přidaly během týdne 2,31 procenta na 909 korun, akcie Primoco 1,96 procenta na 1040 korun, akcie Photon Energy 1,16 procenta na 43,70 koruny a akcie Erste 1,07 procenta na 1176,50 koruny. Dařilo se i akciím Monety, které posílily o 0,97 procenta na 104 korun. 

Akcie firmy Gevorkyan ztratily 2,33 procenta na 252 korun. O 2,3 procenta na 297 korun oslabily akcie Kofoly a o 1,04 procenta na 665 korun akcie zbrojovky Colt. Akcie Philip Morris v týdnu ztratily 0,39 procenta na 15 340 korun a akcie Komerční banky 0,13 procenta na 787,50 koruny.

Tomáš Čupr

Stanislav Šulc: Čeští technologičtí miliardáři cílí na léky. Lékárenství čeká revoluce

Český prodej léčiv projde radikální proměnou. A v jejím centru budou tuzemští miliardáři, kteří své jmění vydělali v e-commerce. Své know-how nyní velmi pravděpodobně využijí právě v segmentu, který do velké míry stále reprezentují kamenné prodejny, poradenství a uklidňující hlas prodejců.

Přečíst článek

Další texty tradera Kryštofa Míška čtěte zde

Atentát na Trumpa. Exprezident má poraněné ucho, střelec je mrtvý

Na sobotním předvolebním mítinku republikánského kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa ve městě Butler ve státě Pensylvánie padlo několik výstřelů, po nichž zůstali dva mrtví včetně střelce. Střelba je vyšetřována jako pokus o zavraždění bývalého prezidenta, uvedla agentura AP s odvoláním na policii a pořádkové složky. Exprezident na své sociální síti potvrdil, že mu kulka poranila horní část pravého ucha a měl silné krvácení. Zabit byl jeden divák a další dva utrpěli kritická zranění. Střelce neutralizovaly bezpečnostní složky, uvedla Tajná služba Spojených států (USSS).

Přečíst článek

Reklama

Související

S&P 500 oficiálně vstoupil do býčího trhu

Týden tradera: Hlavní index americké burzy oficiálně vstoupil do „býčího“ trhu. Překazí mu to snad Fed?

Přečíst článek
Americké státní dluhopisy jsou pořád dobrou investicí, ale čas se krátí

Americké státní dluhopisy jsou pořád dobrou investicí, ale čas se krátí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme