Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Agrofert a firmy exministra Milka vrátily dotace určené pro malé zemědělce

Andrej Babiš a Jiří Milek na archivním snímku z roku 2017
Profimedia
 ČTK

Kromě Agrofertu vracel dotace také koncern Úsovsko exministra zemědělství za ANO Jiřího Milka (na snímku z roku 2017 s tehdejším premiérem Andrejem Babišem). Podle webu iROZHLAS.cz se spor týkal dotací na zavlažování a restrukturalizaci sadů. Stát po firmách požadoval 29 milionů korun. Kromě zmíněných koncernů dotace čerpala ještě Pomona Těšetice.

Reklama

Úředníci vymáhali peníze po firmách od roku 2018, společnosti ale pochybení odmítaly. Rozhodnutí, že peníze musí firmy do tuzemského státního rozpočtu vracet, vydala Evropská komise letos 5. dubna.

Agrofert a Úsovsko vrátily dotace i s úroky 24. dubna a 30. dubna. „Nelze vyloučit, že jedním z důvodů vrácení dotace byla hrozba vydání inkasního příkazu a s tím související nemožnost čerpání národních dotací,“ uvedl pro iROZHLAS.cz a Český rozhlas Radiožurnál mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Auditoři Evropské komise našli chyby během prověrky před třemi lety, na počátku roku 2021. Že se finanční podpora určená pro malé dostala tam, kam neměla, věděli ale čeští úředníci na ministerstvu zemědělství už v roce 2018. Firmy, které měly peníze vracet, se obrátily na soud, který sice dal za pravdu českým úřadům, ale zároveň rozhodl, že dotace se vracet nemusí, protože ministerstvo nemá k jejich vymožení oporu v zákoně, uvádí iROZHLAS.cz. Změna podle něj přišla letos v dubnu s rozhodnutím Evropské komise.

Dotčené firmy mají možnost se opět obrátit na soud. Případné žaloby proti ministerstvu by v takovém případě musely směrovat na pražský městský soud. Podle jeho mluvčího Adama Weniga ale žádná stížnost dosud nepřišla, uvedl rozhlas.

Reklama

Sídlo holdingu Agrofert spojeného s expremiérem a šéfem ANO Andrejem Babišem v pražském Chodově.

Agrofertu klesl zisk o více než 80 procent

Zisk holdingu Agrofert, působícího v zemědělství, potravinářství či chemii, loni meziročně klesl o 84 procent na 2,09 miliardy korun. Tržby se snížily o 14 procent na 212 miliard, hlavně v chemii a zemědělství. Holding to dnes oznámil v tiskové zprávě.

Přečíst článek

Kauza Čapí hnízdo ve Štrasburku. Europarlament bude hlasovat o zbavení imunity poslankyně Nagyové

Vrchní soud v Praze požádá Evropský parlament (EP) o zbavení imunity Jany Nagyové, která je spolu s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem obžalovaná v kauze Čapí hnízdo. Nyní soud shromažďuje podklady k podání žádosti. Informaci Deníku N potvrdil mluvčí soudu Vít Vatra. Nagyová byla do EP zvolena za ANO na začátku června, imunitu by měla získat zahájením první schůze v červenci. Nagyová na žádost o reakci nereagovala.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme