Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zlato přepisuje rekordy. Je nejdražší v historii

Hodnota zlata v portfoliu ČNB od začátku roku vzrostla o 65 procent
ČTK
 ČTK

Cena zlata poprvé překročila 2700 dolarů (téměř 63 tisíc korun) za troyskou unci. K růstu žlutého kovu přispívá pokles úrokových sazeb a stupňující se geopolitické napětí.

Reklama

Cena zlata pokračuje v růstu a dnes poprvé za dobu záznamů překonala hranici 2700 dolarů (téměř 63 tisíc korun) za troyskou unci (31,1 gramu). Poptávku po žlutém kovu podporuje nejistota před prezidentskými volbami v USA a také napětí na Blízkém východě. K růstu ceny zlata přispívá podle analytiků rovněž snižování úrokových sazeb.

Kolem 07:30 SELČ vykazovala cena zlata podle údajů agentury Bloomberg narůst zhruba o 0,7 procenta a pohybovala se v blízkosti 2712 dolarů za unci. Od začátku roku si tak připisovala přes 30 procent.

Podle analytika Christophera Wonga ze společnosti OCBC by se cena zlata kvůli nejistotě kolem výsledku prezidentských voleb v USA a geopolitického vývoje mohla dál zvyšovat.

Izrael ve čtvrtek oznámil, že jeho vojáci zabili vůdce palestinské teroristické organizace Hamás Jahjáa Sinvára. Libanonské militantní hnutí Hizballáh pak ohlásilo přechod do nové a zintenzivněné fáze střetů s Izraelem.

Reklama

Evropská centrální banka (ECB) ve čtvrtek podle očekávání přikročila k dalšímu snížení úroků, svou depozitní sazbu zredukovala o čtvrt procentního bodu na 3,25 procenta. V září zahájila snižování úroků také americká centrální banka (Fed). Nižší úrokové sazby jsou pro cenu zlata příznivé, protože zmírňují jeho nevýhodu proti investicím, které přinášejí výnos, jako jsou například dluhopisy.

zlato

Zlato jako jistota. Investoři na něm od covidu vydělali okolo deseti procent

Investoři do zlata od covidové pandemie v roce 2020 vydělali reálně k dnešku kolem deseti procent. Cena zlata totiž za stejné období vzrostla o 46 procent, průměrný propad hodnoty úspor českých střadatelů je 37 procent, řekl spoluzakladatel ekonomického think-thanku INESS Juraj Karpiš na konferenci Vyšehradské fórum v Praze.

Přečíst článek

Češi prchají před inflací ke zlatu

Cena zlata letos zboří všechny rekordy, tvrdí analytici

Cena zlata, která letos překonává dosavadní rekordy, podle analytiků v příštích měsících zřejmě dále poroste. Důvodem je především snižování úrokových sazeb, špatná geopolitická situace či poptávka centrálních bank. Od začátku roku cena zlata vzrostla o více než 20 procent. Zlato se pohybuje několik týdnů na hraně historického rekordu nad úrovní 2500 dolarů za unci.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme