Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AI prostě táhne. Firma Nvidia je díky ní nejhodnotnější firmou světa

Akcie Nvidie mohou díky silnému růstu překonat tržní hodnotu Amazonu
ČTK
 ČTK

Americký výrobce čipů Nvidia se díky pokračujícímu růstu ceny svých akcií stal nejhodnotnější firmou na světě. Tržní hodnota podniku se dnes vyšplhala až na zhruba 3,3 bilionu dolarů (přes 76 bilionů korun), uvedla agentura Bloomberg. Společnost Nvidia stojí v čele světového trhu s čipy pro umělou inteligenci (AI) a v poslední době výrazně těží z prudkého růstu zájmu o tuto technologii.

Reklama

Od začátku letošního roku cena akcií firmy Nvidia vzrostla o více než 170 procent. Dnes Nvidia z hlediska tržní hodnoty předstihla softwarovou společnost Microsoft i technologickou firmu Apple, které se v poslední době přetahovaly o vedoucí pozici, píše agentura Bloomberg.

Analytik Daniel Ives ze společnosti Wedbush Securities předpověděl, že firmy Nvidia, Apple a Microsoft budou v průběhu následujícího roku soupeřit o to, která z nich v tržní hodnotě jako první překročí hranici čtyř bilionů dolarů. „Grafické čipy společnosti Nvidia jsou v podstatě novým zlatem či ropou v technologickém sektoru,“ prohlásil rovněž.

Společnost Nvidia minulý měsíc oznámila, že její čistý zisk se v prvním finančním čtvrtletí končícím v dubnu více než zesedminásobil na 14,88 miliardy dolarů z 2,04 miliardy dolarů před rokem.

Datové centrum, ilustrační smínek

CoreWeave přihazuje další miliardy do datacenter v Evropě. Těží z partnerství s Nvidií

Poskytovatel specializovaných cloudových služeb CoreWeave plánuje investovat v Evropě dalších 2,2 miliardy dolarů (téměř 50 miliard korun) k uspokojení rostoucí poptávky po infrastruktuře pro umělou inteligenci (AI). Celkové investice firmy v regionu se tak zvýší na 3,5 miliardy dolarů, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Reklama

Datové centrum Googlu v Nizozemsku

Bigtechy se tlačí do jihovýchodní Asie. Google v Malajsii investuje miliardy

Google investuje dvě miliardy dolarů (45,9 miliardy korun) do svého prvního datového centra a centra pro cloudové služby v Malajsii. Oznámená investice je zatím největší investicí Googlu v této zemi.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme