Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Obchodní i politické půtky přijaly trhy s klidem

Týden tradera: Obchodní i politické půtky přijaly trhy s klidem
Profimedia
Kryštof Míšek

Trhy zatím jen málo reflektují vzrůstající rizika v oblasti zadlužení vyspělých států, jako je Francie, i tenzi v globálním obchodě, zejména pak na trase EU - Čína. Hlavní americký index S&P 500 se tak dotknul mety 5500 bodů.

Reklama

Čína pomalu chystá odvetu za snahu EU ochránit producenty automobilů. Podle aktuálních průzkumů z Číny by země mohla již brzy zvýšit cla na dovoz vozidel z EU na 25 procent ze současných 15 procent. V kombinaci s tím hrozí zavedení cel na dovoz vepřového a mléčných produktů z evropských zemí. Peking již zahájil rovněž antidumpingové vyšetřování, která by měla prověřit francouzské exporty luxusního zboží. To vše by mohlo velmi negativně dopadnout na evropské hospodářství a způsobit potencionálně významný nabídkový šok.

Lukáš Kovanda: Inflace ve světě padá, potud dobré zprávy. Náladu investorům kazí dění ve Francii

Inflace ve světě i v Česku zpomaluje. To je dobrá zpráva pro akcie a rizikovější aktiva typu kryptoměn. Stoupají totiž šance, že centrální banky výrazně sníží své úrokové sazby. Náladu však investorům může pokazit dění ve Francie, kde se trhy otřásají kvůli blížícím se předčasným volbám do tamního parlamentu.  

Přečíst článek

Aby toho nebylo málo, začíná se dál sypat ekonomika Francie, kterou dlouhodobě tíží vysoké dluhy a snižující se ratingy po volbách do europarlamentu.  Země jde do klíčových parlamentních voleb o své budoucí směřování v obavách, že by země mohla dokonce opustit EU. Výnos francouzského desetiletého dluhopisu dosáhl nedávno sedmiměsíčního maxima 3,24 procenta, neboť investoři jsou nadále znepokojeni politickou situací v zemi. Průzkumy navíc ukazují, že prezidentská aliance Macrona pravděpodobně nezíská vítězství v těchto volbách. Hrozí tak nástup populistů z obou stran politického spektra.

Macronova cesta k úspěchu je úzká a klikatá

Karel Pučelík: Konkurence zprava i zleva. Macronova cesta k úspěchu je úzká a klikatá

Slavný fotbalista Mbappé varuje před extrémy, exprezident Sarkozy obviňuje Macrona, že uvrhává rozvrácenou zemi do chaosu, a finanční trhy odepisují procenta. Ve Francii se naplno rozjela kampaň před volbami, které mohou přinést velké změny.

Přečíst článek

Reklama

O neutěšeném stavu kolem akcií Pilulky jsem psal minule. Od té doby se akcie mírně stabilizovaly (akcie zpevnily nad 130 korun z minim kolem 110 korun) na pozadí rostoucích spekulací o prodeji firmy či případném vstupu strategického investora. Společnost potřebuje pro svůj další růst v každém případě hotovost. Zakladatelé firmy bratři Kasové už zařízli zahraniční expanzi, firmu aktuálně zeštíhlují a hledají investora. Vyloučen není ani prodej celé Pilulky.

Lékárny už nejsou pouhé apatyky, ale místa vybavená nejmodernějšími technologiemi a roboty

Už žádné apatyky. V Česku rostou lékárny budoucnosti, kterým vládnou roboti

Symbol zeleného kříže, který označuje lékárny, zná každý. Jejich provoz berou lidé za samozřejmost. V současné době se však řada z nich stala středem pozornosti. Především kvůli výkyvům v dodávkách léků. A předcházet takovým situacím se snaží například řetězec Dr. Max, který některé nedostatkové produkty připravuje ve své centrální laboratoři v pražských Řepích.

Přečíst článek

Reklama

Související

Týden tradera: Býčí trend, který aktuálně na akciovém trhu panuje je překvapivě silný

Týden tradera: Býčí trend, který aktuálně na akciovém trhu panuje, je překvapivě silný

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme