Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ADAX Fond firemního nástupnictví přinesl investorům mimořádné zhodnocení 22,41 procenta

ADAX Fond firemního nástupnictví přinesl investorům mimořádné zhodnocení 22,41 procenta
iStock
Newstream & Partner

ADAX Fond firemního nástupnictví SICAV uzavřel poslední hospodářský rok s vynikajícím zhodnocením pro své investory. Třída A od milionu korun dosáhla zhodnocení 15,45 procenta, třída C od 10 milionů korun vykázala zhodnocení 22,41 procenta. Fond rovněž významně navýšil objem aktiv. V následujícím období ADAX plánuje akvizice dalších společností.

Reklama

„Naše strategie zaměřená na akvizice českých a slovenských firem s vysokým růstovým potenciálem a potenciálem zahraniční expanze se ukázala jako velmi úspěšná,“ říká Václav Salač, výkonný ředitel ADAX Fondu firemního nástupnictví.

K výborným výsledkům přispěly také akvizice inovativního výrobce ekologických papírových kelímků Ekobal Rožnov, závodu Boneco CR, díky čemuž portfoliová společnost fondu CM-Trade rozšířila své produktové portfolio, nebo úspěšné dokončení nákupu předního českého dodavatele systémů záložního napájení UPS Technology ve spolupráci s fondem Genesis Growth Equity Fund.

Výrazně také vzrostla hodnota aktiv spravovaných fondem. Zatímco ke konci roku 2023 přesáhla jejich hodnota 205 milionů korun, k 31. 3. 2024 šlo už o částku 343 milionů korun, což představuje nárůst o 67 procent. Ve druhém čtvrtletí 2024 navíc jejich hodnota dále rostla. Enterprise value společností v portfoliu fondu k 31. 3. 2024 dosáhla hodnoty 518 milionů korun. Za rok 2023 tyto firmy vykázaly tržby 525 milionů korun při EBITDA 88 milionů.

Fond chystá další akvizice

„Jsme si pochopitelně vědomi toho, že náš fond je pořád relativně malý, nicméně roste velmi dynamicky a v souladu s nastavenými cíli. Naší ambicí je stát se relevantním hráčem na českém trhu soukromého kapitálu v segmentu SME a nabízet majitelům tradičních a rodinných firem perspektivní řešení otázky nástupnictví a generační výměny,“ konstatoval David Fogad, investiční a správní ředitel ADAX Fondu firemního nástupnictví.

Reklama

Aby bylo možné v podobném tempu navyšování hodnoty portfolia pokračovat i nadále, pracuje ADAX Fond firemního nástupnictví, který od roku 2021 buduje diverzifikované portfolio českých a slovenských firem, kterým poskytuje nejen investice a know-how, ale také globální obchodní příležitosti, na několika dalších akvizicích.

„Průběžně vyhodnocujeme desítky investičních příležitostí a detailněji se nyní zajímáme cca o šest společností. Do konce roku plánujeme naše portfolio rozšířit o další dvě až tři firmy s vysokým růstovým potenciálem. S každou další akvizicí nejen rozšiřujeme portfolio fondu a zvyšujeme hodnotu pro naše investory, ale také se snažíme o pozitivní dopad na zdejší podnikatelské prostředí tím, že podporujeme stabilní a udržitelný rozvoj firem pod naším vedením,“ uzavírá Václav Salač, výkonný ředitel ADAX Fondu firemního nástupnictví.

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Mohlo být i hůř. Realitní fondy kvalifikovaných investorů vynesly průměrně deset procent

Mohlo být i hůř. Realitní fondy kvalifikovaných investorů vynesly průměrně deset procent

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme