Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hledaný výraz: biohacking

Newstream proniká na další platformu, s nakladatelstvím Práh vydává dvě knihy

Vydavatelství Newstream Agency dále rozšiřuje záběr: vedle webu, tištěných magazínů, eventů, podcastů a videí vstupuje do vydávání knih. Ve spolupráci s nakladatelstvím Práh nyní vycházejí dvě knihy autorů newstream.cz.

Přečíst článek

Jak vyzrát na umělou inteligenci? Poradí kniha Stanislava Šulce, autora newstream.cz

Nakladatelství Práh vydává knihu Umělá inteligence: Vítejte v nové realitě, v níž kmenový autor portálu newstream.cz Stanislav Šulc zachycuje postupný vývoj informačních technologií vrcholící současnou vlnou zájmu o takzvanou generativní umělou inteligenci. Kniha vychází dva roky po uvedení ChatuGPT pro veřejnost, které je považováno za zlomový okamžik v rozvoji nejen AI, ale technologií obecně.

Přečíst článek
Nigella sativa neboli Černucha setá, též černý kmín

Biohacking: Černý kmín má silné antioxidační a antibakteriální efekty

Černucha setá, latinsky Nigella sativa, nebo také černý kmín je semínko rostliny, která je po staletí pěstována jako koření a medicinální bylina původem ze Středomoří. Kmínu příbuzná není, ale kulinářsky se používá obdobně, proto dostala toto jméno. Jako koření se používá do kari směsí a podobných jídel s tím, že chuťově je semeno aromatické a připomíná kombinaci cibule, černého pepře a oregana. Z černuchy se lisuje olej, který lze použít v kuchyni jako výraznou složku jídla či jako léčivo.

Přečíst článek
kolostrum se nejčastěji získává z kravského mléka

Biohacking: Kolostrum je unikátním pomocníkem k lepší imunitě

Kolostrum je dnes populární doplněk stravy, vhodný jak pro děti, tak pro dospělé. Jedná se o první mléko vytvořené v mléčných žlázách savců, které se tvoří ještě v těhotenství a krátce po porodu. Jeho složení je odlišné od toho, které má normální „zralé mléko“, a tím má také jiné účinky. Kravské mléko je pro lidi samozřejmě primárně potravinou, vzácné kolostrum je ale díky koncentraci specifických látek spíše léčivem. Až několik dní trvá, než se u savčí matky vytvoří mateřské mléko v podobě, jak ho známe. Do té doby se potomkovi dostává kolostra jako malého množství potravy.

Přečíst článek

Biohacking: Chodí chřipka okolo. Co jíst, abychom se jí ubránili

S příchodem studeného počasí se často z našeho jídelníčku vytrácí pestrost. A to je škoda. Podzim nabízí mnoho chutných plodů, které jsou napěchovány vitamíny na podporu imunity. Už naši předkové věděli, že denně jedno jablíčko udržuje stálé zdravíčko.

Přečíst článek
Olivový olej

Biohacking: Bez tuků se lidská kuchyně neobejde. Je ale třeba dbát, jaké používáme

Představitelé rodu Homo tepelně zpracovávají svou potravu od dob, kdy byli schopni kontrolovat a posléze i rozdělávat oheň. Známá je hypotéza, že se zapojením ohně do zpracování potravy se zvětšil našim předkům objem mozku, což může za inteligenční vývoj zástupců rodu Homo. Míra tohoto vlivu je zatím předmětem debat, ale pravda je, že dodnes máme rádi tepelně zpracovanou potravu, a to nejen v případě jídla, které je ke konzumaci za syrova nevhodné či je syrové dokonce škodlivé.

Přečíst článek
MUDr. Karolína Velebová

Lékařka olympioniků Karolína Velebová: Smiřme se s tím, že stárneme

Patří k nejlepším lékařkám pohybového aparátu u nás. A když se některému vrcholovému sportovci něco přihodí, pravděpodobně skončí v její ordinaci. Karolína Velebová založila kliniku Body Solution Clinic. Jak těžké je v Česku podnikat v oblasti zdravotní péče? A proč může být podzim velmi nebezpečný pro amatérské sportovce? Na to odpovídá prestižní lékařka v rozhovoru pro magazín Newstream CLUB.

Přečíst článek
Cordyceps

Biohacking: Cordyceps pomůže srdci, trávicímu systému a odstraní stres

Jako ostatní populární medicinální houby, i Cordyceps se stal pomocníkem při zdravotních problémech dnešního moderního člověka. Jedná se o houbu, která je pro své výrazné zdraví vylepšující účinky v čínské medicíně používána po tisíce let. Jde o parazitickou houbu, které existují stovky druhů. Podobně jako univerzálně používaná reishi je i cordyceps adaptogenem. To znamená, že v těle kompenzuje negativní dopady stresu a posiluje organismus, zvyšuje energii a potlačuje únavu.

Přečíst článek
ilustrační foto

Biohacking: Jak ve zdraví přežít nástup podzimu

Příchod podzimních plískanic a nižších teplot se často projeví na snížené imunitě obyvatel a vyšší incidenci řady infekčních nemocí zejména horních a dolních cest dýchacích. Změna ročních období se děje neustále a z evolučního hlediska by na ni měl organismus být zvyklý, zejména u průměrně zdravého dospělého jedince. Pokud tomu tak není, značí to již určitou patologii v těle, nebo alespoň chronickou nerovnováhu v životním stylu projevující se problémy na fyzické a psychické úrovni. Tyto můžeme napravit konkrétními strategiemi a náš každodenní přístup změnit k lepšímu. To se projeví na všech úrovních: lepší imunitě, náladě i hladině energie.

Přečíst článek
Moringa je trendy doplněk stravy

Biohacking: Zázračný elixír života existuje. Moringa oddaluje stárnutí

Moringa je trendy doplněk stravy možná proto, že kombinuje účinnost a širokospektrálnost multivitamínu s přirozeným vzhledem zelené byliny. Jde o rychle rostoucí strom, který se hojně vyskytuje v Asii a Africe a všechny jeho části jsou vhodné k lidské výživě. Jako univerzální tonikum se moringa používá tisíce let v tradičních východních medicínským naukách.

Přečíst článek

Biohacking: Recept proti blbé náladě? Hrst rajčat denně

Cukety i rajčata nejen skvěle chutnají, ale hlavně zlepšují lidem zdraví. Obsahují lykopen, který podporuje obranyschopnost organismu a dokonce blokuje rakovinové bujení.

Přečíst článek
Lesklokorka lesklá

Biohacking: Houba reishi má blahodárný vliv na lidské zdraví. Pomoci může i v boji s rakovinou

Medicinální houby jsou součástí východní medicíny po tisíciletí. V naší západní kultuře jsme zvyklí spíše chutné druhy hub konzumovat jako potravinu. Dnes houby sbíráme či i pěstujeme pro jejich kulinářské využití, ale můžeme je také používat jako léčivé prostředky. Jedna z těch nejznámějších a nejpoužívanějších medicínských hub je reishi, neboli lesklokorka lesklá.

Přečíst článek
Kortizol je hormon, který potřebujeme naprosto nutně pro zdravé fungování těla

Biohacking: Kortizol je pro lidské tělo nezbytný, může však i pořádně potrápit

Kortizol je steroidní hormon, vylučovaný žlázami s vnitřní sekrecí, nadledvinkami. Je to párový orgán, „sedící“ na každé ledvině. Kortizol je hormon, který potřebujeme naprosto nutně pro zdravé fungování těla. Naše tělo je ale také náchylné mít kortizolu přebytek nebo i nedostatek.

Přečíst článek

Biohacking: Fytochemikálie aneb soubor pro lidské tělo prospěšných látek

Často se můžeme dočíst o rostlinných látkách nazvaných polyfenoly. Ve velkých množstvích je obsahují takzvané superpotraviny, což je moderní fenomén, který má označovat velmi zdravé přirozené potraviny, které zlepšují zdraví. To bývá potvrzeno vědou i dlouholetými zkušenostmi. Pravda je, že superpotravina je cokoliv, co je přirozeným jídlem pro člověka a co mu dodá mikroživiny jako vitamíny a minerály. Kromě vitamínů a minerálů, což jsou látky akutně nezbytné pro zachování života, existují i další látky, které jsou přítomné zejména v rostlinných potravinách.  Nazývají se souhrnným názvem fytochemikálie a jsou stejně tak nezastupitelné při zachování dlouholetého zdraví člověka. Problémem je, že věda ani dnes často nemá zcela jasno, jak řada z nich v našem organismu funguje, jak se metabolizují, či jejich interakce s dalšími látkami ve stravě.

Přečíst článek
ilustrační foto

Biohacking: Choďte se v létě koupat ven. Má to měřitelné pozitivní dopady na zdraví

Léto nám díky vyšším teplotám umožňuje trávit čas v místních zeměpisných šířkách tak, jak jiná roční období těžko. Jsme motivování k častějšímu pobytu mimo uzavřené budovy, v nichž ve studenějších obdobích roku trávíme čas převážně. Součástí toho je koupání a plavání ve vodě a možná i v otevřené přírodě. To má významný ozdravný vliv na lidské tělo.

Přečíst článek

News box

Rusko jedná se státy mezivládní organizace BRICS o vytvoření mezinárodní 🏛️ burzy drahých kovů. Státy BRICS ale neplánují vytvořit samostatný platební systém. Problémy s platbami, které jsou jednou z hlavních překážek spolupráce v rámci bloku, vyřeší využíváním stávajících systémů. Na závěr třídenního summitu uskupení v Kazani to podle agentury Reuters řekl ruský prezident Vladimir Putin.
Vladimir Putin dnes po summitu BRICS  obvinil Západ z nespravedlivého rozšiřování Severoatlantické aliance, píše agentura TASS. Rusko to podle něj změní.
Vladimir Putin  nepopřel tvrzení, že Severní Korea vyslala své vojáky do Ruska, napsala agentura Reuters. Šéf Kremlu na tiskové konferenci po summitu skupiny BRICS dodal, že je na Moskvě, jak naplní smlouvu o vzájemné obraně, kterou letos uzavřela s Pchjongjangem.
Francouzská ministryně kultury Rachida Datiová dnes zmínila možnost, že by se za vstup do pařížské katedrály Notre-Dame nově platilo vstupné 5️⃣ eur (126 korun). Vybrané peníze by posloužily k opravě církevních památek v celé Francii, řekla Datiová v rozhovoru pro deník Le Figaro. Diecéze se ale ohradila, že vstup do kostelů by měl být vždy zdarma, píše AFP.
Pražská burza opět posílila. Index PX si dnes především díky akciím Moneta Money Bank polepšil o 0️⃣,4️⃣8️⃣ procenta na 1647,69 bodu. Hlavní burzovní index roste nepřetržitě od předminulého čtvrtka a je na nejsilnějších hodnotách od června 2008. 
Smírné řešení sporu o evidenci předsedy ANO Andreje Babiše jako agenta komunistické tajné policie mohlo být podle premiéra 👨 Petra Fialy (ODS) slovenskou protislužbou za to, že šéf ANO otevřeně podporoval nynějšího slovenského premiéra Roberta Fica. Fiala to dnes řekl ve Sněmovně s tím, že o tom kolovaly spekulace už před rokem s odvoláním na Babišovy spolupracovníky.
Slovenský premiér 👨 Robert Fico zpochybnil význam očkování proti onemocnění covid-19 i samotné vakcíny, kterými řada zemí včetně Slovenska hlavně během silných vln koronavirové nákazy očkovala své obyvatele. Fico se rovněž vyslovil proti případnému posílení pravomocí Světové zdravotnické organizace (WHO) v souvislosti s jakoukoliv pandemií.
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB)  upozorňuje na útočníka, který se vydává za společnosti Amazon, Microsoft nebo české instituce. V Česku úřad zatím zaznamenal desítky případů, uvedl to na webu. Cílem mají být zřejmě vládní a armádní instituce, ale i soukromé společnosti v řadě sektorů. 
Ruští poslanci dnes v prvním čtení  schválili návrh státního rozpočtu na příští rok a rozpočtový výhled pro další dva roky, uvedla ruská média. Návrh počítá se zvýšením obranných výdajů v příštím roce o 30 procent, napsala agentura AFP, která připomněla, že v letošním roce výdaje Ruska na armádu vzrostly o 70 procent. 
Čistý zisk sítě drogerií Rossmann loni v Česku meziročně 📉 klesl o téměř 27 procent na 146,2 milionu korun. Naopak konkurenčnímu řetězci dm drogerie markt za účetní rok, který trval od 1. října 2022 do 30. září 2023, čistý zisk meziročně stoupl o zhruba 1,7 procenta na 482,7 milionu korun. 
Reklama
Doporučujeme