Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Izrael vpádem do Libanonu riskuje kolaps trhu s ropou

Následky vzdušného útoku Izraele na Bejrút.
Profimedia
Kryštof Míšek

Finanční trhy v týdnu zaznamenaly prudký otřes. Příčina? Houstnoucí vztahy na Blízkém východě. Ropný trh kvůli tomu prošel krátkodobým nabídkovým šokem. Povzbudivě naopak dopadla data z amerického trhu práce. Hlavní americký index S&P 500 se tak pohyboval kolem 5700 bodů.

Reklama

Podle BBC bylo v Libanonu od poloviny září zabito nejméně 1200 lidí a vysídleno okolo 1,2 milionu lidí. V posledních dvou týdnech se situace v Libanonu prudce vyostřila po sérii explozí pagerů a vysílaček využívaných Hizballáhem a následném zahájení nejtvrdších izraelských vzdušných úderů od války z roku 2006. Izraelské letectvo bombarduje jižní předměstí Bejrútu. Korespondent BBC v Bejrútu popsal noc ze soboty na dnešek jako prozatím „nejhorší, kterou předměstí Bejrútu a celé město zažilo“ od začátku izraelské ofenzivy do Libanonu.

Íránský útok na Izrael

Důsledky íránského útoku na Izrael? Zlato i akcie zbrojařů míří vzhůru, česká koruna oslabuje

V důsledku masivního raketového útoku Íránu na Izrael stoupá cena ropy nebo zlata. Zdražují také akcie zbrojařských firem. Česká koruna ovšem oslabuje. Mezinárodní investoři totiž v obavě z rozhořené velké blízkovýchodní války přesunují peníze z rizikovějších aktiv, jako je právě koruna, do těch vůbec nejbezpečnějších, za jaké se obecně považují právě zlato nebo dolar či dluhopisy americké vlády.

Přečíst článek

Vyostřené vztahy na Blízkém východě vedly k výraznému propadu akcií, zatímco ceny obilovin a ropy rostly kvůli obavám z nabídkového šoku. Nyní bude záležet na tom, zda se situace dále vyhrotí, což by mohlo vést k širší korekci. V opačném případě může dojít k postupnému zotavení akciových trhů. Cena ropy Brent se vrátila k 78 dolarům za barel z minim okolo 69 dolarů.

Americký trh práce zůstává v dobré kondici, což bylo v uplynulém týdnu opět potvrzeno. Počet volných pracovních míst v USA v srpnu vzrostl, což signalizuje posílení trhu práce v době, kdy jsou jeho základní parametry pečlivě sledovány Federálním rezervním systémem (Fed). Podle nových údajů, které byly v úterý zveřejněny, přibylo odhadem 8,04 milionu volných pracovních míst, což představuje nárůst oproti vzestupně revidovaným 7,71 milionu v červenci.

Reklama

Z českého rybníčku

Menší emise z trhu START doručila solidní výsledky. Společnost M&T 1997, výrobce designových klik, dosáhla v prvním pololetí roku 2024 tržeb 80,8 milionu korun, což je meziroční pokles o 6,7 procenta. Provozní zisk EBITDA činil 22,6 milionu korun, zatímco zisk před zdaněním dosáhl 19,4 milionu korun. I přes tento mírný pokles společnost potvrdila svůj celoroční finanční výhled, když očekává tržby ve výši 164,8 milionu korun a čistý zisk 30,5 milionu korun. Představenstvo rovněž plánuje výplatu zálohy na dividendu a společnost oznámila vstup nového strategického akcionáře – německého výrobce klik Griffwerk, který získá pětiprocentní podíl.

Izrael oznámil zahájení pozemní operace na jihu Libanonu

Izraelská armáda vstoupila do Libanonu, cílem je zničení pozic Hizballáhu

Izrael zahájil pozemní operaci na jihu Libanonu. Podle prohlášení izraelské armády jde o omezenou a přesně zacílenou akci ve snaze zničit působiště hnutí Hizballáh poblíž hranic, odkud ostřeluje sever Izraele. Akci podporují izraelské vzdušné síly a dělostřelectvo, uvedlo vojsko židovského státu.

Přečíst článek

Příznivci Houthiů vyzdvihují fotografie zabitého vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha

Kde bere Hizballáh peníze? Od mafiánů v západní Africe

Libanonské šíitské hnutí Hizballáh disponuje v západní Africe silnou základnou finančních sítí. V Pobřeží slonoviny a v Guineji se totiž nachází důležitá libanonská komunita, o kterou se Hizballáh opírá. Jde o propracovaný mafiánský systém, který pere špinavé peníze především z prodeje drog, napsal list Le Monde.

Přečíst článek

Reklama

Související

akciový výprodej

Týden tradera: Začíná být divoko. Akciové výprodeje srazily S&P 500 pod pět tisíc bodů

Přečíst článek
FED zatím nemění úrové sazby

Týden tradera: Investoři sázejí na poklidný podzim, sazby ale zůstanou vyšší

Přečíst článek
Íránský útok na Izrael

Důsledky íránského útoku na Izrael? Zlato i akcie zbrojařů míří vzhůru, česká koruna oslabuje

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme