Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hledaný výraz: biohacking

Děti méně trpí ADHD

Biohacking: Tryptofan pomáhá snižovat projevy ADHD u dětí. Dospělým léčí depresi

Tryptofan je další z řady esenciálních aminokyselin, kterou musíme konzistentně získávat stravou, protože si je nedokážeme v těle sami vytvořit. Jsou přitom klíčové pro správný chod organismu, jsou důležité například pro výstavbu a obnovu svalové tkáně, pomáhají s funkcí neurotransmiterů, zásobují mozek dostatkem energie a vyrovnávají hladinu cukru v krvi. Tryptofan je přitom zásadní pro tvorbu důležité emoce – štěstí.

Přečíst článek
Keto dieta

Biohacking: Protein je modla, přitom škodí. Kolik bílkovin tedy jíst?

Bílkoviny jsou dnes populárně popisovány jako bezvýhradně pozitivní živina, která je neškodnou alternativou „zlých“ tuků nebo sacharidů v jídle. Biochemická pravda je ale trochu jinde. Co se stane, když lidé jedí příliš moc proteinu?

Přečíst článek
Maso patří k hlavním zdrojům lysinu

Biohacking: Lysin se zkoumá při boji s rakovinou a depresemi. Najdete ho i v bůčku

Lysin je esenciální aminokyselina. Lidské tělo se bez něj zkrátka neobejde, ale zároveň si jej nedokáže vyrobit. Přitom pokud jej má tělo dostatek, lépe fungují jeho vnitřní procesy, organismus se lépe vyrovnává s úzkostmi a téměř zázračně umí léčit opary. A kde ho najdete nejvíc? V mase.

Přečíst článek
Chůze, walking

Rychlá chůze může zabránit předčasnému úmrtí. A stačí i jen 11 minut denně

Člověk nemusí být běžec nebo se aktivně věnovat nějakému sportu, aby mohl pocítit pozitivní dopady pravidelného pohybu. Dostačující by mohla být i rychlá každodenní procházka, vyplývá z britské studie. Pouhých 11 minut chůze denně by podle ní mohlo zabránit každému desátému předčasnému úmrtí, píše web BBC.

Přečíst článek
Kulturista

Biohacking: Kulturisté ho vyzkoušeli první. Glutamin ale potřebuje každý, hlavně pro zdravá střeva

Aminokyseliny jsou stavebními kameny bílkovin. Pomáhají tělu vytvářet svaly, iniciovat chemické procesy, transportovat živiny a předcházet nemocem. Tělo si vyrobí jen 11 z těch, co potřebuje. Zbylé aminokyseliny je potřeba dodat tělu prostřednictvím stravy nebo doplňků.

Přečíst článek
Japonská polévka - ilustrační foto

Biohacking: Proč je japonská kuchyně tak zdravá? Stojí za tím látka zvaná PQQ

Pyrrochinolinchinon (PQQ) je nepříliš známá, ale přitom důležitá sloučenina, funkcemi podobná vitamínům. Je nezbytná pro správnou funkci buněk a dobré zdraví a tělo ho samo zároveň neumí vyrobit. V současné době se však za vitamín nepovažuje a patří do skupiny růstových faktorů. Získávat jej lze ze stravy, zejména z fermentovaných potravin.

Přečíst článek
Odpočiňte si a dopřejte si víkend pro sebe

Odpočiňte si a dopřejte si víkend pro sebe. Jak na regeneraci?

Najděte si čas jen sami na sebe. Regeneraci naše tělo potřebuje, jen když načerpá zpět ztracené síly, může zase fungovat. Jak na ni? 

Přečíst článek
šilajit, mumio

Biohacking: Šilajit. Zní to jako šarlatánství, ale funguje. Snižuje tuk v krvi a zvyšuje testosteron

Možná jej znáte pod názvem mumio. Je to příbuzný ropy nebo uhlí, vozí se z Nepálu a Ruska a má řadu skoro zázračných účinků. Třeba na plodnost.

Přečíst článek
Zelený čaj - ilustrační foto

Biohacking: Rutin tlumí nástup Alzheimerovy choroby. A nejen to

Vědci stále lépe chápou procesy v těle, které vedou ke stárnutí organismu. Na zpomalení stárnutí se pozitivně podepisuje celá řada látek, které postupně představujeme v seriálu Biohacking. Tentokrát se budeme věnovat rutinu, látce, která má pozitivní vliv zejména na srdeční činnost, ale také tlumí nástup neurodegenerativních chorob v čele s Alzheimerovou chorobou či Parkinsonem. Rutin přitom najdeme v běžných potravinách, včetně jablek nebo třeba v zeleném čaji.

Přečíst článek
Jahody obsahují spoustu fisetinu

Biohacking: Tajemství zdravého ovoce odhaleno. Obsahuje fisetin, který omlazuje mozek i srdce

Jednou z klíčových anti-aging molekul, která si stále významněji dobývá místo ve vědě a medicíně, je fisetin. Pomáhá předcházet řadě největších nebezpečí pro fyziologické stárnutí. Nejvíce jej obsahují jahody.

Přečíst článek
Chřest, zdravá strava

Biohacking: "Mistr antioxidant", který předpoví délku našeho života

Experti zabývající se dlouhověkostí tvrdí, že je pro naše zdraví tak klíčový, že hladina glutathionu v našich buňkách se stává předpovědí délky života. Jeho produkci lze ale podpořit správnou stravou a vhodně zvolenými doplňky stravy.

Přečíst článek
Hovězí maso je největším přirozeným zdrojem koenzymu Q10

Biohacking: Všichni jej známe, co ale skutečně umí koenzym Q10? Víc, než byste čekali

Koenzym Q10 je velmi známý doplněk stravy, který je běžně doporučován k užívání zejména starší generaci či pacientům se srdečními problémy. O jakou vlastně látku se ale vlastně jedná? K čemu je dobrá? A komu nejvíce pomůže k lepšímu zdraví a delšímu životu.

Přečíst článek
Krab, mořské plody

Biohacking: Zánět tělo chrání, ale moc ho škodí. Astaxantin pomůže

Astaxantin. Zní to jako zaklínadlo, ale je to účinný antioxidant. Patří mezi hity anti-age přípravků. Chrání mozek i srdce a pleť.

Přečíst článek
Kurkuma, kurkumin, koření

Biohacking: Kurkuma je těžká váha pro zdraví a proti stárnutí, protože ničí zánět. Zádrhel tam ale je

Stárnutí, trombóza, deprese, zánět a revma. Proti tomu všemu bojuje kurkumin. Jen si člověk musí ohlídat, aby se dobře vstřebal.

Přečíst článek
Biohacking: Jezte jablka. Obsahují fantastický všelék quercetin

Biohacking: Jezte jablka. Obsahují fantastický všelék quercetin

Začátek roku je tradičně časem předsevzetí. Pokud jste si slíbili, že se budete lépe starat třeba o své tělo, v dalším pokračování seriálu Biohacking se dozvíte, jak využít antiaging molekulu quercetin (kvercetin). Jde o užitečnou látku, která je přítomná v řadě potravin a v řadě studií byly prokázány její antikarcinogenní, protizánětlivé a antivirové účinky.

Přečíst článek

News box

Rusko jedná se státy mezivládní organizace BRICS o vytvoření mezinárodní 🏛️ burzy drahých kovů. Státy BRICS ale neplánují vytvořit samostatný platební systém. Problémy s platbami, které jsou jednou z hlavních překážek spolupráce v rámci bloku, vyřeší využíváním stávajících systémů. Na závěr třídenního summitu uskupení v Kazani to podle agentury Reuters řekl ruský prezident Vladimir Putin.
Vladimir Putin dnes po summitu BRICS  obvinil Západ z nespravedlivého rozšiřování Severoatlantické aliance, píše agentura TASS. Rusko to podle něj změní.
Vladimir Putin  nepopřel tvrzení, že Severní Korea vyslala své vojáky do Ruska, napsala agentura Reuters. Šéf Kremlu na tiskové konferenci po summitu skupiny BRICS dodal, že je na Moskvě, jak naplní smlouvu o vzájemné obraně, kterou letos uzavřela s Pchjongjangem.
Francouzská ministryně kultury Rachida Datiová dnes zmínila možnost, že by se za vstup do pařížské katedrály Notre-Dame nově platilo vstupné 5️⃣ eur (126 korun). Vybrané peníze by posloužily k opravě církevních památek v celé Francii, řekla Datiová v rozhovoru pro deník Le Figaro. Diecéze se ale ohradila, že vstup do kostelů by měl být vždy zdarma, píše AFP.
Pražská burza opět posílila. Index PX si dnes především díky akciím Moneta Money Bank polepšil o 0️⃣,4️⃣8️⃣ procenta na 1647,69 bodu. Hlavní burzovní index roste nepřetržitě od předminulého čtvrtka a je na nejsilnějších hodnotách od června 2008. 
Smírné řešení sporu o evidenci předsedy ANO Andreje Babiše jako agenta komunistické tajné policie mohlo být podle premiéra 👨 Petra Fialy (ODS) slovenskou protislužbou za to, že šéf ANO otevřeně podporoval nynějšího slovenského premiéra Roberta Fica. Fiala to dnes řekl ve Sněmovně s tím, že o tom kolovaly spekulace už před rokem s odvoláním na Babišovy spolupracovníky.
Slovenský premiér 👨 Robert Fico zpochybnil význam očkování proti onemocnění covid-19 i samotné vakcíny, kterými řada zemí včetně Slovenska hlavně během silných vln koronavirové nákazy očkovala své obyvatele. Fico se rovněž vyslovil proti případnému posílení pravomocí Světové zdravotnické organizace (WHO) v souvislosti s jakoukoliv pandemií.
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB)  upozorňuje na útočníka, který se vydává za společnosti Amazon, Microsoft nebo české instituce. V Česku úřad zatím zaznamenal desítky případů, uvedl to na webu. Cílem mají být zřejmě vládní a armádní instituce, ale i soukromé společnosti v řadě sektorů. 
Ruští poslanci dnes v prvním čtení  schválili návrh státního rozpočtu na příští rok a rozpočtový výhled pro další dva roky, uvedla ruská média. Návrh počítá se zvýšením obranných výdajů v příštím roce o 30 procent, napsala agentura AFP, která připomněla, že v letošním roce výdaje Ruska na armádu vzrostly o 70 procent. 
Čistý zisk sítě drogerií Rossmann loni v Česku meziročně 📉 klesl o téměř 27 procent na 146,2 milionu korun. Naopak konkurenčnímu řetězci dm drogerie markt za účetní rok, který trval od 1. října 2022 do 30. září 2023, čistý zisk meziročně stoupl o zhruba 1,7 procenta na 482,7 milionu korun. 
Reklama
Doporučujeme