Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Z americké ekonomiky přicházejí varovné signály

Z americké ekonomiky přicházejí varovné signály
iStock
Kryštof Míšek

A zas po čase nová historická maxima na akciových indexech. „Rally“ na trzích zatím pokračuje, červenec potvrzuje svoji sezonní lepší výkonnost. Ukazuje se, že současné trhy jsou mimořádně odolné a jen tak je něco prostě nevykolejí. Přesto jsou tu varovné signály z americké ekonomiky. Ta zjevně silněji zpomaluje. Hlavní americký index S&P 500 se i tak dostal ke kulatým 5550 bodům.

Reklama

Nedávno zveřejněné měkké indikátory z ekonomiky potvrzuji, že největší světová ekonomika začíná ubírat na svém tempu. Nová data PMI ze sektoru služeb (tato část ekonomiky přitom tvoří nejvíce v americkém HDP a to až 70 procent) byla znatelně slabší. Aktuální úroveň 48.8 bodu značí pokles aktivity v tomto odvětví. Ostatně nezapomeňte na výnosovou křivku, ta je stále inverzní. A to už dva roky podle různých měřítek (10y-3m, 10y-1y, 10-2y), což je jedna z nejdéle trvajících inverzí v rámci ekonomické historie. Recese v americké ekonomice proto nemusí být tak daleko.

Klimatické cíle mohou být snadno v ohrožení, což může vytvářet nový tlak firmy více „zdanit“ za jejich produkci negativních emisí. Umělá inteligence (AI) vykazuje totiž první hmatatelné negativní externality. Společnost Alphabet (Google) oznámila, že se jí nedaří dosáhnout stanovených cílů v oblasti snižování emisí skleníkových plynů. Ty jsou známé spíš jako CO2. Alphabet za posledních pět let navýšil emise těchto skleníkových plynů o 48 procent. Hlavní příčinou je rozšiřování datových center právě kvůli využití AI.

Zveřejněná data o prodeji elektromobilů potvrzují nižší oblibu produktů společnosti Tesla. Její akcie přesto atakovaly nejvyšší úrovně za mnoho měsíců. A to úrovně kolem 250 dolarů za akcii. Čínský výrobce elektromobilů BYD je totiž na cestě předstihnout Teslu v prodeji bateriových elektromobilů v letošním roce a jeho podíl na trhu BEV by měl tedy prudce vzrůst. Podle analytiků vyskočil prodej bateriových elektromobilů BYD ve druhém čtvrtletí meziročně o téměř 21 procent na 426 039 kusů. Dodávky společnosti Tesla ve druhém čtvrtletí přitom klesly o 4,8 procenta na 443 956 vozidel.

Donald Trump a Joe Biden

Trumpa podporují miliardáři, Bidena umělci. Hollywood je ale naštvaný

Republikány tradičně platí miliardáři z konzervativních odvětví, mezi Trumpovy sponzory ale patří i hoši z Wall Street. Demokraté zase většinou vybírají peníze v Hollywoodu. Ani umělci ale nechtějí vyhazovat peníze zbytečně. Bohatí Bidenovi sponzoři nyní volají po výměně lídra za mladšího.

Přečíst článek

Reklama

Eurokomisaři zavedli cla na dovoz elektromobilů z Číny

Němci zůstali nevyslyšeni. Eurokomisaři zavedli cla na dovoz elektromobilů z Číny

Evropská unie zavádí předběžná cla až 37,6 procenta na dovoz čínských elektromobilů, uvedla Evropská komise (EK). Cla budou platit od pátku 5. července.

Přečíst článek

Reklama

Související

Donald Trump

Týden tradera: Trumpovy ekonomické plány působí jako pravicový populismus

Přečíst článek
Wall Street

Týden tradera: Burzy po propadech letí vzhůru, kritická situace zůstává v Německu

Přečíst článek
Wall Street

Bouře na finančních trzích je pryč. Výhled přesto zůstává nejasný

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme