Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Jízda ve znamení ČNB, Fedu a Microsoftu

Týden tradera: Jízda ve znamení ČNB, Fedu a Microsoftu
Profimedia
Kryštof Míšek

Finanční trhy zažily v uplynulém týdnu doslova bouři událostí. Hlavními body byly zasedání centrálních bank, včetně České národní banky (ČNB) a Federálního rezervního systému (Fed). Svoje výsledky reportoval rovněž významný technologický gigant Microsoft.  Hlavní americký index S&P 500 se vrátil na pozitivní vlnu a dosáhnul úrovně nad 5500 bodů.

Reklama

Americká centrální banka sice podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny, ale svým komentářem plnohodnotně otevřela dveře pro první snížení sazeb v rámci letošního září. Guvernér FeduJeromePowell uvedl, že FOMC (měnový výbor bankéřů) se posunul směrem ke snížení sazeb, a tak by tento krok mohl být na stole již při zářijovém zasedání. Reakce trhů byla poměrně jasná, kdy data indikují, že 100 procent traderů nyní očekává v září úpravu sazeb dolů alespoň o 0,25 procenta. Trhy by tak relativně brzy měly mít v zádech podporu měnové politiky.

Akcionáři kvůli globálnímu výpadku počítačových systémů žalují firmu CrowdStrike

Akcionáři kvůli globálnímu výpadku počítačových systémů žalují firmu CrowdStrike

Americká kyberbezpečnostní firma CrowdStrike se stala terčem žaloby ze strany vlastních akcionářů v souvislosti s globálním výpadkem počítačových systémů, který byl důsledkem chybné aktualizace jejího softwaru. Žaloba firmu viní z poskytování nepravdivých a zavádějících informací o testování softwaru. Poukazuje rovněž na výrazný pokles ceny akcií podniku v reakci na výpadek počítačových systémů.

Přečíst článek

Akcie americké společnosti Microsoft se v úterý v po uzavření trhů solidně propadly, a to až o sedm procent. Investoři přehlédli lepší než očekávané zisky a tržby. Místo toho se investoři zaměřili na neuspokojivé výsledky v oblasti cloudu. Tržby divize Intelligent Cloud, jež zahrnuje platformu Azure a další cloudové služby, se zvýšily o zhruba 19 procent na 28,52 miliardy dolarů. Zaostaly však za očekáváním analytiků, ti odhadovali tržby na 28,68 miliardy dolarů. Nedávná korekce na těchto akciích je z mého pohledu spíše určitou příležitostí, cílové ceny analytiků zůstávají stále vysoko.

ČNB znovu přikročila k úpravě úrokových sazeb směrem dolů. Tentokrát to bylo již jen o 25 bazických bodů, kdy zejména oslabení domácí měny komplikuje práci centrálním bankéřům usilujícím o dosažení inflačního cíle dvě procenta. Základní 2týdenní repo sazba se tak dostala na 4,5 procenta, což je nejnižší úroveň od února 2022. Tehdy začal konflikt na Ukrajině a došlo k energetické krizi, která prudce „šroubovala „ceny v ekonomice.

Reklama

Související

Socha býka na Wall Street

Týden tradera: Index S&P 500 zažil solidní katapult a ČNB zariskovala

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme