Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Výhled na soft landing zlepšil náladu na trzích

Týden tradera: Výhled na soft landing zlepšil náladu na trzích
Profimedia
Kryštof Míšek

V minulém týdnu si trh prošel slušnou růstovou nápravou, zisky přinesly zejména spekulace, že americká ekonomika prochází takzvaným soft landingem – nikoliv nějakým prudkým poklesem. Volatilitou si znovu prošly americké technologické společnosti, které zápasí s regulátory a soudy. Ty se nerozpakují a tlačí na firmy typu Apple či Alphabet, aby změnily své chování. Hlavní americký index S&P 500 se vrátil do blízkosti mety 5600 bodů.

Reklama

Data o inflaci v USA příliš trhy nepřekvapila. Vývoj cenové hladiny se postupně blíží k dvouprocentnímu cíli americké centrální banky, což zatím potvrzuje tezi Jerome Powella, že se podařilo zkrotit ceny v ekonomice. Spotřebitelské ceny CPI za 12 měsíců do srpna vzrostly o 2,5 procenta, protože ceny benzinu, ojetých osobních a nákladních automobilů a některých dalších položek dále klesaly.To ve výsledku znamenalo nejpomalejší tempo růstu cen od února 2021 a další pokles z červencových 2,9 procenta. V růstu pokračují zejména náklady na bydlení, kde je růst cen perzistentní. V příštím týdnu tak Fed bude asi moci v klidu snižovat úrokové sazby o 25 abodů v souladu s očekáváním trhů.

Investice - ilustrační foto

Bouře ve sklenici vody? Trhy se po prvotním šoku opět vracejí, velcí hráči byli připraveni

Mohl to být jeden z památných dnů na burze. Nakonec se ale scénář pro „černé pondělí“ nepíše. Tedy alespoň nikoli na evropských či amerických burzách. Velcí investoři byli zjevně připraveni a využili šance při propadu populárních akcií. Díky tomu se v druhé polovině obchodního dne burzy opět začaly vzmáhat. Poraženým tak zůstávají asijské burzy v čele s japonskou, která se zřítila kvůli akci centrální banky.

Přečíst článek

Technologické společnosti z USA zasáhla vlna negativních zpráv, kdy Apple i Alphabet hlásí problémy ve vztahu s regulátory a soudy. Soudní dvůr Evropské unie v úterý oznámil, že „potvrzuje pokutu ve výši 2,4 miliardy eur uloženou společnosti Google (Alphabet) za zneužití dominantního postavení, Apple zároveň dostal nařízeno, že má doplatit Irsku na daních rekordních 13 miliardy eur. Regulátoři jako jeden muž tak začínají stíhat monopolní postavení „big tech gigantů“. V rámci tohoto boje se mohou přidávat další antimonopolní instituce a pro akcionáře těchto firem to není zrovna povzbudivé. Uvidíme, jaká bude situace po volbách v USA. Téma tržní síly velkých amerických společností zůstává velmi aktuální.

Nový iPhone 16

Proč se Irsko štítí miliard od Apple? Přízeň globálního kapitálu je víc než „pár“ miliard navíc

Evropský soudní dvůr v týdnu rozhodl, že technologický gigant Apple bude muset Irské republice zaplatit třináct miliard eur. Státy obvykle takovou finanční injekci, která s velkou rezervou překoná třeba schodek českého státního rozpočtu, vítají. Ne však Irové, ti se naopak platbě bránili, co to šlo. Chtě nechtě, peníze dostanou, a teď řeší, co s nimi.

Přečíst článek

Reklama

Ropné trhy zažily nebývalé poklesy, kdy kartel OPEC opět zhoršil výhled pro globální poptávku. OPEC nyní předpokládá, že v letošním roce se poptávka zvýší o 2,03 milionu barelů denně, zatímco minulý měsíc letošní růst odhadoval na 2,11 milionu barelů denně. Využití elektromobilů se začíná plně projevovat ve spotřebě benzínu a ropy, ale hlavním faktorem zůstává ekonomická situace v Číně. Tam si ekonomika již nějaký čas prochází poklesem nemovitostního trhu, a tedy deflačním prostředím. Ropa tak sestoupila v rámci benchmarku BRENT pod 70 dolarů za barel, což je nejnižší hodnota od letošního června.

Reklama

Související

ilustrační foto

Týden tradera: Burzy brzdí s tím, jak Fed krotí naděje na snížení sazeb

Přečíst článek
Apple, ilustrační foto

Hodnota společnosti Apple opět překonala hranici tří bilionů dolarů, pomáhá zájem o umělou inteligenci i Fed

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme