Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Německá ekonomika je nemocná, a to přímo strukturálně

Olaf Scholz, německý kancléř
Profimedia
Kryštof Míšek

Pohybem mírně vzhůru nás odměnil uplynulý týden na finančních trzích, kdy zásadních zpráv bylo trochu méně. Přesto některé ekonomické údaje byly poměrně úderné. Ekonomika Německa si již delší dobu prochází složitým obdobím. Můžeme s jistotou říci, že tamní ekonomika je nemocná, a to přímo strukturálně. Poslední data, která dorazila z průmyslu a služeb to jen potvrzují. Rovněž zasedala domácí ČNB. Hlavní americký index S&P 500 se pohyboval kolem 5800 bodů.

Reklama

Čerstvá data PMI z vyspělých ekonomik nedopadla zejména v Evropě nejlépe. Německé hospodářství se již delší dobu nachází ve složité situaci a aktuální data to jen potvrzují, země míří do ekonomické recese. PMI v průmyslu totiž klesnul v září na 40,3 b. z 42,4 b. PMI a v sektoru služeb klesá na 50,6 b. z 51,2 b., ale toto není žádný krátkodobý výkyv, tohle se děje už roky. Německý ekonomický model eroduje již nějakou dobu, doprovázený otřesným rozhodováním v oblasti energetické politiky, investic do infrastruktury a migrace.

Německý kancléř Olaf Scholz

Deprese pokračuje. Německá ekonomika letos opět klesne

Německou ekonomiku letos čeká další pokles, odhadují v zveřejněné společné zprávě přední německé hospodářské instituty. Podle nich se hrubý domácí produkt (HDP) sníží o 0,1 procenta.

Přečíst článek

Čínské stimuly

Čína na zpomalení své ekonomiky reaguje novými stimuly. V oblasti měnové politiky zařadila tamní centrální banka vyšší stupeň, kdy se rozhodla uvolnit podmínky v ekonomice poměrně výrazným způsobem. Jedná se o jeden z kroků, jak zatočit z deflací, která již delší dobu snižuje výkon hospodářství. Čínská měnová autorita představila sadu opatření, která mají ekonomice pomoci k dosažení vytyčeného cíle okolo 5 procent ročního růstu HDP. Došlo tak na snížení 14dení repo sazby o 10 bodů z 1,95 procenta na 1,85 procenta. Nyní se tato banka vydala přesně na cestu Japonska – házet do systému další likviditu, dokud to jde.

V týdnu proběhlo jednání ČNB, kde se rozhodnulo o dalším poklesu úrokových sazeb o 25 bps. Nejednalo se tedy o žádné překvapení, trh s tímto krokem počítal. Bylo to již sedmé snížení úrokových sazeb, klíčová 14dení repo sazba tak dosáhnula 4,25 procenta. Je to logický krok, mzdová dynamika oslabuje a HDP nepředvádí zrovna zářný růst. Průmysl se již dlouhou dobu nachází v recesi, která se spíš prohlubuje. Sazba ČNB se tak dostala na nejnižší úrovně od vypuknutí konfliktu na Ukrajině, kdy začaly nabídkové šoky.

Reklama

Čínský prezident Si Ťin-pching

Čínská ekonomika se pokouší o restart. Pomoci mají největší opatření od dob pandemie

Čínská centrální banka zavádí největší opatření na podporu hospodářského růstu od pandemie nemoci covid-19. Jejich cílem je dostat ekonomiku z deflační stagnace a nasměrovat ji zpět k vládnímu cíli růstu. Analytici však upozorňují, že pro dosažení cílů je nezbytná další fiskální pomoc, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Aleš Michl, guvernér ČNB

Stanislav Šulc: ČNB pokračuje v hladkém přistání. Bude to stačit na oživení ekonomiky?

Česká národní banka podle očekávání snížila úrokové sazby. Pokračuje tak v hladkém přistání, tedy v postupném rozvolňování měnové politiky. Potvrzuje zároveň, že je pro její rozhodování stále více důležitý růst ekonomiky a nikoli boj proti přebujelé inflaci, který je, zdá se, skutečně již dobojovaný.

Přečíst článek

Martin Wichterle: Příběh Česka by měl být o zemi, kde se skvělé produkty vymýšlí i vyrábí

Známý český podnikatel Martin Wichterle říká, že probádal spoustu slepých uliček. „Bez toho to nejde,“ dodal v rozhovoru pro Export.cz. Slepé uličky jeho firmě Wikov, přednímu světovému výrobci průmyslových převodovek, také hodně přinesly. Platí to například o společných aktivitách Wikovu s dceřinou společností německého Siemensu, které se zaměřovaly na servis převodovek. Těm poměrně rychle odzvonilo, ale českou firmu tato nepříliš významná epizoda nakopla k novému významnému oboru.

Přečíst článek

Reklama

Související

Německý kancléř Olaf Scholz

Z Německa stalo „vetešnictví“, kterému hrozí, že bude rozvojovou zemí. Co s tím?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme