Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Jak z toho ven? Německá ekonomika opět klesla a výhled není růžový

Německý kancléř Olaf Scholz
ČTK
Kryštof Míšek

V minulém týdnu si trh prošel určitou korekcí předchozích růstů, tématem tohoto byly jednoznačně výsledky polovodičového giganta Nvidia. Ten doručil opravdu silná čísla, která přesto trh zcela neuspokojila. Mezi makry vyčníval další pokles ekonomiky v Německu a v domácí ekonomice se řešil rozpočet na příští rok. Hlavní americký index S&P 500 klesnul pod hladinu 5600 bodů.

Reklama

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí opět klesla. Slabá soukromá spotřeba a klesající aktivita ve stavebnictví způsobily, že německá ekonomika ve druhém čtvrtletí opět oslabila. Na vině dlouhodobě zůstávají drahé energie, slabší poptávka z Číny nebo vysoká míra regulací v ekonomice. Druhý odhad růstu německého HDP ve druhém čtvrtletí letošního roku potvrzuje, že se ekonomika opět propadla a mezičtvrtletně se snížila o 0,1 procenta z +0,2 procenta v lednu až březnu.

V meziročním srovnání se růst HDP zvýšil o 0,3 procenta. Z mého pohledu jsou na vině i jiné chronické faktory, jako konflikt na Ukrajině, nedostatek kvalifikovaných pracovních sil a rostoucí regulace podnikatelského prostředí. Nemusíme se pak divit proč naše ekonomika svoje tempo nezrychluje – náš soused je na tom snad ještě hůř.

Evropským akciím se daří. Panevropský index STOXX 600 vystoupal na rekord

Evropské akciové trhy uzavřely na novém rekordu a zisky si připsaly i za celý měsíc. Náladu na trhu ovlivnila zpráva o inflaci, která posílila očekávání snížení úrokových sazeb. Panevropský index STOXX Europe 600 během dne stoupl až na rekordních 526,66 bodu. Později sice většinu zisků smazal, i tak poprvé uzavřel nad 525 body a za celý srpen si připsal 1,3 procenta.

Přečíst článek

Nvidia ve středu opět překonala očekávání Wall Street, ale zjevně málo. Akcie reagovaly propadem až o 4 procenta. Výrobce čipů s umělou inteligencí, jehož akcie letos pomohly k horečnému růstu trhu, vykázal ve svém druhém fiskálním čtvrtletí tržby ve výši více než 30 miliard dolarů, což je o 122 procent více než ve stejném období před rokem tedy a proti konsensu analytiků 28,7 miliardy dolarů.

Reklama

Zisk za toto čtvrtletí se také více než zdvojnásobil na 16,6 miliardy dolarů, což je více, než předpokládali analytici, kteří odhadovali 15 miliard dolarů. Společnost také zveřejnila mírně lepší než očekávaný výhled tržeb na aktuální čtvrtletí, což je další povzbudivý signál pro investory. Velmi důležitý je odkup akcií ve výši až 50 miliard dolarů. Akcie se obchoduje na vysokém forward P/E, které dosahuje přes 30x. Historicky bylo ale i mnohdy podstatně vyšší.

Vláda představila své plány s rozpočtem na rok 2025, ve kterém se schodek má pohybovat na úrovni 231 miliard korun. Tento výsledek je považován za mimořádně slabý, zejména v kontextu toho, že vláda ve svém programovém prohlášení slibovala ozdravení veřejných financí. V době, kdy se ekonomika potýká s rostoucím dluhem a dozvuky vysoké inflace, je takto vysoký deficit signálem totálního neúspěchu v oblasti fiskální konsolidace. Požadavky odborů na plošný růst platů o 10 procent jsou v této situaci nereálné, jelikož by vedly jen k dalšímu prohloubení rozpočtového schodku a zvýšení nákladů na obsluhu dluhu.

Reklama

Související

Donald Trump

Týden tradera: Trumpovy ekonomické plány působí jako pravicový populismus

Přečíst článek
Wall Street

Bouře na finančních trzích je pryč. Výhled přesto zůstává nejasný

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme