Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Apple opět kraluje žebříčku nejhodnotnějších firem. Sesadil Microsoft

Apple opět kraluje žebříčku nejhodnotnějších firem. Sesadil Microsoft
Profimedia
 ČTK

Americká společnost Apple se vrátila na pozici nejhodnotnější firmy na světě. Po pěti měsících sesadila z tohoto postu Microsoft.

Reklama

Výrobci iPhonů pomohl začátek vývojářské konference, na které oznámil novinky, které mu pomohou v závodu o dominanci v oblasti umělé inteligence (AI). Tržní kapitalizace Applu ve středu odpoledne stoupla až na 3,31 bilionu dolarů (75,2 bilionu korun), zatímco tržní kapitalizace Microsoftu činila 3,26 bilionu dolarů, uvedla agentura Reuters.

Akcie Applu v předchozí seanci stouply o více než sedm procent. Firma v pondělí představila řadu funkcí a softwarových vylepšení pro svá zařízení s podporu AI. To podle analytiků pomůže prodeji iPhonů. Na pondělní vývojářské konferenci vedoucí pracovníci, včetně generálního ředitele Tima Cooka, ukázali, že hlasová asistentka Siri bude schopná komunikovat se zprávami, e-maily, kalendářem a aplikacemi třetích stran.

Apple zaostával za svými konkurenty, jako Microsoft a Google, v oblasti AI, což je důvod, proč se jeho akciím v letošním roce ve srovnání s konkurencí nedařilo. Podle analytiků však vývojářská konference uklidnila všechny obavy ze zaostávání společnosti Apple v technologii AI.

Šéf Apple Tim Cook

Stanislav Šulc: Apple Inteligence zklamala i nadchla. Zaměření na bezpečnost je správná volba

Generativní umělá inteligence má za sebou jeden z důležitých okamžiků. Společnost Apple, která patří k nejvlivnějším firmám v technologickém sektoru, ukázala, jak velké jazykové modely a jejich možnosti nasadí do svých nových operačních systémů a zařízení. Celý princip nazvala Apple Intelligence (stejná zkrátka AI jako Artificial Intelligence) a uživatele například telefonů Samsung příliš nenadchne. Nicméně principy, které Apple využívá, jsou fascinující a zcela správné.

Přečíst článek

Reklama

Některé obavy ze slabé výkonnosti se zmírnily již v květnu, kdy čtvrtletní výsledky Applu a prognóza překonaly očekávání trhu. Firma také představila rekordní plán zpětného odkupu vlastních akcií za 110 miliard dolarů.

Od počátku letošního roku akcie Applu stouply o 12 procent. Microsoft posílil o 16 procent a Alphabet, majitel Googlu, o téměř 28 procent. Výrobce čipů Nvidia, který minulý měsíc nakrátko předstihl tržní hodnotou Apple, letos vyskočil až o 154 procent. Naposledy tržní kapitalizace firmy Nvidia činila 3,11 bilionu dolarů.

Z velké sedmičky největších titulů se letos hůře než Applu daří výrobci elektromobilů Tesla. Ten letos oslabil přibližně o 30 procent.

Apple se v roce 2018 stal první veřejně obchodovanou americkou společností, jejíž tržní kapitalizace překročila jeden bilion dolarů. V roce 2020 pak byl první firmou s kapitalizací dva biliony dolarů a v roce 2022 jako první překonal hranici tři biliony dolarů. V uplynulých letech si ale několikrát vyměnil pozici jedničky s Microsoftem.

Akcie Nvidie mohou díky silnému růstu překonat tržní hodnotu Amazonu

Čipy jako zlatý důl. Tržby Nvidie vzrostly o fantastických 262 procent

Akcie amerického výrobce čipů Nvidia jsou za aktuálních tisíc dolarů příliš drahé, firma je rozdělí na desetiny. Výsledky firmy táhne obří rozvoj umělé inteligence.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Akcie výrobce čipů Nvidia raketově rostou

Dva se perou, třetí se směje. Nvidia je nejhodnotnější firmou, sesadila Apple i Microsoft

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme