Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hledaný výraz: biohacking

Uzeniny

Biohacking: Jak si udělat funkční ledvinovou očistu

Poškodit ledviny umí nezdravý životní styl - včetně stravy s vysokým podílem uzenin a průmyslově zpracovaných jídel. Škodí jim také cukrovka a vysoký krevní tlak.

Přečíst článek
pampeliška silně pomáhá čistit játra

Biohacking: Znakem špatných jater je únava

Játra jsou orgánem často trpícím současným moderním životním stylem. Stav jater může značně ovlivnit celkové zdraví organismu i kvalitu života. Jsou největším vnitřním orgánem v těle a  jsou primárním detoxikačním orgánem. Nedetoxikují pouze zřejmé škodlivé látky z vnějšího prostředí, ale také metabolity vnitřních procesů jako je trávení, dýchání, opravy tkání a orgánů, a podobně.

Přečíst článek
O srdce se musíme starat

Biohacking: Problémy se srdcem zabijí nejvíc lidí. Jak tomu předcházet

V dalším pokračování seriálu o zdravém životním stylu Biohacking se tentokrát zaměříme na srdce a jak o ně pečovat.

Přečíst článek
Jak se starat o mozek?

Biohacking: Mozek je to nejcennější, co máme. Umíte se o něj starat?

Lidský mozek. Orgán, který nás z mnoha úhlů činí tím, čím jsme, a odlišuje nás od jiných živých forem. Návod, jak ho udržet zdravý a co nejdéle funkční až do vysokého věku, tvoří kombinace řady strategií, které je nejlepší zapojit do života co nejdříve a předejít tak jakýmkoliv problémům ještě než se objeví.

Přečíst článek
pupečník asijský

Biohacking: Gotu kola je dobrá na mozek. A dělá toho mnohem víc

Drobnolistá bahenní bylina, běžně známá jako penízovka, se v Asii tradičně používá nejen jako léčivka, ale také jako kulinářská zelenina. Má mnoho přínosů pro lidský organismus. Zlepšuje paměť, zmírňuje deprese, zlepšuje spánek a předchází vzniku rakoviny.

Přečíst článek
Bakopa drobnolistá

Biohacking: Zázrak z Indie pomůže srdci, mozku a zažene stres

Bakopa, známá také jako brahmi, pochází z Indie a dnes roste v tropických a subtropických částech světa. Existuje řada druhů bakopy, ale jako léčivka se využívá Bacopa monnieri. Brahmi, nazvaná podle hinduistického boha stvořitele Brahmy, se tradičně používá v ájurvédské medicíně jako diuretikum a tonikum pro nervový systém i srdce. Bakopa je ale zejména mocné nootropikum, což je látka zvyšující kognitivní schopnosti mozku a paměť. Používá se také k léčbě široké škály dalších zdravotních problémů, jako jsou bolesti zad, kloubů a problémů v sexuální oblasti u mužů i žen.

Přečíst článek
Astragalus, čínská medicína

Biohacking: Jak předcházet nemocem? Poradí si astragalus

Další z adaptogenů, který je tak trochu všelék. Poradí si se zánětem, posiluje imunitu a pomůže i během léčby rakoviny. Astragalus znali už staří Číňané.

Přečíst článek
Bazalka posvátná

Biohacking: Tulsi je univerzální lék proti stresu

Tulsi, nebo také bazalka posvátná (lat. Ocimum tenuiflorum nebo Ocimum sanctum) je adaptogenní bylina, používaná tradičně v ajurvédské medicíně a její název znamená v hindštině „nesrovnatelná“. Je to aromatický keř z čeledi bazalkovitých. Předpokládá se, že pochází ze severní části střední Indie a nyní již roste po celé východní Asii. Má lehkou citronovou vůni a čaj z ní připravený je považován za jeden z nejzdravějších nápojů vůbec. Tulsi, tak jako ostatní adaptogeny, funguje v lidském těle jako univerzální lék tam, kde je potřeba. Zejména jsou vhodné pro kompenzaci nezdravého životního stylu, zvláště dopadů stresu. Tulsi má schopnost pomáhat udržovat homeostázu imunitního, reprodukčního, centrálního nervového i kardiovaskulárního systému.

Přečíst článek
Paralelní Polis aneb Institut of cryptoanarchy v Praze-Holešovicích

Vlivný ekonomický server vysekl poklonu pražské Paralelní Polis. Je to místo, odkud se šíří „virus kryptosvobody“, míní

Bývalá rozsáhlá továrna v Praze-Holešovicích pulsuje kolektivní energií aktivistů za digitální práva, „cypherpunkerů“ posedlých soukromím a kryptuvěrných ideologů. Paralelní Polis funguje jako živý příklad toho, jak by svět mohl vypadat – vzorek decentralizované a vzdorovité technologie navržené tak, aby fungovaly mimo dosah vlád, zákonů a centrálních bank. Polis je místo, kde se sbíhají technologie, filozofie a aktivismus, vysekl poklonu pražskému projektu zpravodajský server CNBC.

Přečíst článek
Schizandra (lat. Schisandra chinensis)

Biohacking: Bobule pěti chutí pomáhá proti stresu i trávicím obtížím

Schizandra (latinský Schisandra chinensis, česky klanopraška čínská) je zajímavá rostlina s mnoha léčivými účinky, která se v tradiční čínské medicíně využívají již tisíce let. Konzumují se její bobule, jež mají komplexní chuť složenou z hořké, sladké, kyselé, slané a pálivé. Proto se schizandře někdy říká "bobule pěti chutí". Patří do skupiny léčivek zvaných adaptogeny. To jsou rostliny, které v těle zasahují tam, kde je potřeba. Zejména jsou schopné kompenzovat problémy spojené se stresem a špatným životním stylem.

Přečíst článek
Čaj z gynostemy působí lépe než káva

Biohacking: Čaj z gynostemy působí lépe než káva. A je zdravější

Gynostema pětilistá nazývaná také jiaogulan je druh liány, která pochází z jižní Číny a používá se v tradičních medicínských systémech v Asii. V nich se podává na zvýšení energie a podporu dlouhověkosti. V jejích listech najdeme mnoho zajímavých látek, jako jsou rostlinné steroly, flavonoidy, ginsenosidy a saponiny, které mají mnoho zdraví prospěšných efektů. Jsou také bohaté na enzymy, vitaminy a minerály.

Přečíst článek
Doplnění energie - ilustrační snímek

Biohacking: Zapomeňte na kafe i energetické nápoje. Doplnit energii lze rodiolou

Rodiola neboli rozchodnice růžová je již po staletí součástí tradičních medicínských systémů praktikovaných po celém světě, zejména v některých částech Evropy, Asie a Ruska. Biohackeři ji doporučují pro doplnění energie, ale také má výrazné účinky na zlepšení nálad srovnatelné s antidepresivy.

Přečíst článek
Zdraví, wellness, biohacking

Biohacking: Adaptogen, co má účinky kofeinu a ještě působí proti virům i oparu

Eleuterokok je další z řady adaptogenů, které v seriálu Biohacking představujeme. Působí stimulačně, jako antivirotikum, i proti oparům - a také proti syndromu estrogenové dominance.

Přečíst článek
Withanie snodárná neboli Ašvaganda

Biohacking: Lepší než antidepresiva? Léčebné účinky byliny ašvagandy již potvrzují i vědci

Ašvaganda je v sanskrtu název pro tradiční bylinu používanou v ajurvédské medicíně, která se latinsky jmenuje Withania somnifera, česky pak Withanie snodárná. Několik desetiletí je již známá i v západní kultuře a za ta léta byla podrobena řadě studií. Výsledek? Bylina pomáhá zlepšit celou řadu neduhů.

Přečíst článek
Biohacking: Opalovat se dá i bez krémů. Má to ale svá pravidla

Biohacking: Opalovat se dá i bez krémů. Má to ale svá pravidla

Jak se vypořádat se specifickými aspekty léta podle biohackingu? V létě můžeme být více motivovaní zařadit do každodenního života zdraví prospěšné lifestylové změny než v jiných ročních obdobích.

Přečíst článek

News box

Rusko jedná se státy mezivládní organizace BRICS o vytvoření mezinárodní 🏛️ burzy drahých kovů. Státy BRICS ale neplánují vytvořit samostatný platební systém. Problémy s platbami, které jsou jednou z hlavních překážek spolupráce v rámci bloku, vyřeší využíváním stávajících systémů. Na závěr třídenního summitu uskupení v Kazani to podle agentury Reuters řekl ruský prezident Vladimir Putin.
Vladimir Putin dnes po summitu BRICS  obvinil Západ z nespravedlivého rozšiřování Severoatlantické aliance, píše agentura TASS. Rusko to podle něj změní.
Vladimir Putin  nepopřel tvrzení, že Severní Korea vyslala své vojáky do Ruska, napsala agentura Reuters. Šéf Kremlu na tiskové konferenci po summitu skupiny BRICS dodal, že je na Moskvě, jak naplní smlouvu o vzájemné obraně, kterou letos uzavřela s Pchjongjangem.
Francouzská ministryně kultury Rachida Datiová dnes zmínila možnost, že by se za vstup do pařížské katedrály Notre-Dame nově platilo vstupné 5️⃣ eur (126 korun). Vybrané peníze by posloužily k opravě církevních památek v celé Francii, řekla Datiová v rozhovoru pro deník Le Figaro. Diecéze se ale ohradila, že vstup do kostelů by měl být vždy zdarma, píše AFP.
Pražská burza opět posílila. Index PX si dnes především díky akciím Moneta Money Bank polepšil o 0️⃣,4️⃣8️⃣ procenta na 1647,69 bodu. Hlavní burzovní index roste nepřetržitě od předminulého čtvrtka a je na nejsilnějších hodnotách od června 2008. 
Smírné řešení sporu o evidenci předsedy ANO Andreje Babiše jako agenta komunistické tajné policie mohlo být podle premiéra 👨 Petra Fialy (ODS) slovenskou protislužbou za to, že šéf ANO otevřeně podporoval nynějšího slovenského premiéra Roberta Fica. Fiala to dnes řekl ve Sněmovně s tím, že o tom kolovaly spekulace už před rokem s odvoláním na Babišovy spolupracovníky.
Slovenský premiér 👨 Robert Fico zpochybnil význam očkování proti onemocnění covid-19 i samotné vakcíny, kterými řada zemí včetně Slovenska hlavně během silných vln koronavirové nákazy očkovala své obyvatele. Fico se rovněž vyslovil proti případnému posílení pravomocí Světové zdravotnické organizace (WHO) v souvislosti s jakoukoliv pandemií.
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB)  upozorňuje na útočníka, který se vydává za společnosti Amazon, Microsoft nebo české instituce. V Česku úřad zatím zaznamenal desítky případů, uvedl to na webu. Cílem mají být zřejmě vládní a armádní instituce, ale i soukromé společnosti v řadě sektorů. 
Ruští poslanci dnes v prvním čtení  schválili návrh státního rozpočtu na příští rok a rozpočtový výhled pro další dva roky, uvedla ruská média. Návrh počítá se zvýšením obranných výdajů v příštím roce o 30 procent, napsala agentura AFP, která připomněla, že v letošním roce výdaje Ruska na armádu vzrostly o 70 procent. 
Čistý zisk sítě drogerií Rossmann loni v Česku meziročně 📉 klesl o téměř 27 procent na 146,2 milionu korun. Naopak konkurenčnímu řetězci dm drogerie markt za účetní rok, který trval od 1. října 2022 do 30. září 2023, čistý zisk meziročně stoupl o zhruba 1,7 procenta na 482,7 milionu korun. 
Reklama
Doporučujeme