Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Akcionáři kvůli globálnímu výpadku počítačových systémů žalují firmu CrowdStrike

Akcionáři kvůli globálnímu výpadku počítačových systémů žalují firmu CrowdStrike
profimedia.cz
 ČTK

Americká kyberbezpečnostní firma CrowdStrike se stala terčem žaloby ze strany vlastních akcionářů v souvislosti s globálním výpadkem počítačových systémů, který byl důsledkem chybné aktualizace jejího softwaru. Žaloba firmu viní z poskytování nepravdivých a zavádějících informací o testování softwaru. Poukazuje rovněž na výrazný pokles ceny akcií podniku v reakci na výpadek počítačových systémů.

Reklama

Chybná aktualizace bezpečnostního softwaru firmy CrowdStrike na operačních systémech Windows od Microsoftu způsobila 19. července výpadek milionů počítačů a vyvolala chaos po celém světě. Žaloba mimo jiné upozorňuje, že cena akcií firmy CrowdStrike za 12 dnů po tomto incidentu klesla zhruba o třetinu, což snížilo tržní hodnotu podniku o 25 miliard dolarů (zhruba 588 miliard korun).

Společnost CrowdStrike podle žaloby oklamala investory, když je přesvědčila, že aktualizace jejího softwaru procházejí dostatečným testováním. Žaloba požaduje blíže nespecifikované odškodné pro investory, kteří vlastnili akcie firmy CrowdStrike v období od loňského 29. listopadu do letošního 29. července, píše BBC.

ilustrační foto

Týden tradera: Špatná nálada na trzích dohnala Nasdaq ke smutnému rekordu

Na trzích zavládla v týdnu poměrně brutální panika. Ztrácely zejména technologické tituly, ale oslabovala i další aktiva. Index amerických technologických titulů Nasdaq 100 tak pokořil nepříliš úspěšný milník, protože zaznamenal největší intradenní propad od prosince 2022. Na špatné náladě se podepsaly zejména horší než očekávané výsledky společnosti Tesla a dozvuky kauzy s IT firmou CrowdStrike.

Přečíst článek

Letiště i banky

Žaloba poukazuje například na březnové prohlášení šéfa podniku George Kurtze, že software firmy je "ověřený, otestovaný a certifikovaný". Společnost CrowdStrike obvinění vznesená v žalobě odmítla. „Domníváme se, že tato kauza je neopodstatněná, a budeme firmu důrazně bránit," uvedla.

Reklama

Výpadek počítačových systémů způsobený chybnou aktualizací softwaru společnosti CrowdStrike narušil aktivity řady podniků po celém světě, včetně leteckých společností a bank. Problémy se objevily také například na pražském Letišti Václava Havla.

Hackeři jsou v tom tentokrát nevinně. Globální výpadek IT služeb způsobila nepovedená aktualizace

Globální výpadek IT služeb se systémem Windows od společnosti Microsoft, který dnes postihl letectví, banky, média i další obory v řadě zemí, zřejmě způsobila nepovedená aktualizace softwaru od firmy Crowdstrike. S ohledem na dostupné informace to uvedli čeští odborníci na IT. V Česku postihl výpadek odbavovacího systému pražského letiště, které dopoledne evidovalo zpoždění několika odletů.

Přečíst článek

Svět čelí masivnímu výpadku služeb Microsoftu. Problémy mají banky, letiště i burzy i televize

Nebývale rozsáhlý výpadek online služeb Microsoftu v pátek postihl země od Spojených států, přes Británii po Japonsko či Nový Zéland.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme