Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Antimonopolní úřad se zajímá o společnost Seznam.cz. Důvod tají

Seznam.cz, logo
ČTK
 ČTK

Antimonopolní úřad prověřuje působení společnosti Seznam.cz na českém trhu, uvedl Radiožurnál. Jaké části trhu se šetření týká, mluvčí úřadu Martin Švanda neuvedl.

Reklama

Firma je majitelem stejnojmenného internetového vyhledávače či zpravodajských webů, jako jsou například Novinky či Seznam Zprávy. Patří také mezi klíčové hráče v on-line reklamě. Podle Radiožurnálu by úřad mohl prošetřovat případné zneužití dominantního postavení společnosti v některé z těchto oblastí. Vyjádření firmy zjišťujeme, Radiožurnálu nicméně sdělila, že kroky úřadu nebude komentovat.

Fáze prověřování, kterou antimonopolní úřad zahajuje z vlastní iniciativy, je u všech firem vždy neveřejná a může trvat mnoho měsíců. Pokud pracovníci úřadu dospějí k závěru, že je podezření vůči dané společnosti oprávněné, zahájí správní řízení. Jeho závěrem pak je konstatování, že firma pravidla buď neporušila, nebo porušila. Pokud ano, je součástí rozhodnutí také sankce.

Podle novináře Daniela Dočekala, který se dlouhodobě věnuje internetovému trhu a médiím v Česku, je ale dominanci v případě Seznamu.cz možné hledat v mnoha oblastech. „Určitě ji lze hledat a posuzovat u návštěvnosti, vyhledávání či internetové reklamy, stejně tak ve zpravodajství a obsahu a věřím, že i v mapových a lokálních službách,“ řekl Dočekal Radiožurnálu s tím, že společnost má ale silného globálního kokurenta, společnost Google. 

„Seznam a Google jsou, s ohledem na český trh, často označovány jako duopol. Společně jde o dvě dominantní společnosti, které ovládají klíčové oblasti internetových služeb v Česku,“ upozornil Dočekal.

Reklama

Kanceláře Seznam.cz, ilustrační foto

Miliardář Lukačovič zvažuje, že by Seznam poslal na burzu

Jediný majitel a zakladatel internetové firmy Seznam.cz Ivo Lukačovič zvažuje uvedení akcií firmy na burzu. Zmínil se o tom na on-line placené platformě Patreon s tím, že je to něco, co mu leží v hlavě. Mluvčí Seznamu Aneta Kapucianová článek na Patreonu označila za průzkum terénu.

Přečíst článek

Loni ÚOHS prověřoval, zda nenaruší hospodářskou soutěž to, že Seznam.cz koupil vydavatelství Borgis s deníkem Právo a zpravodajským webem Novinky.cz. Dospěl k závěru, že nikoliv.

Seznam.cz, logo

Lukačovičův Seznam loni vydělal 1,3 miliardy, meziročně o třetinu míň

Pan Seznam, Ivo Lukačovič, může být s loňskými výsledky tuzemské internetové jedničky spokojen. Přestože zisk společnosti spadl o víc než třetinu, tržby i v nelehké ekonomické době rostly. A Seznam personálně posílil.

Přečíst článek

Seznam.cz, logo

Antimonopolní úřad posvětil Seznamu nákup společnosti Silky. Tím získá i firmu Borgis, která vydává deník Právo

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil firmě Seznam média ze skupiny Seznam.cz koupit firmu Silky Zdeňka Porybného. Jejím prostřednictvím Seznam.cz získá i společnost Borgis, která vydává deník Právo a dodává obsah pro server Novinky.cz. Fúze podle rozhodnutí ÚOHS nenaruší nijak hospodářskou soutěž ani neposílí dominantní postavení skupiny Seznam.cz, protože na žádném z dotčených trhů se aktivity společností nepřekrývají. Seznam plány týkající se působení a rozvoje oznámí o prázdninách, řekl člen představenstva Seznam.cz Pavel Zima. Podle mediálního experta Jana Potůčka je rozhodnutí úřadu překvapivé.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme