Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zestátním ČEZ, řekl Babiš Bloombergu. Akcie energetického gigantu vystřelily

Zestátním ČEZ, řekl Babiš Bloombergu. Akcie energetického gigantu vystřelily
Profimedia
 nst
nst

Andrej Babiš v rozhovoru pro agenturu Bloomberg uvedl, že pokud se vrátí do vlády, bude usilovat o zestátnění skupiny ČEZ. Akcie energetického podniku přiživila spekulace, zavřely v zisku téměř tří procent.

Reklama

Jako budoucí premiér by Andrej Babiš přistoupil ke 100% zestátnění společnosti ČEZ. Předseda hnutí ANO to řekl agentuře Bloomberg. Stát nyní vlastní 70procentní podíl v energetickém gigantu, zbytek je v rukou minoritních akcionářů.

Jako příklad hodný následování Babiš uvedl zestátnění společnosti Électricité de France. K vyplacení akcionářů by podle svých slov využil dividendy, které ČEZ odvádí státu jako většinovému akcionáři.

Menšinoví vlastníci „se starají pouze o zisk, a ne o lidi“, řekl Babiš Bloombergu a dodal, že stát jako stoprocentní vlastník by dokázal zajistit nižší ceny elektřiny a pružněji by investoval třeba do nových reaktorů.

Akcie ČEZ po středečním zveřejnění Babišových komentářů vyskočily až o 4,8 procenta, což je nejvíce za posledních osm měsíců, protože investoři spekulovali o získání prémie při odkupu. „A právě to bylo motorem dnešního růstu,“ uvedl analytik Bohumil Trampota z Komerční banky.

Reklama

Později akcie ČEZ část zisků odepsaly, i tak ale zavřely v plusu přes 2,7 procenta. Index PX roste už desátý den v řadě, ve středu si polepšil o 0,52 procenta na 1639,81 bodu, čímž dále vylepšil své více než 16leté maximum.

Mezi růstové se zařadila i emise výrobce cigaret Philip Morris ČR. Růst o 0,63 procenta byl pravděpodobně podpořen příznivými kvartálními výsledky mateřské společnosti, dodal Trampota.

Výraznějšímu posílení pražské burzy ve středu bránila zejména dvojice bankovních titulů. Akcie bankovní skupiny Erste oslabily o 0,32 procenta na 1250 korun. Cenné papíry Komerční banky odepsaly čtvrt procenta.

Premiér ČR Petr Fiala (ODS)

Stanislav Šulc: Do voleb zbývá 50 týdnů. Vládní tým má na přesvědčení voličů už hodně málo času

Petr Fiala, koalice SPOLU a hnutí STAN v současnosti budou muset takříkajíc podřadit. Tedy pokud chtějí po příštích volbách opět usednout do ministerských křesel a nechtějí se spokojit s opozičními poslaneckými lavicemi. Přitom nástrojů, jak přesvědčit své potenciální voliče, mnoho nemají. A opozice vlastně už nemusí skoro nic. Povede se vládnímu týmu vymyslet způsob, jak volby přeci jen důstojně přežít?

Přečíst článek

Fiala: Žádná vláda nemůže být stoprocentní. Většinu toho, co jsme slíbili, ale splníme

Vláda velmi pravděpodobně splní přes 90 procent ze svého programového prohlášení, řekl v rozhovoru premiér Petr Fiala (ODS). Pokládá to za pozitivní, když se při jeho vzniku nemohlo počítat s válkou na Ukrajině a dalšími krizemi posledních let. Za hlavní úkoly vlády do zbytku volebního období považuje Fiala důchodovou reformu, revizi sociálních dávek či novelu zákoníku práce, která má podle něj zajistit větší flexibilitu na pracovním trhu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Pražská burza měla technické potíže, začátek obchodování se pozdržel

AKTUALIZOVÁNO: Akcie ČEZ táhly celou burzu. Důvodem je navrhovaná rekordní dividenda

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme