Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Airbnb a další budou pod větší kontrolou. Státu a obcím to má přinést navíc téměř miliardu

Pronájmy Airbnb se realizují zejnéna v centru metropole
ČTK
 nst
nst

Vláda schválila novelu cestovního ruchu, zpřísňující podmínky poskytování ubytování přes Airbnb, Booking a další platformy, které jsou prostředníkem mezi ubytovaným a poskytovatelem noclehu.

Reklama

Změna v podmínkách  přichází v reakci na to, že podle propočtů ministerstva pro místní rozvoj může být až 70 procent takových pobytů nenahlášených, kvůli čemuž obce přicházejí o místní poplatky a stát tratí stamiliony na výběru daní.

„Stát přichází podle odhadů ministerstva až o 792 milionů korun ročně na daních a obce navíc každý rok tratí 54,9 milionu korun na poplatcích z pobytu, jelikož regulace ubytovacích platforem typu Airbnb doposud nebyla správně nastavena a vymáhána,“ říká daňový poradce Jan Tuček ze společnosti BDO.

Ubytování v soukromí láká

Zisk klientů Airbnb v USA klesá. Majitelé nemovitostí hledají jiné cesty k pronájmům

Majitelům, kteří své nemovitosti v USA pronajímají na platformě Airbnb, dochází s firmou trpělivost. Chtějí získávat klienty přímo.

Přečíst článek

Že dřívější opatření nejsou účinná, přiznává i samo ministerstvo pro místní rozvoj, které má regulaci na starost. „Přestože již pár let mají ubytovací platformy povinnost sdělit informace o pronajímatelích na žádost živnostenského úřadu, ministerstvo přiznává, že se tak ve většině případů neděje,“ komentuje Jan Tuček. Platformy raději riskují uložení správního trestu, kterému se navíc snadno vyhnou díky tomu, že sídlí v zahraničí a v tuzemsku nemají žádný zabavitelný majetek

Reklama

Registrovat hosty bude nutné skrze portál e-Turista

Aktuální novela oproti tomu míří zejména na samotné pronajímatele a ukládá poskytovatelům krátkodobého ubytování povinnost registrovat hosty skrze portál e-Turista. V rámci něj získají k tomuto účelu registrační číslo za každé ubytovací zařízení. „Bez použití registru a registračního čísla tak nebude možné legálně hosty v krátkodobém pronájmu ubytovávat,“ shrnuje Jan Tuček.

Těm poskytovatelům ubytování, kteří nebudou povinnosti hlášení hostů respektovat, hrozí ve správním řízení pokuta až do výše sto tisíc korun. Pro samotné platformy má hrozit pokuta až do výše deseti milionů korun při nedodržování povinností plynoucích z novely.

Nájemné (ilustrační foto)

Průměrný nájem dále zdražuje. Druhý kvartál přinesl zlevňování jen v Ostravě a Plzni, a to jen u větších bytů

Nájemné ve starších bytech rostlo ve druhém čtvrtletí ve všech velkých českých městech o stovky korun měsíčně. Průměrně činilo přibližně 16 300 korun. Ceny se lišily podle jednotlivých dispozic bytů, nájmy tak mohly zdražit od dvou do 11 procent. O dvě procenta klesly nájmy jen v případě větších bytů v Ostravě a Plzni. Vyplývá to z analýzy realitního portálu UlovDomov.cz. Měsíční náklady na pořízení vlastního bydlení přes hypotéku například v Praze a Brně podle portálu i tak činily dvakrát více než na byt v pronájmu.

Přečíst článek

Novela reaguje na změnu využívání Airbnb, které již dávno neslouží jen k pronájmu zrovna volného pokoje či postele, ale tisíce lidí ho provozují vyloženě jako své podnikání. „Že tito lidé skutečně jsou podnikateli, stvrdil už v roce 2021 Městský soud v Praze. Potřebují proto živnostenské oprávnění, musí odvádět daně dle zákona o daních z příjmů, přičemž příjmy z poskytování ubytování zároveň podléhají i odvodům zdravotního a sociálního pojištění,“ komentuje Jan Tuček z BDO. 

Novela se dotkne všech provozovatelů Airbnb bytů, kterých se jen v Praze nachází podle aktuálních dat společnosti Airdna přes dvanáct tisíc.
 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Dalibor Martínek: Zmatek v lese. Lesníci nechtějí zvěř, myslivci ji nechtějí střílet

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme