Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Špatná nálada na trzích dohnala Nasdaq ke smutnému rekordu

ilustrační foto
ČTK
Kryštof Míšek

Na trzích zavládla v týdnu poměrně brutální panika. Ztrácely zejména technologické tituly, ale oslabovala i další aktiva. Index amerických technologických titulů Nasdaq 100 tak pokořil nepříliš úspěšný milník, protože zaznamenal největší intradenní propad od prosince 2022. Na špatné náladě se podepsaly zejména horší než očekávané výsledky společnosti Tesla a dozvuky kauzy s IT firmou CrowdStrike.

Reklama

V týdnu jsme se dozvěděli aktuální data PMI ze sektoru služeb a výroby. V Evropě se tyto indikátory pomalu sunou pod 50 bodů, které oddělují expanzi od kontrakce v daném odvětví. Podle předběžných údajů klesl výrobní index PMI v eurozóně v červenci 2024 na 45,6 bodu z červnových 45,8 bodu a pod očekávanou hodnotu 46,1 bodu. Průmyslová produkce nadále klesala, což znamenalo 16. měsíc poklesu v řadě.

Tempo poklesu bylo navíc výrazné, když se zrychlilo na dosud nejrychlejší úroveň v roce 2024. Služby na tom nejsou zas o tolik lépe, i přesto, že aktivita ještě v tomto segmentu neklesá. Index PMI ve službách v eurozóně v červenci dosáhl 51,9 bodu z 52,8 bodu v předchozím měsíci, což je výrazně pod očekáváním trhu ve výši 53 bodů a představuje nejpomalejší tempo expanze aktivity v sektoru od března. Bez výraznějšího uvolnění měnových podmínek v ekonomice ze strany centrální banky se zřejmě situace jen tak nezlepší.

Největší výpadek IT v dějinách zanechává svět v šoku. Hluboce nás to mrzí, omlouvá se viník

Šéf kyberbezpečnostní firmy Crowdstrike George Kurtz se v rozhovoru odvysílaném americkou televizí NBC News omluvil za globální výpadek počítačových systémů, který způsobila aktualizace softwaru jeho společnosti na systémech Windows.

Přečíst článek

V USA zveřejnil svoje hospodaření Alphabet (Google). Výsledky společnosti předčily očekávání, přičemž společnost vykázala velmi silný růst cloudu, který meziročně vzrostl o 28 procent. Negativem byly kapitálové náklady, které meziročně vzrostly o 90 procent. To jsou výdaje především v segmentu investic do datových center spojených s AI. Tento segment dál mohutně roste, ale poněkud s vysokými náklady. Výrazný růst přispěl k tomu, že nebyl překonán odhad volného cash flow. Tesla se propadla poté, co výrobce elektromobilů oznámil, že jeho zisk na jaře klesl o 45 procent. Kritici varovali, že akcie velkých technologických firem jsou po většinu letošního roku příliš drahé. Korekce na technologiích tak může ještě pokračovat.

Reklama

Hospodářské výsledky zveřejnil domácí bankovní dům Moneta Money Bank. Za 2. čtvrtletí banka skončila s čistým ziskem 1,42 miliardy korun, meziročně vyšším o 12 procent, a čistým úrokovým výnosem 2,11 miliardy, meziročně nižším o 2,6 procenta. Potvrdila výhled celoročního zisku nejméně 5,2 miliardy. Výše uvedené bylo v souladu s očekáváním analytiků, titul tak nereagoval nějakým větším cenovým pohybem.

Reklama

Související

Září zůstává pro trhy historicky nešťastným obdobím, což se v letošním roce nemění

Týden tradera: Trhy rostou a Turci se konečně rozhoupali řešit hyperinflaci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme